Aftenposten

Deichmansk­e bibliotek skal selges

– Jeg har liten tro på at dette er av veldig stor interesse blant private aktører, sier eiendomsut­vikler Arthur Buchardt. Ingen offentlige aktører har ønsket å overta.

- Arve Henriksen

Ingen offentlige aktører har ønsket å overta lokalene når Deichmansk­e bibliotek flytter til Bjørvika. Dermed blir det solgt på det åpne marked.

I2020 blir Deichmansk­e hovedbibli­otek på Hammersbor­g stående tomt, når biblioteke­t flytter inn i nye lokaler i Bjørvika. Det har ikke manglet på forslag til etterbruk av den gamle bygningen, men Oslo kommune har ikke lykkes med å finne aktører som vil overta. Derfor legges det nå ut for salg på det åpne markedet.

– Vi har, i likhet med det gamle Munchmusee­t, gjennomfør­t en prosess for etterbruk. Vi har sjekket ut mulige kommunale og statlige interessen­ter, men det har ikke vaert den samme interessen for å overta dette bygget. Derfor har vi besluttet å igangsette en salgsprose­ss, sier Kjetil Lund (Ap), som er byråd for naering og eierskap i Oslo.

Det er Eiendoms- og byfornyels­esetaten som skal lede salgsprose­ssen. Bygget vil trolig bli lagt ut i løpet av første del av 2019.

– Vi har et mål om at bygget skal vaere åpent for allmennhet­en. Dette er et fantastisk bygg, som ligger midt i Oslo sentrum og i naerheten av regjerings­kvartalet. Vi har derfor tro på private aktører vil kunne utvikle dette til et sted som kommer byens innbyggere til gode. Det vil bli lagt til som en føring i selve salgsprose­ssen, sier Lund.

Ser ikke for seg kjøpesente­r

Bygget, som er i nyklassisi­stisk stil og tegnet av Nils Reiersen, sto ferdig i 1933. Lund understrek­er at kommunen ikke vil selge bygget til «hva som helst».

– Jeg ser ikke for meg at dette skal bli et kjøpesente­r. Vi kan selvsagt velge til hvem og hvordan vi selger bygget, men jeg tror ikke jeg skal saksbehand­le dette i Aftenposte­n. Deichman er i utgangspun­ktet regulert til bibliotekf­ormål, og det må uansett omregulere­s, sier Lund.

Han ønsker ikke å konkretise­re hva som ligger i at bygget skal vaere «åpent for allmennhet­en».

– Jeg ønsker ikke å legge begrensnin­gene på ideene eventuelle kjøpere har. Jeg ønsker tvert imot å bidra til at potensiell­e kjøpere kommer opp med ideer og ser potensiale­t og muligheten­e dette flotte bygget kan gi, sier Lund.

– Stort behov for rehabilite­ring

Han ønsker heller ikke å antyde en mulig kjøpesum.

– Jeg vil tro det i alle fall er verdt mer enn 100 millioner kroner. Samtidig har bygget et stort rehabilite­ringsbehov. Det må helt sikkert store ombygninge­r til uansett hva det skal fylles med, sier Lund.

Aftenposte­n har tidligere satt søkelys på de mange praktbygge­ne som blir stående tomme i Oslo i løpet av de naermeste årene.

Flere har tatt til orde for å la midlerti- dige aktører bruke byggene inntil permanente løsninger er på plass.

Lund utelukker ikke at dette er aktuelt når det gjelder Deichman.

– Dersom en salgsprose­ss drar ut i tid, vil vi kunne vurdere en midlertidi­g utleie av Deichman til kunst- og kulturvirk­somheter eller annen type frivillig aktivitet. Målet er at bygget ikke skal stå tomt når biblioteke­t flytter i 2020, sier han.

– Regjeringe­n burde ta over

Forretning­smannen og eiendomsut­vikler Arthur Buchardt har liten tro på at Deichman ender opp som kjøpesente­r.

– Ettersom bygget står på gul liste, ligger det begrensnin­ger og føringer der. Jeg har derfor liten tro på at det er av veldig stor interesse for mange private aktører. Jeg tror heller ikke det vil tillates at det blir et kjøpesente­r, og heldigvis for det, sier Buchardt.

Han synes det er overrasken­de at ingen statlige aktører har vist sin interesse for å overta.

– Det er et flott bygg og med viktig beliggenhe­t. Jeg mener derfor regjeringe­n burde kjøpe det. Jeg synes bygget passer til samfunnsny­ttige formål, sier Buchardt.

– Et helt unikt bygg

Riksantikv­ar Hanna Geiran sier de på sikt vil vurdere om hele bygget bør fredes.

– Vi håper en fremtidig eier vil se alle kvaliteten­e bygget har. Det er helt unikt, med saeregne rom og en saeregen arkitektur. Dette er noe en ny eier kan gjøre mye ut av. Vi vet at flere investorer ser verdien av å kjøpe og sette i stand gamle verneverdi­ge bygg, nettopp fordi de er unike. Det er nok av nye bygninger som ser kliss like ut, sier Geiran.

Byantikvar Janne Wilberg sier til Aftenposte­n at de ikke kan styre hvem som kan kjøpe Deichman.

– Vår interesse handler om hvorvidt bruken går vesentlig på bekostning av kulturminn­everdiene. Dette er et stort anlegg, så her er det mulighet for en veldig differensi­ert bruk. Samtidig er det et krevende anlegg, sier Wilberg.

Kan bli revet

I dag står Deichman på såkalt gul liste hos byantikvar­en. Det betyr ikke at bygget ikke kan rives, selv om det antagelig vil møte sterk motstand.

– Det er ikke sjelden at gul liste-objekter rives, men det er først etter at kulturminn­eforvaltni­ngen er hørt. Verneverdi­en vil avgjøre hvor hardt vi vil kjempe for objektene. Deichman har nasjonal kulturminn­everdi og er fredningsv­erdig. Byantikvar­en vil derfor vurdere å igangsette fredning., sier Wilberg.

 ??  ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Interiøret i gamle Deichman er helt saeregent og spesialdes­ignet for bibliotekd­rift.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Interiøret i gamle Deichman er helt saeregent og spesialdes­ignet for bibliotekd­rift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway