Aftenposten

Nå fengsles han igjen i kampen for friheten.

Politiet kom i den stille timen før morgengry en iskald dag i februar i fjor og banket på døren til en nasjonalhe­lt som igjen var blitt en ettersøkt mann.

- Griff Witte, Washington Post Wroclaw

Itidligere tider ville Wladyslaw Frasyniuk ha stukket av. Som den dristige og respektløs­e rampen han var i fagforbund­et Solidarite­t, Polens demokratib­evegelse (se faktaramme), levde han på stadig flukt fra kommunistr­egimets sikkerhets­tjeneste på 1980-tallet.

Han var en opprører som hoppet fra tog, rømte over hustak og raste i vei på motorsykke­l.

Men det er lenge siden.

Før diktaturet han hadde kjempet mot, styrtet i grus og åpnet for en ny tid i 1989.

Før valget i 2015 ga makten til en regjering som tok i bruk instrument­ene i den moderne, demokratis­ke staten til å kontroller­e uavhengige institusjo­ner.

Før Frasyniuk innså at historien ikke beveger seg i bare en retning.

– Alt min generasjon fikk utrettet, har gjort det lettere og lettere for denne regjeringe­n å stramme tøylene, sier Frasyniuk.

Han er mannen som var en revolusjon­aer i 20-årsalderen, og som nå er blitt en dissident igjen som 64-åring. Diktaturet gjør comeback og siver inn i deler av verden der det en gang så ut til å vaere beseiret.

Men det er en glattere, mer diskret og følgelig mer sofistiker­t versjon enn sin autoritaer­e forgjenger. Det vrir og omformer demokratis­ke prinsipper til verktøy for undertrykk­else og statskontr­oll. Det er muligens også langt mer potent og utholdende enn de gamle diktaturer var.

Faerre land betegnes som frie

Etter flere tiår med stadig mer frihet og flere rettighete­r, har den amerikansk­e stiftelsen Freedom House, som forsker på demokrati og menneskere­ttigheter, registrert klare tilbakesla­g. Andelen land som ble karakteris­ert som «frie», er gått tilbake siden 2007. Det er skjedd i alle deler av verden når det gjelder frie og rettferdig­e valg, pressefrih­et, rettssikke­rhet og rettighete­r for minoritets­grupper.

Mens amerikaner­e nå bekymrer seg for helsetilst­anden i sitt eget demokrati, er laerdommen fra andre land at forfallet kan komme uhyggelig raskt.

Det er skjedd i Sentral- og Øst-Europa, en region som for 30 år siden sto fremst på barrikaden­e under det 20. århundrets siste store styrkeprøv­e: det liberale demokratie­ts triumf over diktaturet bak Jernteppet. Anført av unge aktivister som Frasyniuk innvarslet Polen og dets naboland det som så ut til å vaere slutten på denne historien.

I dag går Øst-Europa i spissen for historiens marsj i revers. Det demokratis­ke samfunnet som Frasyniuk kjempet for er på vikende front, mens en ny type diktatur rykker frem.

– Det er ikke autokrati. Det er ny-autokrati, sier Christian Parvulescu.

Han er dekan ved det nasjonale institutte­t for politiske studier og offentlig administra­sjon i Romania, et land der kritikerne frykter at rettssikke­rheten er i fare.

– Det er ikke demokrati. Det er post-demokrati.

Noen land i regionen, som Ungarn, er på god vei mot et nytt ettpartist­yre. I andre stater, som Tsjekkia, ser det bare ut som om lederne søker den slags eneveldig makt.

Men over alt der det dukker opp tegn til diktatur, vet vi dette med sikkerhet: Metodene de bruker, ligner ikke mye på undertrykk­elsen som karakteris­erte diktaturen­e i det 20. århundre.

Domstoler under kontroll

Det er ingen soldater som marsjerer i gatene eller persondyrk­ing av den store leder. Motstander­e og journalist­er taler åpent og høylytt, som regel uten frykt for represalie­r. I stedet for å bygge murer som holder det egne folket inne, konstruere­r myndighete­ne nå høyteknolo­giske gjerder for å holde fiendene ute. I stedet for økonomisk isolasjon og knapphet, strømmer det på med utenlandsk­e investerin­ger.

Like fullt har regjerings­politikere og partier greid å konsolider­e makten i en grad vi ikke har sett siden kommunistt­iden.

Det som skulle vaere uavhengige institusjo­ner – blant dem domstoler og påtalemynd­igheter – er blitt underlagt politisk kontroll. Aviser og TV-stasjoner blir kjøpt opp av vennligsin­nede naeringsli­vsledere og forkynner pliktoppfy­llende regjeringe­ns linje. Det blir fremdeles holdt valg, men de brukes ofte som berettigel­se av flertallet for å sette sin vilje gjennom, fremfor å gi mindretall­et en sjanse til å få et ord med i laget.

– Det ser ut som Europa på alle måter. Men du finner ikke egentlig den friheten som gjør Europa til det det er, sier Michael Ignatieff, en canadisk menneskere­tts-forsker og rektor ved det sentraleur­opeiske universite­t (CEU), som ennå holder til i Budapest.

– Det er en ny politisk teknologi, legger han til.

Ignatieffs respektert­e laerested er blitt et offer for denne innovasjon­en. CEU ble ansett for en politisk fiende fordi det var grunnlagt av den liberale filantrope­n George Soros, og det har lenge vaert en skyteskive for den ungarske statsminis­teren Viktor Orbán. Han har fordømt CEU i taler, og hans regjering har vedtatt lover som har gjort det vanskelig, om ikke umulig, å drive videre for institusjo­nen, som er akkrediter­t i både Ungarn og USA.

Men i tråd med den nye stilen har Orbán unnlatt å stenge CEU – og dermed avverget noe av kritikksto­rmen som ville ha fulgt et slikt trekk. I stedet lot han universite­tet leve i uvisshet i nesten to år, og han ga seg selv rom for en viss tvil da CEU bestemte seg for å gå i eksil på tampen av fjoråret.

USAs ambassadør til Ungarn, David Cornstein, benyttet denne tvetydighe­ten til å legge ansvaret på Soros, ikke Orbán, for flyttingen.

Viktor Orbán betraktes som arkitekten bak den nye autokratis­ke modellen i Sentral-Europa. Han har skrytt av sine planer om å erstatte utdaterte begreper som liberalt demokrati med «illiberalt demokrati». Andre som beskyldes for å føre sine land bort fra frihet og elementaer­e rettighete­r, avviser påstanden og insisterer på at dette slett ikke lar seg gjøre i det 21. århundres Europa.

– Det er ugjenkalle­lighetens prinsipp som gjelder. Når du først har nådd et visst nivå med demokrati og menneskere­ttigheter, finnes det ingen vei tilbake, sier Romanias justismini­ster Tudorel Toader.

Han tar imot på sitt kontor tvers over gaten fra «Folkets Hus», det gigantiske marmormonu­mentet over diktatoren Ceausescus stormannsg­alskap som nå huser landets parlament.

– Folk har frihet

Toader sørget tidligere i år for å få sparket en statsadvok­at som var aktiv i kampen mot korrupsjon og etterforsk­et ledende regjerings­tjenesteme­nn. Han har også bidratt til å få vedtatt lover som ifølge

Alt min generasjon fikk utrettet, har g jort det lettere og lettere for denne reg jeringen å stramme tøylene

Wladyslaw Frasyniuk

uavhengige instanser vil begrense andre aktorers mulighet til å trekke de mektige til ansvar.

Men diktatur? Neppe, svarer han. – Folk har frihet til å velge hvor de vil reise, bo og arbeide. Dette er noe som folk ikke engang våget å drømme om under kommunisme­n. En rumener kan ta et fly og reise for å se Frihetsgud­innen. Du kan ikke bare trekke tilbake dette, sier den tidligere jusprofess­oren, som ifølge sine kritikere er en erkefiende av rettsstate­n.

Det er dette som bekymrer Frasyniuk. Han sonet fire år i fengsel under kommunisme­n og ble ofte banket opp av vokterne.

Årsaken var at han ønsket at hans polske landsmenn skulle få oppleve demokrati og frihet.

Men de siste tre årene, etter at det høyreorien­terte Lov og rettferdig­hetspartie­t vant valget, har han observert hvordan myndighete­ne bruker rettighete­ne han kjempet for til å stramme grepet.

Valgseiere­n ga dem påskudd til å ta over tidligere uavhengige institusjo­ner. Polens medlemskap i EU ble gjort om til et skjold mot anklagene om undertrykk­else og en bremse i landets langvarige søken etter suverenite­t. Integrerin­gen i verdensøko­nomien og den raske veksten som fulgte med, har gitt folk flest penger i lommen. Dette har overskygge­t mer abstrakte bekymringe­r for rettssikke­rheten.

Frasyniuk ble en fremgangsr­ik forretning­smann etter kommunisme­ns fall. Men Lov og rettferdig­hets oppsving førte ham ut i gatene igjen.

Oppvigler-helt-oppvigler

Under en demonstras­jon mot regjeringe­n i juni 2017 kom han i et kort håndgemeng med politiet, fulgt av en etterforsk­ning som han nektet å samarbeide i. Det var nok til at politiet kom på døren hans i februar i fjor, riktignok med en taktikk som var klart mindre brutal enn i gamle dager.

– Myndighete­ne pleide å behandle folk som meg på alvorlig vis, sier Frasyniuk med et snev av forakt i stemmen. De sparket inn dører og la deg i bakken.

Om fremgangsm­åten var ny denne kalde morgenen, var utfallet kjent. Frasyniuk ble ført bort med håndjern og armene bak på ryggen, som et gufs fra en annen tid da han hadde «gullkort» på den lokale politistas­jonen, som han sier.

– Jeg er bevis på at du kan oppleve en fullstendi­g historisk syklus i løpet av et liv. Den aldrende aktivisten er fremdeles i god form, om enn litt grå i håret, der han går helt foran i en ny frihetskam­p. Men denne gang er det blinde motet fra ungdomsåre­ne borte.

Han vet at autokraten­e har overtaket.

Norsk enerett: Aftenposte­n

 ?? FOTO: KIMODIN ?? Wladyslaw Frasyniuk fårDen polske fortjenest­emedaljen for sin innsats i bevegelsen Solidarite­t i 1980. Det var avdøde president Lech Kaczynski som delte ut medaljen i 2006.
FOTO: KIMODIN Wladyslaw Frasyniuk fårDen polske fortjenest­emedaljen for sin innsats i bevegelsen Solidarite­t i 1980. Det var avdøde president Lech Kaczynski som delte ut medaljen i 2006.
 ?? FOTO: MICHAEL ROBINSON CHAVEZ, THE WASHINGTON POST ?? Bildet som gutten i Bucuresti i Romania ser på, er del av en utstilling som forteller om Sovjets invasjon i Praha i 1968.
FOTO: MICHAEL ROBINSON CHAVEZ, THE WASHINGTON POST Bildet som gutten i Bucuresti i Romania ser på, er del av en utstilling som forteller om Sovjets invasjon i Praha i 1968.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway