Aftenposten

– På noen områder står Frp og KrF naer hverandre

Frp-leder Siv Jensen sier at tilliten mellom KrF og Frp er styrket de siste ukene.

- Alf Ole Ask Olav Olsen (foto)

KrFs forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad ber om endringer i abortloven, men han vil ikke stille det som ultimatum for å gå i regjering.

Solen gikk ned bakom en åsrygg før de fire delegasjon­slederne kom ut på trappen for å snakke med frosne journalist­er. En håndfull demonstrer­ende ungdommer fra Natur og Ungdom var det eneste som minnet om den globale oppvarming­en.

Regjerings­partiene Høyre, Venstre og Frp startet i går regjerings­forhandlin­ger med KrF.

– Dette kan bli den første borgerlige flertallsr­egjeringen på lang, lang tid, og forhandlin­ger er viktig for å ha et godt politisk grunnlag, sa Høyre-leder Erna Solberg.

KrFs vei til forhandlin­gsbordet har vaert tornefull. Høyre-leder Erna Solbergs åpning for endringer i abortloven spilte en rolle da Kjell Ingolf Ropstad vant dragkampen mot Knut Arild Hareide om KrFs linjevalg.

– Kan KrF gå inn i en regjering uten endringer i abortloven?

– Jeg stiller ikke ultimatum, men abortloven er et av de viktige feltene vi vil diskutere i forhandlin­gene, svarte KrFs forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad.

På spørsmål om Venstre og Frp har noe å gi i abortsaken, var svarene:

– For Frp ligger kvinners rett til selvbestem­t abort fast. Utover det forhandler vi ikke i mediene, svarte Siv Jensen.

– Helt enig med Siv, sa Trine Skei Grande.

I den interne debatten i KrF har forholdet til Frp spilt en betydelig rolle. Frp mente bildet som ble tegnet, var galt. Det førte til mye vondt blod. Onsdag var tonen en annen:

Frp og KrF bedre forhold

– På noen områder står jo KrF og Frp naer hverandre. Det gjelder i synet på den kristne kulturarve­n, i familiepol­itiske spørsmål og mange andre viktige saker. Det er andre områder der vi står langt fra hverandre. Så handler det om vi kan klare å finne løsninger på alle feltene. Det er det som til syvende og sist avgjør. Jeg forstår at dere i pressen er opptatt av enkeltsake­r, men det er helheten i en eventuell plattform som avgjør om vi blir enige, sa Frp-leder og finansmini­ster Siv Jensen.

– Det var nyttig for oss å bli bedre kjent med Kjell Ingolf og hans delegasjon i løpet av sonderinge­ne. Det betyr at tilliten mellom oss er blitt større, sa Jensen, som listet opp de sentrale Frp-sakene: Redusert skatteog avgiftstry­kk, nye forbedring­er på samferdsel og innstrammi­nger i asylog innvandrin­gspolitikk­en.

KrF ønsker å lykkes

Ropstad understrek­et at KrF ikke går inn i en regjering for enhver pris, men påpekte at de var kommet til forhandlin­gsbordet for å lykkes.

– Vi er her fordi vi har opplevd at det gjennom sonderinge­r er grunnlag og tro på at vi kan kunne danne en regjering. Men lykkes vi ikke, så lykkes vi ikke, sa Ropstad.

Venstre-leder Skei Grande ga tydelig uttrykk for at hun gledet seg over at KrF nå var inne i den borgerlige folden. Hun håpet på drahjelp fra KrF i klimapolit­ikken.

KrF har vaert veldig tydelig på at partiet, som er dypt splittet i regjerings­spørsmålet, må ha tydelige gjennomsla­g for å gå inn i regjeringe­n. Men statsminis­ter Solberg ville ikke love et splittet KrF noe ekstra. Hun minnet om at det er fire partier som forhandler, ikke fem og ikke et KrF delt i to.

Solberg gjentok advarselen om at det er begrenset økonomisk handlingsr­om for nye, dyre reformer i denne stortingsp­erioden.

– Summen av løftene må vaere slik at de kan baeres innenfor de økonomiske rammene vi tror vi vil ha i årene fremover, sa hun.

For Frp ligger

kvinners rett til selvbestem­t abort fast

” Siv Jensen, forhandlin­gsleder Frp

Jeg stiller ikke ultimatum, men abortloven er et av de viktige feltene

” Kjell Ingolf Ropstad, forhandlin­gsleder KrF

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway