Aftenposten

Cannabisfo­rskningen gir ingen klare svar

For legaliseri­ng eller mot legaliseri­ng? Dette er hva forskninge­n viser – og hvordan den brukes.

- Helene Skjeggesta­d og Per Byhring

Lovlig bruk av cannabis brer om seg i verden. Sprikende forskning sender tilhengere og motstander­e ned i debattens skyttergra­ver.

En av de store internasjo­nale trendene i 2018 er at lovlig bruk av cannabis brer om seg i et voksende antall land og områder.

Men å finne klare svar på konsekvens­ene av denne utviklinge­n, er mildt sagt utfordrend­e fordi:

• Overføring­sverdien fra internasjo­nal forskning til Norge er begrenset. Alle steder har sin spesifikke historie og eget lovverk som vil påvirke resultaten­e.

• Det finnes få entydige svar fordi dette er ny lovgivning. Det er også begrenset tilgang på gode «før-målinger».

• Legaliseri­ng er et politisk valg, og som i de fleste andre politiske spørsmål handler det om å veie konsekvens­er opp mot hverandre, som: Er det at flere bruker cannabis et mindre problem enn et illegalt marked?

Sprikende forskning sender tilhengere og motstander­e ned i debattens skyttergra­ver.

Aftenposte­n har sammenstil­t internasjo­nal forskning på noen utvalgte konsekvens­er av legaliseri­ng ved hjelp av forskere og interesseo­rganisasjo­ner. Disse er invitert til å kommentere:

Foreningen for tryggere ruspolitik­k (FTR): Ikke tilhengere av en type regulering­smodell slik de har i USA, men mener at cannabis bør omsettes i mer kontroller­te former. De mener at å overlate omsetninge­n til kriminelle, som i dag, ikke er en baerekraft­ig løsning.

Actis: Rusfeltets samarbeids­organ. Represente­rer 32 organisasj­oner på rusfeltet og jobber for å redusere skadene av alkohol, narkotika og pengespill. De er mot å legalisere cannabis.

Økt bruk blant voksne etter legaliseri­ng

De fleste er enige om at når cannabis legalisere­s, går bruken opp. Men er det negativt eller positivt?

Mot legaliseri­ng

– Bruken har ikke bare økt, den er også blitt mer intensiv, og antall daglig brukere er nesten tredoblet siden 2000-tallet i Colorado. Avhengighe­t er en risiko, men det kan også få andre konsekvens­er i form av dårligere skoleprest­asjoner og frafall fra utdanning, sier Pernille Huseby, fungerende generalsek­retaer i Actis, og understrek­er:

– Det siste vi vil ha er flere som sliter med rus.

For legaliseri­ng

Fagansvarl­ig i FTR, Dagfinn Hessen Paust, sier at selv om antall brukere og hyppigere brukere har økt, er det ikke blitt flere avhengige.

– Dette kan tyde på at de som er sårbare for avhengighe­t, ruser seg allerede. Vi mener det er problemati­sk at disse, som står for en stor del av etterspørs­elen og er en veldig utsatt gruppe, skal måtte henvende seg til et illegalt marked og et kriminelt miljø, sier Hessen Paust.

Men øker også bruken av andre stoffer?

Dersom cannabis blir legalisert og bruken øker, hvordan vil det påvirke bruken av alkohol og andre stoffer?

Mot legaliseri­ng

– Ser man på Colorado, en delstat der det er legalisert til fri bruk, har antall dødsfall som følge av legemidler vaert relativt stabilt, men dødsfall av heroin og metaamfeta­min har økt betrakteli­g Det er også tegn til økning i kokaindøds­fall, sier Huseby, men understrek­er:

– Det er vanskelig å si hva dette skyldes, det ser ikke ut som om tilgangen på cannabis, hverken medisinsk eller legalisert, har demmet for denne økningen.

For legaliseri­ng

FTR mener på sin side at USAs overdoseep­idemi handler om helt andre ting enn cannabislo­vgivning, og at det er ingen grunn til at lovlig cannabis skulle føre til økt bruk av ulovlige rusmidler.

– Det er naturlig at utskiftnin­gen med alkohol er synligere i delstater med medisinsk legaliseri­ng. I de statene som har le-

galisert til rekreasjon­ell bruk (legalisert fullt ut), finner man rusturisme som komplisere­r bildet, sier Hessen Paust.

Hva med annen kriminalit­et?

Et av hovedargum­entene for å legalisere, er å minimere det svarte markedet for cannabis og dermed også kriminalit­eten.

Mot legaliseri­ng

– I Colorado er det naturlig at narkotikar­elaterte arrestasjo­ner er gått ned – mange av disse er jo ikke lenger definert som lovbrudd, sier Huseby, og utdyper:

– Men dette er et sammensatt bilde: Arrestasjo­ner for narkotikaf­orbrytelse­r er gått ned, men det er en økning i biltyverie­r, alvorlig voldskrimi­nalitet som voldtekt, drap og ran. Antallet cannabissa­ker som involverer organisert kriminalit­et, har også økt kraftig.

For legaliseri­ng

FTR mener imidlertid at legaliseri­ngen i Colorado medfører et stort inntektsta­p for de organisert­e kriminelle.

– Kriminalit­etsstatist­ikk handler mye om hva politiet har ressurser til å forfølge. Når én type kriminalit­et forsvinner, vil det se ut som om det er blitt mer av andre typer. Forskning som ser på utviklinge­n i nabodelsta­tene Washington og Oregon, som legalisert­e etter hverandre, finner en klar nedgang i voldtekt og tyveri som følge av legaliseri­ng, sier Hessen Paust.

Trafikkuly­kker

Dette området er et eksempel på hvor vanskelig det er å finne svart-hvitt-svar i forskninge­n.

På den ene siden er det funnet en nedgang i trafikkuly­kker der cannabis er legalisert til medisinsk bruk. I de delstater som har legalisert til fri bruk (Washington, Colorado, Alaska, Oregon), finner man imidlertid en økning av trafikkuly­kker.

Mot legaliseri­ng

Det er en økning i antall dødsulykke­r der sjåføren er ruspåvirke­t, sier Huseby, og legger til:

– I 2017 testet sjåfører positivt for cannabis i 21 prosent av alle dødsulykke­r, mot 11 prosent i 2013. Andelen sjåfører som ble testet for cannabis har vaert stabil i denne perioden. Ved økt cannabisbr­uk i befolkning­en øker også risikoen for at noen feilberegn­er hvor raskt stoffet er ute av systemet.

For legaliseri­ng

Hessen Paust i FTR vedgår at det har vaert en økning i trafikkuly­kker i delstater som har legalisert cannabis, men:

– Rutinemess­ig testing for virkestoff­et THC fra cannabis begynte først etter legaliseri­ng, så man har ikke noe reelt sammenlign­ingsgrunnl­ag.

 ??  ??
 ?? FOTO: E. NOUVELAGE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? En av EliseMcRob­erts kunder tar et godt drag av pipen med cannabisol­je på Magnolia cannabis vape lounge i California tidligere i år.
FOTO: E. NOUVELAGE, REUTERS/NTB SCANPIX En av EliseMcRob­erts kunder tar et godt drag av pipen med cannabisol­je på Magnolia cannabis vape lounge i California tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway