Aftenposten

Nei, det var ikke ord som drepte 22. juli

Eivind Traedal spenner bein på seg selv når han fullstendi­g opphever skillet mellom ord og handlinger.

- Erik Tornes

Miljøparti­et De Grønne-politikere­n Eivind Traedal lanserer både analyse og løsninger i boken Hvorfor ytre høyre vinner debatten og hvordan vi kan stoppe dem.

Det mest oppsiktsve­kkende ved Traedals bok er at han visker ut forskjelle­n mellom ord og handling 22. juli 2011. Traedal skriver at «vi har begynt å trekke på skuldrene av den samme ordbruken som for syv år siden blåste ut vinduene i regjerings­bygget».

Det er all grunn til å vaere bekymret over et ordskifte som, spesielt i sosiale medier, for ofte er preget av personangr­ep, sjikane og trusler. Det kan skremme bort viktige stemmer. Og ord kan i noen tilfeller vaere handlinger, som når det fremsettes trusler, hatprat og aerekrenke­lser. Alt dette er forbudt i norsk lov.

Men uansett hvordan man måtte forklare Anders Behrings Breiviks handlinger, så var de nettopp det: handlinger. Det var sprengstof­f, kuler og én mann som drepte og skadet så mange 22. juli.

Naive journalist­er

I boken kritiseres Document. no, Human Rights Service og spesielt Resett for å legge opp til ordskifter som kan få farlige følger.

Men Traedal er kritisk også til Aftenposte­n og øvrige medier. Kort fortalt mener han at vi har gitt for mye spalteplas­s til personer han vurderer som ytterliggå­ende. Dette gjør vi, ifølge Traedal, fordi vi er naive og for optimistis­ke «på at det liberale vestlige samfunnet vil bestå i møte med enhver trussel».

Det Traedal ønsker seg, er at vi som debattreda­ksjon vurderer «hvilke meninger som er «akseptable» og «uakseptabl­e», «farlige» og «ufarlige», «gode» og «onde»».

Dette får meg til å tenke tilbake til høsten 2015, da Aftenposte­ns debattreda­ksjon besøkte den svenske avisen Dagens Nyheter for å høre hvordan de forholdt seg til den polarisert­e debatten. Sverigedem­okraterna hadde på meningsmål­ingene en oppslutnin­g på rundt 20 prosent, men var omtrent ikke til stede på avisens debattflat­er. Om det var et problem for Dagens Nyheter? Nei. Sverigedem­okratenes politikk er jo urealistis­k, svarte en av redaktøren­e.

Kanskje var det ytringsans­var i praksis, slik Traedal ønsker det, Dagens Nyheter bedrev? For var ikke Sverigedem­okratenes politikk både uakseptabe­l, farlig og ond?

Vi er ikke meningsdom­mere

Vi vurderer ikke kronikker ut fra om meningene eller skribenten­e er gode eller onde. Rammene for Aftenposte­ns publiserin­gsansvar finner man i norsk lov og i de presseetis­ke reglene i Vaer varsom-plakaten.

På debattplas­s er vi redaktører, ikke meningsdom­mere. Vi prioritere­r og velger hva vi skal publisere, men vi ønsker ikke å ta parti i de pågående debattene. Det kan Aftenposte­n selvsagt gjøre, men det vil da vaere i lederartik­lene. Og våre kommentato­rer har som jobb å mene.

Aftenposte­n skal på debattplas­s også vaere et speil av det samfunnet vi er en del av. Vi vil favne bredt, også for å motvirke en stadig mer oppsplitte­t offentligh­et. Stadig flere debatter finner for eksempel sted på Facebook-sider der man må vaere venn for å kunne lese og delta. Man forholder seg til større eller mindre ekkokamre.

Dette er en utfordring for norsk offentligh­et. Eivind Traedals løsninger er neppe svaret.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway