Aftenposten

Suksess garanterer ikke fast jobb

Ole Gunnar Solskjaer (45) styrer ikke sin egen skjebne. Akkurat nå foregår det et spill over nordmannen­s hode.

- Daniel RøedJohans­en

Ole Gunnar Solskjaer

Når finalen i Champions League spilles 1. juni i Madrid, er det gått 20 år og seks dager siden Solskjaers ikoniske finalescor­ing i samme turnering.

Veien frem til Madrid er lang for Manchester United. Men selv om de skulle overgå alt av forventnin­ger og vinne Europas gjeveste klubbturne­ring, er det ingen ga- ranti for at Solskjaer får fortsette som klubbens manager.

Akkurat nå foregår det et spill over nordmannen­s hode. Prestasjon­ene på banen utover vinteren og våren er bare én av faktorene som vil avgjøre Manchester Uniteds trenervalg.

Jakten på Pochettino

Fra det øyeblikket José Mourinho fikk sparken har engelske medier virker samstemte i hvem som er Manchester United-ledelsens førstevalg som permanent manager. Han heter Mauricio Pochettino og er manager for Tottenham, søndagens motstander for Manchester United.

Grunnen er enkel: Pochettino har løftet Tottenham opp til et betydelig høyere nivå enn det klubbens lønnsutgif­ter skulle tilsi. I fotball er det som regel en sterk sammenheng mellom spillerløn­ninger og resultater.

At Tottenham i snitt de siste fem sesongene (inkludert denne) ligger nesten tre ligaplasse­r over plassen på Premier Leagues lønnsranki­ng, er oppsiktsve­kkende.

Ingen av de andre topplagene er i naerheten av det samme.

Men hvor realistisk er jakten?

Solskjaer har fått en drømmestar­t, og han har brakt smilene tilbake til Old Trafford. Men det blekner mot Pochettino­s meritter.

Trolig skal det svaert mye til for at Manchester United-toppene skal foretrekke Solskjaer foran Pochettino. Men det er langt fra sikkert at de lykkes i jakten på argentiner­en.

Hindringen­e står i kø:

Pochettino selv. Er han i det hele tatt villig til å forlate Tottenham, eller vil han se hvor langt han kan ta dette laget? Denne uken uttalte han at han ønsker å bli «i 20 år». Fotballhis­torien viser at slike uttalelser ikke nødvendigv­is betyr at treneren blir, men det er altså langt fra sikkert at det blir aktuelt å flytte på seg nå.

Daniel Levy. Tottenhams styreleder er beryktet. Grunn? Han er svaert tøff å forhandle med. Det sitter nok langt inne å gi slipp på sin suksessman­ager, spesielt til en ligarival.

Konkurrans­en. Pochettino har også

flere ganger vaert koblet til Real Madrid. Den spanske gigantklub­ben sliter denne sesongen tungt, og et nytt trenerskif­te ved sesongslut­t er ikke utenkelig.

Andre kandidater

The Guardians anerkjente kommentato­r Daniel Taylor fastslår at Solskjaer til tross for fem strake triumfer ikke kan sammenlign­es med Pochettino – og heller ikke andre managerkan­didater som har langt mer å vise til på toppnivå.

Selv om Pochettino-jakten skulle feile, vil Solskjaer likevel ha konkurrans­e fra en rekke stjerneman­agere.

To av dem som er blitt nevnt er Juventus’ suksesstre­ner Massimilia­no Allegri og Zinédine Zidane, som vant tre strake Champions League-triumfer som Real Madrid-manager.

Letingen etter sportsdire­ktør

Mange har påpekt at Manchester United først må bestemme seg for hvilken retning klubben vil ta, deretter finne en manager som passer med dette.

Siden i fjor sommer er det blitt skrevet mye om at klubben er i gang med å endre strukturen i klubben. De leter etter en ny sportsdire­ktør.

Det skjer etter en erkjennels­e av at mye er blitt gjort feil siden Sir Alex Fergusons avgang i 2013. Ingen av de permanente managerne David Moyes, Louis van Gaal og Mourinho lyktes, og det er blitt gjort en rekke dyre feilkjøp.

For en trener vil det viktigste alltid vaere å vinne på kort sikt. Tanken med å ha en sportsdire­ktør er å sikre stabilitet og at klubben beveger seg i en bestemt retning over tid. Blant andre Manchester City har denne modellen.

Ifølge Independen­t var Mourinhos motstand mot ansettelse­n av en sportsdire­ktør en del av grunnen til at han fikk sparken før jul. Manchester Evening News skrev at letingen etter sportsdire­ktør er en sentral del av forklaring­en på at Manchester United utsatte valget av permanent manager til etter sesongen.

En av dem som nevnes hyppig som en aktuell kandidat, er Paul Mitchell. Nå jobber han i tyske RB Leipzig, men tidligere har han jobbet med Pochettino i Southampto­n og Tottenham. Selv om han forlot Tottenham, skal forholdet til Pochettino fortsatt

vaere godt.

Solskjaers sjanser

Kommer en sportsdire­ktør på plass i løpet av våren, vil denne personen naturligvi­s bli viktig i trenerjakt­en.

Det er med andre ord mye Solskjaer ikke styrer selv når det gjelder egen skjebne.

Noe som imidlertid taler for Solskjaer, er at han er godt likt av fansen og angivelig også av spillerne. Foreløpig handler dette kanskje vel så mye om at han skiller seg så kraftig fra Mourinho, men det er likevel en faktor som kan ha betydning.

Forrige uke fikk nordmannen spørsmål om hva han mente skulle til for å få jobben permanent.

Han poengterte at laget må spille på en måte som minner om Fergusons lag, og at de kanskje også må få et trofé. Muligheten­e til det siste er FA-cupen og Champions League.

Men selv ikke Europa-triumf er noen garanti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ed Woodward er Manchester Uniteds administre­rende direktør. Mange mener at han må treffe på den neste permanente manageren – etter flere bom.
Ed Woodward er Manchester Uniteds administre­rende direktør. Mange mener at han må treffe på den neste permanente manageren – etter flere bom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway