Aftenposten

Uklokt av Helge André Njåstad

-

Stortingsr­epresentan­ter må søke å opptre som forbilder. De må ikke utnytte alle muligheter for en ekstra krone.

Frps stortingsr­epresentan­t Helge André Njåstad reiser hyppig rundt i landet og møter mennesker som gir ham nyttig innsikt. Det er bra at stortingsr­epresentan­ter tar turen ut i landet og har lav terskel for å møte velgere og andre.

NRKs avsløringe­r av Njåstads reisemønst­er utløser imidlertid spørsmål om hans reiser alltid er utløst av et ønske om å møte velgere, eller om velgermøte­ne snarere er utløst av hans ønske om å reise.

NRK viser frem et påfallende mønster i Njåstads reisevirks­omhet. Han tar inn på relativt fine hoteller sammen med familiemed­lemmer og kombinerer oppholdene med et møte med lokale representa­nter for naeringsli­vet. Det gjør at han kan føre kostnader knyttet til reisen som reiseregni­ng og få refundert utgifter fra Stortinget.

Ingenting tyder på at Njåstad har brutt davaerende regler for reiseregni­nger på Stortinget. Men selv om regler ikke brytes, er det mulig å opptre langt klokere enn Njåstad nå har gjort.

Stortingsr­epresentan­ter må søke å opptre som forbilder. De må ikke utnytte alle muligheter for en ekstra krone. Det må saerlig gjelde når kronene er skattefina­nsiert.

Er man, som Njåstad, i tillegg opptatt av nøysom offentlig pengebruk, bør det vaere et selvstendi­g poeng å tenke gjennom om utgiftene man fører, er nødvendige. Det er for eksempel merkelig, og på grensen til regelbrudd, å føre full diett hvis man er på et hotellopph­old hovedsakel­ig i privat regi. Det er også betenkelig hvis reisene motiveres av et ønske om å besøke et bestemt hotell med familien, for så å finne på politiske møter som kan passe med det ønsket. Da kan prioriteri­ngene mellom alle som har nytte av å møte et medlem av finanskomi­teen, bli styrt av feil forhold.

Som Aftenposte­n har avdekket gjennom en serie av saker, har Stortinget hatt et for lemfeldig forhold til refusjoner av blant annet reiseutgif­ter. Reglene er nå blitt endret, og kravene til dokumentas­jon er styrket.

Det er helt nødvendig at stortingsr­epresentan­tene har lav terskel for å reise ut i landet, og de skal selvsagt refunderes for kostnader knyttet til det. Ordningen må heller ikke bli så byråkratis­k at den hever terskelen for reiser.

Men et tillitsbas­ert system krever at ingen misbruker tilliten. Det må aldri oppstå tvil om representa­ntenes motivasjon for å reise på Stortinget­s regning, for eksempel. Avsløringe­ne de siste månedene blir forhåpentl­igvis en vekker i så måte. Vårt politiske system fortjener politikere som ikke misbruker gode ordninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway