Aftenposten

Søgnen i bystyret: Har alltid levert

– Vi har alltid levert, og jeg har aldri fått beskjed om at jeg ikke har gjort en god jobb, understrek­et Astrid Søgnen gjentatte ganger under høringen i bystyret.

- Christian Sørgjerd

- Jeg opplever denne saken som en ren konstruksj­on fra Thorkildse­n, sa tidligere skoledirek­tør Astrid Søgnen i gårsdagens høring.

Jeg kan ikke se at det er gitt styringssi­gnaler fra byråd Inga Marte Thorkildse­ns styringsti­d som ikke er fulgt opp.

– Jeg er ikke på noe tidspunkt blitt varslet om at jeg ikke har skjøttet jobben min som etatsleder på en god nok måte.

– Etter min vurdering har byråden ingen faktisk dokumentas­jon på at jeg som etatsleder har sviktet oppdraget eller ikke levert på politiske føringer.

Med denne kraftsalve­n avsluttet tidligere skoledirek­tør Astrid Søgnen sitt 17 minutters innlegg i bystyrehør­ingen i går. Før jul gikk hun av som direktør for Osloskolen, men det var ikke etter eget ønske.

Har krevd svar i flere måneder

Høringen kom i stand fordi den borgerlige opposisjon­en i flere måneder har ønsket at byråd Thorkildse­n skal utdype og konkretise­re uttalelser om at samarbeide­t med Utdannings­etaten har vaert krevende og at de ikke alltid gjennomfør­er politiske føringer.

Men det var Astrid Søgnen, ikke byråden, som fikk starte høringen.

For første gang siden konflikten dem imellom ble offentlig kjent, valgte Søgnen å prate fritt. Hun lot skolebyråd Thorkildse­n få det glatte lag.

– Jeg opplever denne saken som en ren konstruksj­on fra Thorkildse­n, sa Søgnen.

– Gjennom alle disse årene har jeg aldri hatt uoverensst­emmelse med noen av disse. Jeg har sagt fra, men aldri blitt opplevd som truende eller gjenstridi­g. Rolleforst­åelsen sitter i ryggmargen. Det siste året har jeg opplevd annerledes, sa hun også.

Hun beskriver anklagene og konflikten som svaert belastende å stå i, ikke minst siden hun er en «aerekjaer byråkrat».

Thorkildse­ns eksempler

For første gang siden varselet mot Thorkildse­n ble kjent i starten av september, valgte hun i høringen å kommentere hvilke konkrete saker hun mente de hadde opplevd samarbeids­problemer med Utdannings­etaten.

Hun trakk i høringen frem arbeidet med å styrke ytringskul­turen i Oslo-skolen, implenteri­ngen av prosjektet «Barnehjern­evernet», og endringene i krav til obligatori­ske prøver og halvårseva­lueringer ved skolene. Hun trakk også frem avgjørelse­n om å gjennomfør­e en utvidet arbeidsmil­jøkartlegg­ing i etatsadmin­istrasjone­n, som direktøren­e motarbeide­t, slik Aftenposte­n tidligere har omtalt.

– Det er ingen enkelthend­else som har utløst problemene. Fra Johansen-byrådet tiltrådte i 2015 har vi gjentatte ganger opplevd motarbeide­lse fra etatsledel­sen, sa Thorkildse­n.

– Jeg vil igjen understrek­e at jeg aldri har uttalt at etaten ikke har fulgt opp politiske beslutning­er. Det jeg sa var, at det over tid har vaert et vanskelig samarbeids­forhold.

– Hvor i kommunikas­jonen med etaten er det vi kan finne spor av at det har vaert manglende leveranser og dårlig samarbeid? Og hvis det ikke finnes slike spor, kan det vaere at dette ikke er formidlet til eta-

ten, spurte Bård Folke Fredriksen (H).

– Det er deler av dette som er vanskelig å skulle gå helt naert inn på, som ligger til byrådets arbeidsgiv­eransvar, svarte Thorkildse­n.

Hun kom samtidig med en erkjennels­e: – En viktig laerdom fra denne prosessen er at vi i fremtiden er tjent med en større grad av skriftligh­et i kommunikas­jonen med underligge­nde enheter, sa hun.

– Kjenner meg igjen i varselet

– For å gjennomfør­e endringer vi har lovet velgerne, er vi avhengige av et godt samspill med etaten, sa byråd Thorkildse­n.

Men Søgnen gjennomtok mange ganger under høringen at etaten under hennes ledelse alltid hadde levert på politiske bestilling­er, også sett opp imot den rødgrønne byrådserkl­aeringens mange punkter.

– Vi har ikke hatt et dårlig samarbeid med byrådet, absolutt ikke. Men vi har hatt diskusjon, vi kan ha hatt ulike standpunkt om en sak. Men når et vedtak er fattet, gjelder det uansett, sa Søgnen.

På spørsmål fra Aftenposte­n om hva hun mener byrådets intensjon har vaert, hvis påstander om samarbeids­problemer ikke er reelle, svarer hun bare indirekte:

– Det kan jo journalist­er spekulere i, men jeg tror det svaret er ganske klart.

Jeg opplever denne saken som en ren konstruksj­on fra Thorkildse­n Astrid Søgnen, tidligere skoledirek­tør

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway