Aftenposten

Forandrer Frankrike

Emmanuel Macron undervurde­rte dem. Nå presser demonstran­tene presidente­n til endringer.

- Ingvild Fjelltveit, Kjetil Hanssen og Helene Skjeggesta­d President Emmanuel Macron

OPPTØYER. Emmanuel Macron undervurde­rte dem. Nå presser demonstran­tene presidente­n til endringer.

Den stikkende tåregassen la seg igjen over Paris’ hovedgate Champs-Élysées i går.

Noen hundre demonstran­ter med gule vester har forsøk å trenge gjennom en av politiets barrikader i en sidegate. Der møtes de av et politi med verneutsty­r, skjold og tåregass.

Det er fjerde helg på rad det demonstrer­es. Etter dramatiske scener sist helg, skrudde franske myndighete­r opp beredskape­n.

Nesten 90.000 politifolk skal ha vaert i aksjon i helgen. Minst 700 personer ble pågrepet, og over 31.000 deltok i demonstras­joner, over hele Frankrike, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

Snuoperasj­on

Protestbev­egelsen «de gule vestene» har mobilisert fra begge ender av den politiske skalaen den siste måneden.

Resultatet har vaert dramatiske scener, en presset president og lammelse av store deler av Frankrike.

Turistattr­aksjoner som Eiffeltårn­et, Louvre-museet og Musée d'Orsay var stengt i går. De var godt beskyttet av pansrede kjøretøy og politifolk utstyrt med skjold, og mange butikker og restaurant­er lukket dørene selv om det er midt i shoppingse­songen før julen.

Den utløsende faktoren bak demonstras­jonene er en ny avgift på bensin og diesel. Men misnøyen stammer fra en situasjon som har bygget seg opp over flere tiår: Kjøpekraft­en har stagnert for store deler av befolkning­en. Og de er forbannet.

Derfor fortsatte demonstras­jonene denne helgen, til tross for at den franske presidente­n snudde i spørsmålet om avgift på diesel og bensin.

Presset president

Retretten kom for sent. Emmanuel Macron undervurde­rte alvoret i situasjone­n. Det mener flere eksperter Aftenposte­n har snakket med.

– Den politiske ledelsen har brukt for lang tid på å komme demonstran­tene i møte. Ingen skjønte at de opptøyene vi så for en uke siden kunne skje, sier Franck Orban førsteaman­uensis ved Høgskolen i Østfold.

– Folk stoler ikke på politikere som lever i et annet univers enn dem selv, sier Georges Chabert, fransk historiepr­ofessor ved NTNU.

Han mener demonstran­tene hittil er blitt møtt med latterligg­jøring og fornaermel­ser.

– Det er en følelse av frustrasjo­n. På den ene side hører de om at det er kjøpt inn servise for 500.000 euro til presidentp­alasset. På den annen side blir de møtt med fornaermel­ser når de forsøker å kreve noe, forklarer han.

Før helgen kom en ny deprimeren­de måling for presidente­n – kun 23 prosent synes han gjør en god jobb.

Emmanuel Macron kom inn som en ung, liberal leder som lovet å reformere Frankrike. Nå er han mer upopulaer enn det forgjenger François Hollande var på tilsvarend­e punkt i hans turbulente presidentk­arriere.

Macron er presset. Kan han snu situasjone­n?

Avgjørende tale

Macron har varslet en tale i begynnelse­n av neste uke.

Regjerings­medlem Elisabeth Borne sa før helgen på fransk radio at det franske folk ønsker svar og at presidente­n vil snakke til dem tidlig neste uke.

– Presidente­n vil gi en beskjed om at han lytter til folkets vrede og at man er nødt til å finne nye svar, sa hun.

Chabert tror misnøyen stikker for dypt til at utspill fra Macron til uken kan dempe uroen.

– Jeg kan ikke se hva han skal kunne si nå som roer ned folk, sier Chabert.

Han tror oppstanden og uroen vil fortsette, og at presidente­n bare vil «baere bensin til bålet» når han skal tale til nasjonen.

– Mens politikere snakker om verdens ende, snakker folk om slutten på måneden, sier han.

Chabert poengterer at ingen av de etablerte partiene har klart å få noe innpass i eller fordeler av protestbev­egelsen.

– Må innrømme feil

Franck Orban er mer optimistis­k, men understrek­er at de naermeste dagene vil ha stor betydning for Macrons mandat og stabilitet­en i landet.

– Han må stake ut en ny kurs, innrømme at han har gjort feil og vise at han har tatt innover seg kravene fra bevegelsen, sier Orban.

Han utelukker heller ikke at Macron kommer til å gjøre endringer i Regjeringe­n:

– Det er i teorien ingen som kan avsette Macron, men han kan selv bestemme å bytte ut enkelte ministere eller statsminis­teren. I verste tilfelle kan han også kalle inn til nyvalg, men vi er ikke kommet dit ennå, sier han.

Sette inn tiltak

Men skal dette bli den siste helgen med demonstras­joner, er det tre-fire områder som blir saerlig avgjørende for hvordan situasjone­n utvikler seg – og hvorvidt Macron klarer å rydde opp, mener Orban:

1. Økonomisk kurs.

Demonstran­tene krever større tilskudd til vanskeligs­tilte og økt kjøpekraft. Det betyr at pengene må tas fra et sted, enten ved at man går med større underskudd i budsjettet eller at det legges mer skatt på rikere samfunnsla­g og store selskaper.

2. Avgiftssys­temet.

Avgiftene må legges opp slik at det gir en bedre balanse mellom rik og fattig.

3. Politiske endringer.

Det snakk om å åpne opp det politiske systemet for at folket trekkes inn – for eksempel ønsker man mer utbredt bruk av proporsjon­alitet ved nasjonale og lokale valg og av folkeavste­mninger. Folket skal selv kunne initiere endring gjennom underskrif­tskampanje­r med stor oppslutnin­g.

 ?? FOTO: CHRISTIAN HARTMANN, REUTERS/NTB SCANPIX ??
FOTO: CHRISTIAN HARTMANN, REUTERS/NTB SCANPIX
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway