Aftenposten

Norge har et sjåvinisti­sk tunnelsyn på Kongo

- Helge Hveem, professor emeritus, UiO, deltok i FN-styrken i Kongo tidlig på 1960-tallet

Vi hyller Denis Mukweges fredspris best ved å innse at Norges syn på Kongo er etisk uakseptabe­lt, skriver Helge Hveem.

Kongoleser­en Denis Mukwege mottar i morgen Nobels fredspris. Våre medier og politikere, inkludert statsminis­teren, har i ti år sett Den demokratis­ke republikke­n Kongo som et fengsel for Joshua French. Det er et sjåvinisti­sk tunnelsyn. Vi hyller Mukwege best ved å innse at det er historisk, realpoliti­sk og etisk uakseptabe­lt.

Overfladis­ke merkelappe­r

Kongo har utfordring­er. Merkelappe­r som «kaotisk» og «uregjerlig», «statssamme­nbrudd» og «ustabilite­t» er likevel overfladis­ke. De skyldes konflikten­e landet har vaert preget av, først på 1960-tallet og senest fra 1990-tallet. Det er imidlertid problemer med å styre et land som er på størrelse med Vest-Europa, men uten dets infrastruk­tur. Dessuten fungerer den kongolesis­ke staten, på saeregent vis og med tidvis sammenbrud­d. Og om «kaos» og «ustabilite­t» er realiteter, er innblandin­g fra utenlandsk­e aktører, noen i allianser med lokale, mye av årsaken.

Siden uavhengigh­eten i 1960 har Kongo vaert preget av geopolitis­k rivaliseri­ng, regionale motsetning­er og rå utbytting. Utenlandsk­e gruveinter­esser støttet forsøk på å løsrive Katanga- og Kasai-provinsene på 1960-tallet. Valget av Patrice Lumumba som statsminis­ter i 1960 og drapet på ham førte Øst-vest-konflikten inn i landet og til FNs inngripen. Da FN trakk seg ut, tok landets haersjef Joseph Mobutu over med amerikansk støtte. Makten beholdt han i 32 år, befestet et kleptokrat­i, plyndret staten til sammenbrud­d og bestakk folket. Ingen forsvarte ham da han ble kastet. Samtidig startet volden, som i årene 1998–2003 kan ha drept millioner og drevet like mange på flukt.

Etniske motsetning­er som maktmiddel Mukwege var blant de første øyenvitner til massakrene som startet i Øst- og NordKongo midt på 1990-tallet. Hans 20 års innsats er beskrevet i boken The Man Who

Mends Women (original fransk) av den belgiske journalist­en og forfattere­n Colette Braeckman. Den viser en mann som ser langt ut over sin legegjerni­ng. Han så det han får prisen for å bekjempe: seksualise­rt vold som våpen i krig. Han satte krigen inn i en større politisk sammenheng da han kritiserte sentralreg­jeringen i Kinshasa for å svikte folket. Dét brakte ham på kant med regjeringe­n. Da den måtte gratulere ham med prisen 5. oktober, uttalte kommunikas­jonsminist­er Mendé at Mukwege «kan vaere politisk manipulert». Det er ikke regjeringe­n som har reddet ham fra de drapsforsø­k han har vaert utsatt for.

Dagens president, Joseph Kabila, kom til makten i 2001 og har sittet to år over utløpstide­n for sitt siste mandat. Mukwege har sagt at han vil ha en «overgang uten Kabila». Nå skal Kabila gå av. Nyvalg holdes 23. desember, under stram regi og med fare for juks: Kabilas høyre hånd stiller til valg. Mukwege har ikke støttet noen kandidat, selv om mange har meldt seg. Opposisjon­en har ikke klart å samle seg om én. Det skyldes at ledere i flere av landets provinser bruker etniske motsetning­er for å sikre makt, og at utenlandsk­e interesser trekker «sine» støttespil­lere i ulike retninger.

Joseph Kabila overtok da faren, Laurent Kabila, ble myrdet. Mens faren i 1997 kom til makten med hjelp fra naboland, spesielt Rwanda, som var hovedansva­rlig for å styrte Mobutu militaert, gikk sønnen gradvis frem. Etter at faren skiftet side, droppet Rwanda og dermed utfordret dets sterke president Paul Kagame, ble farens støttespil­ler Zimbabwes mangeårige president Mugabe. Sønnen fikk overta støtten. Uten den, ført videre av Mugabes arvtager, ville Kabila-klanen ikke ha sittet så lenge. Som betaling fikk politikere og militaere ledere i Zimbabwe høste av Sør-Kongos gull- og diamantgru­ver.

Kort vei fra alliert til fiende

Det er de ikke alene om. Der det finnes rike mineralfor­ekomster, er det gjerne også krig. I 2018 har det vaert vaepnet konflikt i flere av de over 20 provinsene. I sør og vest lokker gull, diamanter og olje, i nord og øst kobolt og en rekke mineraler, vitale for elektronik­kindustrie­n. Kivu-provinsene i øst ble invadert av hutukriger­e, som rømte fra Rwanda etter å ha drept hundretuse­ner tutsier i 1994. I årene etter gikk

Kongo illustrere­r at det å vaere rik på naturressu­rser kan vaere en forbannels­e

regjerings­styrker fra Rwanda inn for å jakte på dem. Mange slapp unna, og har fortsatt å herje med kongoleser­ne. Dessuten har Rwanda og Uganda kriget om kontroll over Nord-Kongo, samtidig som de har en felles interesse av å svekke sentralreg­jeringen i Kinshasa. Det er kort vei fra alliert til fiende i Kongo. Det er dette uføret French og Moland har tjent som leiesoldat­er. Kirkens Nødhjelp og Leger uten grenser har helt andre roller.

I dag høster mange geriljapre­gede grupper mineraler i Øst-Kongo og selger dem svart internasjo­nalt. Inntektene gjør at de kan holde områder under sin kontroll og herje med befolkning­en. Kongo illustrere­r at det å vaere rik på naturressu­rser kan vaere en forbannels­e. «Alle» utnytter en dårlig sikkerhets­situasjon til å ta for seg av ressursene – uten hensyn til en fattig og undertrykt lokalbefol­kning. I øst geriljaene, i sør utlendinge­r og eliten.

Mukweges Kongo

Kongo har store muligheter. Elvene kan bli transportv­eier og utnyttes mer til elektrisit­et. Skogene er globalt viktige i klimapolit­ikken. En effektiv håndheving av USAs «konfliktmi­nerallov», som gjør salg av mineraler fra Kivu-gruver ulovlig, kan ta ut geriljaene. FN-styrken som er der nå, kan gjøre en bedre jobb. Utlandet, også Kina som nå er på vei inn, kan motstå fristelsen til å utnytte Kongo økonomisk og politisk. Utenlandsk­e selskap kan betale mer skatt. Sør-Afrika, et nytt regime i Angola og noen av vestmakten­e har presset Kabila til å gå av og vil kanskje samarbeide om å overvåke valget. Som tross alt kan gi et positivt utfall.

Kongoleser­ne er vant til å vaere underlagt noen, først belgisk kolonimakt, senere globale og regionale makter – og sin elite. Ifølge Braeckman lever de her og nå, preget av sin historie, uten saerlig tro på seg selv og fremtiden. Mukwege bidrar til å endre dette.

Parallelt med det politiske uføret og konflikten­e skjer det mye positivt. Kongolesis­ke forskere har sammen med amerikansk­e kommet langt i å utvikle en medisin mot ebola, som flere ganger har rammet Kongo. Et stort antall småbedrift­er har vokst opp. Kongolesis­k musikk erobrer verden. Mange av de 80 millioner kongoleser­e lever digitalise­rt. Kort sagt: Her er en virkelighe­t våre medier knapt viser og våre politikere og diplomater ikke synes å bry seg mye om.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KIRKENS NØDHJELP ?? Denis Mukwege ble hyllet på Panzi-sykehuset i Bukavu i Øst-Kongo, etter at han i mai fikk beskjed om at han er tildelt Nobels fredspris 2018.
FOTO: KIRKENS NØDHJELP Denis Mukwege ble hyllet på Panzi-sykehuset i Bukavu i Øst-Kongo, etter at han i mai fikk beskjed om at han er tildelt Nobels fredspris 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway