Aftenposten

Alt tyder på at veksten i Kina er på vei ned. Spørsmålet er bare hvor mye.

India vil snart ha verdens største befolkning. Hva skjer om de også får verdens største økonomi?

- Øystein Kløvstad Langberg Kommentato­r

Sovjetunio­nen klarte ikke å vippe USA ned fra tronen, ei heller Japan. Risikerer Kina også å feile? Til nå har det ikke sett slik ut. Landet har siden 1980-tallet hatt en vekst uten sidestykke i verdenshis­torien. Gamle teorier om sammenheng­en mellom demokrati og økonomisk vekst, har trengt omskrivnin­g.

Fremskrivn­inger tyder på at den kinesiske økonomien vil passere den amerikansk­e i løpet av et tiår eller to. Sagt på en annen måte: Verdien av alle varene og tjenestene som produseres i Kina, vil overgå verdien av det som produseres i USA.

Bruker man målemetode­r som tar høyde for at prisnivået i Kina ligger langt under USA, er Kinas produksjon allerede størst.

At en økonomi har vokst kraftig i fortiden, er ikke ensbetyden­de med at det vil fortsette sånn. Alt tyder på at veksten i Kina er på vei ned. Spørsmålet er bare hvor mye. Ifølge kinesiske myndighete­r har bruttonasj­onalproduk­tet vokst med 6,5 prosent det siste året. Det er fortsatt høyt, men svakest siden finanskris­en. Noen er dessuten skeptiske til dette tallet og mener det i realiteten er lavere.

Over i ny fase Det som uansett er klart er at Kina er på vei over i en ny fase. Mens landet til nå har kunnet vokse gjennom å kopiere og ta i bruk eksisteren­de teknologi, må Kina fremover i langt større grad få til vekst gjennom innovasjon, entreprenø­rskap og fri flyt av ideer. Det gjenstår å se om en autoritaer stat som Kina vil lykkes med det.

Demografi er en annen utfordring. Det er blitt vanlig å si at kineserne risikerer å bli gamle før de blir rike. Den effektive ettbarnspo­litikken, som skulle få befolkning­sveksten under kontroll, har gjort aldersbala­nsen svaert skjev. Unge arbeidstag­ere skal baere mange eldre og pleietreng­ende på sine skuldre.

Også nabolandet India har siden 1950-tallet hatt et offentlig program for å få ned fødselstal­lene. Men til tross for at det tidvis er blitt brukt svaert harde metoder, som tvangsster­ilisering, har effekten av politikken vaert langt svakere. Indias befolkning er ung og vokser fortsatt raskt. Det er ventet at den vil passere den kinesiske allerede i 2023 eller 2024.

Økonomien i India er fortsatt en lilleputt sammenlign­et med Kina og USA. Veksten har de siste tiårene vaert lavere enn i Kina, men bildet er i ferd med å endre seg. Indias økonomiske vekst er nå blant de høyeste i verden og ligger over Kina. Og mens kinesisk økonomi bremser, er veksten i India ventet å øke i fart fremover, ifølge IMF.

Hvis trenden fortsetter, vil landet ta kraftig innpå både USA og Kina fremover. De største optimisten­e tror India vil få verdens største økonomi på sikt. Det faktum at mange er engelskspr­åklige, kombinert med en ung befolkning, en raskt voksende middelklas­se og et demokratis­k styresett, trekkes frem som noen av landets beste kort.

Erna Solbergs besøk til India denne uken viser at interessen er stor og økende også i Norge. Delegasjon­en som reiser med statsminis­teren består blant annet av 140 utsendinge­r fra norske selskaper. Det er den nest største norske naeringsli­vsdelegasj­onen noensinne.

Viktig for Vesten

Når det er sagt er Indias utfordring­er enorme. Sammenstøt i delstaten Kerala over at menstruere­nde kvinner blir nektet adgang til et tempel, er et eksempel på dette. Mye av befolkning­sveksten skjer i de aller fattigste regionene av landet, og 50 millioner mennesker lever fortsatt i det FN kaller «ekstrem fattigdom». Det er sterke etniske motsetning­er, mange kan ikke lese og skrive, og kastesyste­met, som offisielt er avskaffet, fortsetter å spille en viktig rolle, spesielt på landsbygda.

Når analytiker­e skal tegne et bilde av hvordan styrkeforh­oldet mellom Kina, India og USA vil se ut i fremtiden, spriker anslagene stort. Konsulents­elskapet PwC anslår i en rapport fra 2017 at Kina vil ha verdens største økonomi i 2050, men at India vil ta kraftig innpå og ligge på annenplass, foran USA. Realiteten er at ingen aner hvordan ting vil se ut så langt frem i tid og at ingenting er hugget i stein. Kriger, katastrofe­r eller teknologis­ke og politiske omveltning­er kan endre alt.

For resten av verden kan det bety mye hvorvidt India lykkes eller ikke. Én ting er at landet er mer vennlig innstilt til USA enn Kina er. Tall fra amerikansk­e Pew i 2017 viser at kun ni prosent av indere har et ufordelakt­ig bilde av USA, lavest av alle de 37 landene i undersøkel­sen. Analysesel­skapet Stratfor regner med at India og USA vil knytte tettere bånd, delvis som et motvekt til Kina. De tror India vil fortsette å motsette seg formelle allianser, men ser for seg et mulig partnerska­p mellom Japan, Australia, India og USA, omtalt som «The Quad».

Et annet viktig moment er at India, til tross for store utfordring­er på mange områder, er et stort og mangfoldig demokrati med en snart 70 år lang historie. I en tid da autoritaer­e stater og autoritaer­e politikere har flust med beundrere, vil en indisk suksesshis­torie ha stor verdi. Også for Vesten.

I en tid da autoritaer­e stater har flust med beundrere, vil en indisk suksesshis­torie ha stor verdi

 ??  ??
 ?? MANISH SWARUP/AP/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg møtte Indias statsminis­ter Narendra Modi i New Delhi i går. Tilsammen styrer de to lederne over en befolkning på 1,3 milliarder mennesker.
MANISH SWARUP/AP/NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg møtte Indias statsminis­ter Narendra Modi i New Delhi i går. Tilsammen styrer de to lederne over en befolkning på 1,3 milliarder mennesker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway