Aftenposten

Ulvespørsm­ålet er først og fremst krise for politikern­e

Både ulven og lammet har det bra. Ulvespørsm­ålet er først og fremst krise for politikern­e.

- Kommentar Andreas Slettholm

Tirsdagens ulvedemons­trasjon var en real bygdepolit­isk happening. Fyrt opp på kaffe og wienerbrød satte de seg på busser fra store deler av Utkant-Norge for å vise makten fingeren.

«Nok er nok», sto det på bannerne. «Vi e førrbainna», het det fra den nordnorske delegasjon­en. Åpenbart riktig. Men det gikk an å øyne en viss glede med vreden også. For det er jo gøy å mobilisere likesinned­e til protest mot øvrigheten. Blitzere og franskmenn kan fortelle mer om dette.

Foran Stortinget utartet det til ren humor. Ola Elvestuens påståtte redsel for å møte ulvedemons­trantene ble møtt med at «vi har jo ikke har drept en eneste miljøvernm­inister på hundre år».

For dem som må få vitsen forklart: Dette spiller altså på det mye brukte argumentet om at ulven ikke har angrepet mennesker på (to) hundre år.

Fungerer for dyrene

Skal man dermed ikke ta de rundt ti tusen sinte demonstran­tene alvorlig? Jo da. Men gatens parlament er ikke akkurat representa­tivt. I morgen er det ulvevennen­es tur. Mobiliseri­ngene må tas som et tegn på at ulvepoliti­kken provoserer – og langt på vei ikke fungerer.

Det vil si, for dyrene fungerer den ganske fint. Å prioritere ulv innenfor ulvesonen og beitedyr utenfor har gitt ønsket effekt: Det er rekordmang­e ulv i Norge, samtidig som tapstallen­e for sau har gått ned. Jakthund som tas av ulv er fortsatt et lite utbredt fenomen i Norge.

Problemet er menneskene. Et hovedmål med rovdyrpoli­tikken, inkludert ulveforlik­et fra 2016, er nemlig at den skal vaere konfliktde­mpende.

En årlig øvelse

I stedet har vi fått en årlig øvelse der Klimaog miljødepar­tementet før jul skyter ned vedtakene rovviltnem­ndene har fattet. Det er dette som utløser både demon- strasjoner og søksmål på nyåret. Fra ulvens venner så vel som fiender.

Både Erna Solberg (H) og Atle Hamar (V), statssekre­taeren med det uvennlige oppdraget å vaere ansikt utad i saken, har vist til at regjeringe­n får «kritikk fra begge sider» i saken.

Dette som tegn på at de har lagt seg på riktig linje. Det er sannelig en behagelig tolkning for regjeringe­n, med dem selv som en fornuftens skute på opprørt hav.

Faktisk på feil spor

En minst like åpenbar tolkning er at ulveforval­tningen er på feil spor. At protestene blir større og skyttergra­vene dypere, er en indikasjon.

Tirsdagens demonstras­jon mobilisert­e langt bredere enn i 2017, da distriktso­pprøret for alvor ble satt på kartet. Årets vedtak fra rovviltnem­ndene ble påklaget av ikke mindre enn 26 instanser, mot 15 i fjor.

Det er heller ingen utsikter til at fremtidige avgjørelse­r vil bli mindre omstridte. Muligens har vi en politikk for en baerekraft­ig ulvestamme her til lands, men neppe for en baerekraft­ig ulvedebatt.

Vil aldri bli fornøyd

Det er sterke sosiologis­ke forklaring­er på at ulvedebatt­en er blitt så betent. Det handler om hvem som skal bestemme over utmarken i Bygde-Norge, om skepsis til forvaltnin­g, forskning og organisasj­oner. Ulvens inntog oppfattes som en urban overkjørin­g av tradisjone­ll bygdekultu­r og levemåte, ikke minst når det gjelder jakt. Det er også sterke økonomiske interesser i spill.

De hardeste ulvemotsta­nderne vil aldri bli fornøyde, muligens bortsett fra om Senterpart­iet kommer i regjering. Partiet oppfattes som en slags garantist for så ulvefiendt­lig politikk som mulig.

Men slike erkjennels­er er intet argument mot å prøve å gjøre ulveforval­tningen mindre konfliktfy­lt.

Underlige nemnder

Saerlig to forhold er problemati­ske i dag. For det første: Det såkalte bestandsmå­let, på fire til seks ynglinger pr. år, er i konflikt med andre lover Stortinget har vedtatt. Dette målet for hvor mange ulv som kan fødes er trolig helt i nedre grense, og kanskje under, det som kan forsvares ut fra internasjo­nale forpliktel­ser gjennom den såkalte Bernkonven­sjonen.

For det andre må man spørre om rovviltnem­ndene fungerer saerlig bra. Disse skal gi lokal legitimite­t til rovdyrpoli­tikken. Men når resultatet blir at de uansett overkjøres av departemen­tet, er man jo omtrent like langt.

I det hele tatt er disse nemndene underlige konstruksj­oner: Forvaltnin­gsorganer befolket av politikere. Saerlig i årets runde har det vaert tydelig hvor politiske avgjørelse­ne er. Ikke én av de ti nemndmedle­mmene i ulveområde­r stemte for den faglige innstillin­gen fra sekretaria­tet.

MDG og SVs mindretall ville i stedet droppe all ulvejakt, mens resten – fra Ap, H og Sp – ville skyte store mengder ulv også innenfor ulvesonen. Resultatet ble som kjent at det for første gang åpnes for å ta ut litt ulv innenfor ulvesonen, hvilket er å bryte en ganske stor barriere.

Vepsebolet rundt ulven

Det er forståelig at den politiske viljen til å røre i vepsebolet rundt ulven er begrenset. Ulvevenner frykter mer felling, ulvemotsta­ndere mindre, og oddsen for at egne velgergrup­per blir mer tilfredse, er liten. Dessuten er det sterke interne spenninger, spesielt i Høyre og Arbeiderpa­rtiet.

Men når alternativ­et er protester fra alle hold, økende misnøye, dypere skyttergra­ver og politikerf­orakt, bør ansvarlige partier i det minste forsøke.

Muligens har vi en politikk for en baerekraft­ig ulvestamme her til lands, men neppe for en baerekraft­ig ulvedebatt

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER ??
ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway