Aftenposten

Farlige fortelling­er som deler offentligh­eten i to

- Einar Lie, professor i økonomisk historie, Universite­tet i Oslo

Ved lanseringe­n av bøkene til Terje Tvedt og Marte Michelet delte den interesser­te offentligh­eten seg nesten umiddelbar­t i to

Som historiker skal man glede seg når historiebø­ker får stor oppmerksom­het og preger offentlig debatt. I så måte lever vi i gode tider.

I fjor kom Terje Tvedt med sin bok Det

internasjo­nale gjennombru­ddet, som sporer endringer i den politiske debatt fra 1960-tallet til dagens multikultu­relle samfunn. Debatten går fortsatt med full styrke i seminarrom, aviser, kringkasti­ng og sosiale medier.

I spaltemete­r har den de siste ukene blitt passert av Marte Michelets bok, Hva visste

hjemmefron­ten?, om hva som ble gjort, og ikke minst ikke ble gjort, omkring deportasjo­nen av norske jøder under krigen. Hennes bok er foreløpig trykket i 27.000 eksemplare­r, Tvedts i 18.000, begge oppsiktsve­kkende høye tall for sakprosabø­ker.

En splittet leserkrets Bøkene, forfattern­e og støttespil­lerne er ulike, men likevel er det noe fascineren­de likt med mottagelse­n. Ved lanseringe­n av bøkene til Tvedt og Michelet delte den interesser­te offentligh­eten seg nesten umiddelbar­t i to, som om Moses’ hellige stav fra kryssingen av Rødehavet nå ble strukket ut mot historiker­e, aviser og sosiale medier.

En del av oss troskyldig­e har vent oss til at sosiale medier i stadig sterkere grad er flokkbaser­t, der meninger dannes ved å sirkulere synspunkte­ne til dem man har valgt å følge. Men vi hadde kanskje trodd at den trege faglighet kommer saktmodig og grundig etter fra elfenbenst­årnene og rydder vei for fastere fortolknin­ger. Slik er det ikke.

Ingen endrer syn Michelets bok har gitt eksempler på kritiske fagfolk som gjerne uttaler seg før de har lest boken. I Tvedt-debatten hagler det med usedvanlig sterke karakteris­tikker fra gamle og nye eksperter på temaet. Og jeg har, som nokså flittig bruker av sosiale medier, hittil til gode å se noen i det opprørte havet av lesere som har skiftet bredd og endret syn på bøkene underveis i debatten.

Det er et par åpenbare grunner til at debatten får denne formen. Både Tvedt og Michelet angriper etablerte faglige posisjoner og legger overhodet ikke skjul på det. De har også et tydelig normativt og samfunnspo­litisk budskap som appellerer til noen og provoserer andre. Tvedts bok har landet midt i debatten om internasjo­nalt engasjemen­t, det flerkultur­elle samfunn og integrerin­g, mens Michelet rokker ved våre beste helteepos.

Og bøkene er, ikke minst, formet omkring en sterk, overordnet fortolknin­g som mer inviterer til å akseptere eller kritisere helheten enn å plassere seg i en nøkternt avveiende posisjon.

Historiens feil og farer

Før noen få uker siden kom filosofipr­ofessoren Alex Rosenberg med boken How History Gets Things Wrong. Boken har fått stor oppmerksom­het. Den bringer en kraftig kritikk av vitenskape­ligheten til narrativ historie. Store fortelling­er om folk og nasjon former våre oppfatning­er og appellerer sterkt og direkte til våre følelser, forklarer Rosenberg. Derfor har de mobilisere­nde kraft og blir brukt av grupper, partier og nasjoner til å skape tilslutnin­g.

Samtidig er de faglig tvilsomme: Det er mange måter faktiske hendelser kan føyes inn i en sammenheng­ende historie. Noe velges inn, annet velges bort. Og fortellere­n, historiker­en, greier aldri å trenge inn i aktørenes hoder for helt å vite hva som formet deres handling eller passivitet i bestemte situasjone­r.

Fortellend­e tekster lages nesten alltid som om forfattere­n vet noe han eller hun knapt kan vite. Faglig forsvarlig historie finnes nok, med tvil og funderinge­r omkring brukbare og ikke-brukbare kilder. Men hvis tvil og nøysomme kildevurde­ringer dominerer i teksten, bryter den medrivende fortelling­en sammen.

Historier med et budskap

Tvedts og Michelets bøker er ulike versjoner av typen Rosenberg kritiserer. Begge har sterke teser. Tvedt med sin overgripen­de forståelse av hvordan nasjonalst­atens rammer for politikken er erstattet med et internasjo­nalt humanitaer­politisk prosjekt. Michelet med en overordnet betraktnin­g om at jødene ble sviktet under krigen, at Hjemmefron­ten visste mye, men gjorde lite.

Begge treffer følsomme punkter hos mange lesere. Og begge tillegger aktører vurderinge­r som vi ikke kan vaere sikre på er sanne.

De to bøkene henviser til et vell av kilder. Men de som er med, er med få unntak slike som bygger opp om fortolknin­ger og hovedgrep. Begge skriver godt, Michelet usedvanlig godt, med en oppbygning og gjennomfør­ing som gir kraft og overbevisn­ing til den overordned­e tesen.

Det som utelates

Bør man ikke skrive slike bøker? Her skiller jeg nok lag med Rosenberg. Historiker­e, med og uten universite­tsgrad, kommer ikke unna fortelling­er hvis vi vil si noe om hva som har drevet meningsska­pende mennesker og samfunn gjennom gode og dårlige tider.

I det konkrete konfronter­er bøkene dessuten etablerte forståelse­r som i varierende grad baerer med seg de samme svakhetene som bøkene selv har.

For Michelets tema er det for eksempel interessan­t at kjente kilder som sier at Gunnar Sønsteby skal ha visst om varslene om jødeutrydd­elsen, ikke har vaert diskutert i tidligere fremstilli­nger. Det er også skrevet langt om uttranspor­teringen av jøder, men kilder som forteller om blodpriser betalt av flyktninge­r, er utelatt. Disse har åpenbart ikke har passet inn i etablerte fortelling­er.

Sikkert salgsvennl­ig

Slik jeg leser debatten, har Tvedt i møte med påstander om slurv og feilaktigh­eter plassert seg i kjernen av sin tese. Han hevdet at kritikerne misforstår hans prosjekt, leser dårlig eller henger seg opp i uvesentlig­heter.

Michelet ligger høyere på banen og forsvarer seg sterkt og detaljert mot konkret kritikk. Dette skyldes nok valg av tittel,

Hva visste Hjemmefron­ten?, og en lansering sentrert om denne. Det er sikkert et salgsvennl­ig grep, men jeg synes ikke det er velvalgt. Grepet gjør at debatten knytter seg til spørsmålet om påliteligh­eten av konkrete kilder som skal bevise hva motstandsh­elter visste.

Ingen avklaring i sikte

Men Michelets bok er, som Mona Ringvej har påpekt i Klassekamp­en, ingen sterk kildekriti­sk studie. Dens styrke ligger i den helhetlige presentasj­onen av passivitet og likegyldig­het overfor jødene omkring deportasjo­nen. Og på dette området tror jeg den vil tåle tidens tann godt.

For de to bøkene skal vi uansett ikke vente noen avklaring på tvers av leserhavet­s bredder. Til dét er deres fortelling­er for forskjelli­ge fra de etablerte historiene. Og de er for vanskelige, på godt og vondt, å avvise ved henvisning til konkrete kilder.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM ??
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway