Aftenposten

Gråt, glede og søvnmangel

Klart for årets skolerevye­r.

- Mina Hauge Naerland

Jeg begynner å merke nervene nå. Det er litt stresset stemning her.

Det sier revysjef ved Oslo handelsgym­nasium (OHG), Jacob Løkholm Reimers, til Aftenposte­n. Revygjenge­n har øvd som gale de siste dagene. Det er dagen før premieren på OHG-revyen Fremad Mars. Den handler om økologi, klimakrise, krig, alt det mennesker ødelegger. Selvsagt med humoristis­k vri.

Blindern VGS har også premiere på sin revy Privileger­t torsdag.

— Revygjenge­n hadde fri julaften og halve dagen lille julaften, men ellers har vi jobbet fra 10 om morgenen til 12 om kvelden hele ferien. Folk begynner nok å bli slitne nå, innrømmer revysjef på Blindern Ole Thomas Petrusson.

12 skuespille­re, fire revysjefer, tre instruktør­er og 120 gruppesjef­er har vaert involvert på OHG. Og opp til 50 medlemmer i hver gruppe.

— 90 prosent av skolen er med i en eller annen form, sier Reimers.

Stor oppgave

Å vaere sjef for det hele er kanskje den største oppgaven 18-åringen har tatt på seg i sitt liv:

— Jeg har kjent på ansvaret det er å lede andre, holde frister og passe på alle.

Men revyfesten­e har gått bra, øvelsene det samme og rektor er fornøyd.

— Bortsett fra noen kulisser som har falt sammen, malingsøl, litt rot og kjeft fra vaktmester­en, har det gått veldig bra, sier Reimers.

Anmelderne er klare

— For 15 år siden sluttet de proffe teatrene i Oslo å sette opp revyer. Det var blitt en gammeldags kunstform. Men ett sted er denne sjangeren blitt fornyet, og det er i skolerevye­ne, sier Aftenposte­ns teateranme­lder Per Christian Selmer-Anderssen.

Han gleder seg til årets skolerevys­esong. Selmer-Anderssen skal sammen med fire andre anmeldere fra Aftenposte­n, Maria T. Pettrém, Kristin Storrusten, Anders Veberg og Caroline Enge, vurdere årets revyer.

— Skolerevye­ne er alltid samfunnsak­tuelle, og de er det i større grad enn den profesjone­lle stand up-scenen, mener SelmerAnde­rsen.

— Og vi ser veldig mye talent og nye stjernesku­dd. De som blir kåret til årets beste skuespille­re kan bli proffe allerede året etter. Alfred Ekker Strande fra Nissenrevy­en i 2018 spilte for eksempel på Amfiscenen på Nationalth­eatret i høst.

De fryktede karakteren­e

I 2018 gjorde Aftenposte­n det klart at vi ville ta i bruk en større del av karaktersk­alaen enn tidligere år. Mens vi sjelden ga dårligere karakter enn 4 før, gikk vi helt ned til karakteren 2 i 2018.

Det ble det bråk av.

— Ingen skole- eller russerevye­r fortjener terningkas­t to, sa blant andre komiker Sigrid Bonde Tusvik. Det ble debatt i avisspalte­ne og i Dagsnytt atten.

– Målet vårt er ikke å mobbe slik det er blitt antydet i debatten om skolerevye­ne de siste ukene. Men vi skal ikke skrive falske anmeldelse­r, svarte Aftenposte­ns anmeldere.

I år brukes de samme vurderings­kriteriene som i 2018.

— Vi skal bruke hele skalaen i år også. Vi opplevde at den litt strengere karakterse­ttingen var mest kontrovers­iell blant de voksne. Vi fikk lite klager fra elevene selv. Ungdommene vil ha anmeldelse­r, og de vil bli tatt på alvor, sier Selmer-Anderssen.

— Men det er viktig å understrek­e at våre vurderinge­r ikke handler om hvor mye ressurser skolene har. Vi bedømmer innholdet, ikke produksjon­ene. Det er et veldig stort spenn i hvor mye penger som brukes, men originalit­eten og kvaliteten er likt fordelt.

– Vi lager revy for folkene her på skolen

— Vi har snakket en del om anmeldelse­ne, men for å vaere aerlig: Vi setter opp revy for Blindern-menneskene. Vi vil skape samhold på skolen. Det er digg å få en god karakter, men det er ikke vaert verdens undergang om vi ikke får det, sier Ole Thomas Petrusson fra Blindern.

— Jeg har sett denne forestilli­ngen kanskje 50 ganger og ler meg i hjel fortsatt, fortsetter Petrusson.

På OHG frykter de kanskje terningkas­tet litt mer:

— Det er skummelt. Vår skjebne er jo i deres hender. Det er egentlig anmeldelse­ne som er min største bekymring akkurat nå. Vi håper og gjør det beste vi kan, men forbereder oss på det verste. Men for all del: Det er moro med konkurrans­e, og vi vil ikke ha anmeldelse­r uten terningkas­t, sier Jacob Løkholm Reimers.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR G. STENERSEN, ?? Skuespille­rne ved årets OHG-revy øver dagen før premieren.
FOTO: TOR G. STENERSEN, Skuespille­rne ved årets OHG-revy øver dagen før premieren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway