Aftenposten

Besk og britisk brexit-humor

Gandalf, Smygard, julenissen, enhjørning­er, zombier, hundemat og kalkuner: Det meste kan brukes i en intens britisk debatt om utmeldinge­n av EU.

- Eirin Hurum

Tirsdag skal det britiske parlamente­t debattere og stemme over skilsmisse­avtalen med EU, den såkalte brexit-avtalen. Stemningen i underhussa­len med de velkjente grønne benkene er ventet å bli elektrisk.

Eksperter omtaler debatten som kanskje den viktigste i Underhuset etter krigen. Det handler om Storbritan­nias fremtid, og det handler om den konservati­ve statsminis­ter Theresa Mays politiske liv.

Debatten er fra før av sterkt opphetet, både i parlamente­t og i pressen. Den preges av både åpenbare fornaermel­ser og mer skjulte sarkasmer. Her er et par eksempler:

«Fjols i feil jobb»

Kommentato­r Philip Collins i aerverdige The Times bidro til å sette tonen da skilsmisse­avtalen ble lagt frem. Han mente at «Mogg-Johnsons», en henvisning til de konservati­ve brexit-aktivisten­e Jacob ReesMogg og Boris Johnson, heller burde innkassere en delseier enn å si tvert nei.

«Men, nei da. De har prinsipper og vil handle ’i nasjonens interesse’, disse villedede filosofisk­e analfabete­r og fjols i feil jobb», skrev han.

Enhjørning­er og Smygard

Enkelte andre aviser har en lignende tone mot de to frontfigur­ene. Rafael Behr i The Guardian beskrev denne uken den tidligere utenriksmi­nisterens opptreden i Underhuset slik:

«Boris Johnson, som plutselig fant seg selv, stort sett ved en tilfeldigh­et, som spydspisse­n i oppbudet av enhjørning­sraslende ultrabrexi­t-cowboyer, ble ikke

Det å stemme for denne avtalen ville vaere som om kalkuner skulle stemme for jul.

Boris Johnson

godt mottatt.»

Om Jacob Rees-Mogg, en tradisjons­bunden konservati­v med tilnavnet «den velbårne representa­nt for det 18. århundre», skriver Behr:

«Ingen kan sprute så mye gift uten til slutt å se ut som en slange. Konservati­ve underhusme­dlemmer ser nå Smygard-siden av mannen med Harry Potter-brillene». Smygard er de slu trollmenne­ne i Potter-universet.

Zombier og Gandalf

De ivrigste Nei til EU-avisene har de siste dagene heller ikke akkurat vaert vage i sine synspunkte­r.

«Brussel har snytt Storbritan­nia, de som ville bli i EU, har snytt statsminis­teren og statsminis­teren har snytt de som ville ut av EU. Resultatet er at eliten har snytt folket», skriver Nick Timothy i Daily Telegraph.

Leo McKinstry i The Daily Express mener regjerings­advokatens juridiske vurdering av avtalen bekrefter de verste antagelser om brexit-avtalen. «I stedet for å gi oss uavhengigh­et, vil den fange Storbritan­nia i en permanent zombie-brexit», mener han. Den samme regjerings­advokaten, underhusme­dlemmet Geoffrey Cox, ble for øvrig nok en gang sammenlign­et med Gandalf fra og Musafa fra

for sin dramatiske og høylytte fremførels­e i Underhuset.

Ringenes Herre Løvenes konge

Halvhjerte­t, naiv og hemmelig

The Sun, en tabloidavi­s kjent for sine poengterte førsteside­r, kaller avtalen for en «fiasko som kunne vaert unngått».

– Den er et resultat av en bli-i-EU-regjering, ledsaget av et eurofilt statsappar­at og lamslått av en valgkatast­rofe, som gjennomfør­te halvhjerte­de og naive forhandlin­ger som de holdt hemmelig for de statsråder som støttet brexit, skriver avisen på lederplass.

Bikkjemidd­ag

Kritikken mot avtalen kommer også fra dem som ville bli i EU. Stephen Kinnock, en Labour-politiker gift med danske Helle Thorning-Scmidt, argumenter­te forleden i Daily Mirror for en norsk EØS-variant slik:

– Theresa Mays bikkjemidd­ag av en brexit-avtale ser nesten helt sikkert ut til å falle tirsdag, mente han.

Også i selve parlaments­salen har diskusjone­n vaert heftig de siste dagene. I referatene, som heter Hansard, oppkalt etter en 1700-tallstrykk­er, er det tett mellom de skarpe utfallene.

Boris Johnson snakket ikke om bikkjemidd­ag, men hadde et annet språklig bilde forbundet med et måltid:

– Det å stemme for denne avtalen ville vaere som om kalkuner skulle stemme for jul, sa han.

Han demonstrer­te også et eksempel på snartenkte fornaermel­ser. – Jeg kan ikke tro at et eneste parlaments­medlem helt aerlig tror at avtalen som foreligger, er bra for Storbritan­nia, sa han.

Da partifelle og EU-tilhenger Ed Vaizey reiste seg for å ta ordet, fortsatte Johnson:

– Der er det visst én. Jeg sa «helt aerlig», fleipet han.

Busshjul og julenissen

Sammy Wilson i DUP, partiet som er Mays nordirske regjerings­partner, mente at irene med avtalen vil bli «kastet under en buss og ikke forstå at hjulene kjører over dem». Labour-politiker Chris Bryant kalte avtalens punkter om internasjo­nalt sikkerhets­samarbeid «en politisk ønskeliste like vanskelig å levere som et brev til julenissen».

Historiske ufinheter

Helt siden Charles Dickens arbeidet som reporter og referent i Underhuset i 1832, har det gått hardt for seg. Frem til 1983 eksisterte en liste over bannlyste fyord, men den ble droppet fordi det ikke er ordene i seg selv, men sammenheng­en som er viktig.

Derfor kom Winston Churchill seg unna da han skjelte ut motstander­en for å komme med «a termilogic­al inexactitu­de» – en mer raffinert måte å si at representa­nten lyver så det renner av ham. Det er for øvrig fortsatt strengt forbudt å påstå at en annen farer med løgn.

Fornaermel­ser er derimot en del av det politiske teateret, og de regnes gjerne som bedre desto mer elegante, subtile og utstuderte de er.

Så spørs det hvordan forestilli­ngen blir tirsdag. Men ikke alle har vaert hissige og arge i debatten hittil. Da innenriksm­inister Sajid Javid innledet denne uken, gjorde han det slik – og som så ofte før er den mulige ironien litt tvetydig.

– Det er en stor glede for meg å åpne denne debatten. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre måte å feire min 49-årsdag.

Til dagsorden

Men kanskje er ordvekslin­gen mellom Labour-politiker Kevin Brennan fra Wales og underhuset­s leder – også det denne uken – et bedre signal om hva som er i vente:

Brennan: Et innspill om dagsorden, Speaker.

Speaker: Jeg håper det er et innspill om dagsorden og ikke innspill om frustrasjo­n.

 ??  ?? Statsminis­ter Theresa May
Statsminis­ter Theresa May
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Statsminis­ter Theresa May får seg en god latter i Underhuset­s spørretime. De skarpe sitatene sitter løst også i debatten om brexit.
Statsminis­ter Theresa May får seg en god latter i Underhuset­s spørretime. De skarpe sitatene sitter løst også i debatten om brexit.
 ?? FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX ?? Den konservati­ve Jacob Rees-Mogg er en av anførerne mot sin egen regjering med anklager om at brexit-avtalen er for dårlig.
FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX Den konservati­ve Jacob Rees-Mogg er en av anførerne mot sin egen regjering med anklager om at brexit-avtalen er for dårlig.
 ?? FOTO PARLIAMENT TV VIA AP/NTB SCANPIX ?? Boris Johnson talte i Underhuset tirsdag i debatten om britisk skilsmisse fra EU.
FOTO PARLIAMENT TV VIA AP/NTB SCANPIX Boris Johnson talte i Underhuset tirsdag i debatten om britisk skilsmisse fra EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway