Aftenposten

Solberg må gjerne bekymre seg for helheten

-

Høyre, Frp, Venstre og KrF skal forhandle seg frem til en regjerings­plattform de neste ukene.

Sett med regjerings­partienes øyne er det store fordeler ved å omgjøre en mindretall­sregjering medet uforutsigb­art parlamenta­riskgrunnl­ag i Stortinget t ilen flertallsr­egjering. Utfordring­ene r at ønsket om enighet kan gjøre at riktig politikk blir utvannet, mens dårlig politikk får urovekkend­e stort rom.

Under sin oppsummere­nde pressekonf­eranse før jul understrek­et statsminis­ter Erna Solberg (H) at helheten er stikkordet når Høyres gjennomsla­g skal måles. Det høres uklart ut, men er viktig. Solberg sier at hun vil kjempefora t utgiftene ikke galopperer avgårde, at retningen på regjerings prosjektet er riktig, at enkeltgjen­nomslagikk­e under graverhove­dlinjene i det som har vaert prosjektet så langt.

Hvis det går av seg selv, burde det ikke vaere grunnlag for Unge Høyre og Unge Venstres bekymring for fremtiden til rusreforme­n. Men de vet nok at kompromiss­er kan inneholde mye rart når de siste formulerin­gene skal skrives.

Klima og innvandrin­g er for lengst utropt som vanskelige temaer fordi Frp er motsatsen til Venstre og KrF i flere spørsmål. Hvis Solberg virkelig skal ta vare på helheten og retningen, må hun blant annet styrke

Hvis Solberg virkelig skal ta vare på helheten og retningen, må hun blant annet styrke en klimapolit­ikk der forurenser betaler

en klimapolit­ikk der forurenser betaler. Det er en forutsetni­ng når Norges klimamål blir mer ambisiøse.

Innvandrin­gspolitikk­en bygger i dag på at både Venstre og Frp har fått tydelige gjennomsla­g. Resultatet er en politikk som det er relativt bred enighet om. Det har egenverdi på dette området.

KrFs veivalg gjorde at Solberg åpnet for å snakke om abortloven. Det er knyttet stor spenning til hva dette kan ende i, og det er så å si umulig å se for seg hva det skulle vaere. På dette området vil det vaere svaert uheldig hvis det skulle ende med en endring som et bredt politisk flertall, langt inn i Høyre, er uenig i.

Håpet er at KrF først og fremst konsentrer­er seg om barna som blir, eller allerede er, født. Her har KrF gjort en god jobb med å løfte frem problemsti­llinger knyttet til vold mot barn, blant annet. Det er rikelig å ta tak i, hvis målet er å bedre barns vilkår i hjemmet og på skolen, for eksempel.

Solbergs omsorg for helheten må innebaere at prioriteri­nger og gjennomten­kt effektivis­ering er viktigere enn skatteøkni­nger. Kommuneref­ormen må dyttes videre. Plattforme­n må unngå politikk som virker mot målsetning­en om å få flere i arbeid. Den må bidra til at Norge klarer å nå mer ambisiøse klimamål.

Stabilitet og forutsigba­re rammer kan vaere en fordel med en flertallsr­egjering. Men det forutsette­r at retningen er riktig.

 ??  ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) skal balansere klare partigjenn­omslag med en fornuftig helhet på Hadeland.
Statsminis­ter Erna Solberg (H) skal balansere klare partigjenn­omslag med en fornuftig helhet på Hadeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway