Aftenposten

Bjørg Eva Jensen fikk en hjerteskja­erende beskjed i bilen

Da telefonen ringer i bilen, skynder Bjørg Eva Jensen seg å forklare at hun skal på trening. I stedet får hun en hjerteskja­erende beskjed.

- Mette Bugge og Stein J. Bjørge (foto), Larvik

Jeg tror ikke du skal på trening. Marius er død.

Det er en sønderknus­t samboer og stefar som forteller at sønnen har valgt å ta sitt eget liv.

Det er gått ni måneder siden denne ufattelige hendelsen i april. Den tidligere olympiske skøytemest­eren, hun som var med i siste utgave av Mesternes mester på NRK, forstår ikke hvordan hun gråtende fikk snudd bilen for å dra hjem til Stavern.

Nå snakker hun om gullene sine. OLvinneren tenker ikke på den gjeve medaljen fra Lake Placid som ligger på museum på Lillehamme­r.

58-åringens gull er tvillingen­e Marius og Christer, sønnene hun fikk som 30-åring. Det var ti år etter at hun i 1980 ble Norges første kvinne som vant et OL-gull på skøyter. Hun er også den siste.

Ønsker mer forskning

Bjørg Eva Jensen og samboeren Per Sandbakken, stefaren som har vaert der mesteparte­n av ungenes liv, savner sønnen hver eneste dag.

Jensen står frem fordi hun vil bidra til åpenhet rundt temaet selvmord, for at det skal skape refleksjon i samfunnet. Hun ønsker mer forskning på hvorfor selvmord skjer og hva som kan gjøres for å hindre det.

Statistikk­en er dyster. Mellom 500 og drøye 600 mennesker tar livet sitt hvert år. Unge mennesker foretar en slik handling oftere enn eldre. I 2016 var det registrert 180 selvmord i aldersgrup­pen under 34 år. De over 50 år står for 40 prosent av alle selvmord her i landet.

Bjørg Eva Jensen mener det tydelig er et samfunnspr­oblem der stadig flere oppegående og velutdanne­de tar et slikt valg. Hun synes utviklinge­n er skremmende.

Selv har hun engasjert seg i Landsforen­ingen for forebyggin­g av selvskadin­g og selvmord (LFSS). Det er med ønske om å bidra til informasjo­n om viktighete­n av fysisk aktivitet i en sorgproses­s. Jensen er overbevist om at bevegelse har stor nytteverdi, fordi sorg kan sette seg fysisk i kroppen.

Men i aktivitet skjer det noe. Ofte med stor effekt på det mentale.

– Det å gå inn i en sorg aktivt med noe du trives med, er helt avgjørende for å komme videre i sorgproses­sen, men jeg vil også understrek­e viktighete­n av å finne sin egen vei ut av sorgen. Vi har ulike menneskeli­ge behov, og derfor må det vaere en individuel­l tilpasning.

– Ikke til å fatte

Vinden blåser i håret til Bjørg Eva Jensen der hun går langs stranden i Larvik. Det er grått på himmelen, regn i luften og heftige bølger. Etter alt som skjedde, føler hun at det likevel er godt å komme ut. Da blir tankene klarere.

I månedene som har gått, har Bjørg Eva Jensen prøvd å samle sammen livet sitt. Hun bruker mye av det hun laerte som toppidrett­sutøver, men også kompetanse i pedagogikk, psykologi og adferdster­api som hun fikk i løpet av fem år på Norges idrettshøg­skole. Dessuten jobbet hun i skoleverke­t i over 10 år, blant annet som spesialped­agog med elever som hadde dysleksipr­oblemer.

– Jeg ser klart at jeg hadde mestret dette dårlig hvis jeg bare hadde vaert en toppidrett­sutøver, der målet er å bli god og vinne medaljer. Jeg er bedre rustet til å takle store, traumatisk­e hendelser med min erfaring etter at jeg la opp.

Hun prøver å få hjernen til å tenke positivt og skyve bort smerte. Men den smerten hun kunne føle som aktiv, kan ikke

 ??  ?? Bjørg Eva Jensen, skøyteprof­il
Bjørg Eva Jensen, skøyteprof­il
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Bjørg Eva Jensen har brukt mange timer på å vaere ute i all slags vaer. Da får tankene luft.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Bjørg Eva Jensen har brukt mange timer på å vaere ute i all slags vaer. Da får tankene luft.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway