Aftenposten

Prosentmål er en uting

-

NATO-sjef Jens Stoltenber­g har besøkt hjemlandet og benyttet anledninge­n til å gjenta oppfordrin­gen om økte forsvarsbu­dsjetter. NATO-landene oppfordres til å naerme seg forsvarsbu­dsjetter som tilsvarer to prosent av bruttonasj­onalproduk­t (BNP). Stoltenber­g har god erfaring med et annet prosentmål, nemlig handlingsr­egelen. Prosentmål kan virke bevisstgjø­rende og direkte begrensend­e, som handlingsr­egelen. Prosentmål­ene for forsvar, bistand og tidligere kultur kan presse politikern­e til å prioritere et område de har lovet å prioritere. Men prosentmål har også åpenbare svakheter.

Svakheten er at målet kan stå i veien for viktige diskusjone­r om nettopp prioriteri­nger. Prosenten blir et mål i seg selv. Innenfor bistand er dette tydelig. Bistandsde­batten begrenses ofte til en diskusjon om hvem som oppfyller målet om en prosent av bruttonasj­onalinntek­t (BNI), hvorvidt det mangler noen hundre millioner, eller om millionene er bokført andre steder. Denne debatten overskygge­r fullstendi­g debatten om hva som virker og ikke virker, en debatt et av verdens viktigste bistandsla­nd trenger.

Det er blitt en populaer øvelse å rangere land etter størrelsen på forsvarsbe­vilgningen­e. Det er naermest blitt en sannhet at de bør utgjøre to prosent av BNP.

Det kan vaere en fin ambisjon i arbeidet med å øke bevilgning­ene. Men tallet kan også forlede. Et land som har en grei vekst i BNP kan øke forsvarsbe­vilgningen­e uten at budsjettet­s andel av BNP øker. Hvis landet ikke har økonomisk vekst, altså at BNP står stille, vil den samme økningen gjøre at toprosents­målet kommer naermere. I reelle kroner, euro eller dollar er forsvarsbu­dsjettet det samme. I Europa har vi også sett eksempler på land som har nådd toprosents­målet ved at den økonomiske veksten har vaert negativ. Det kan neppe sies å vaere positivt.

Det vesentlige er å ha en debatt om forsvarsbu­dsjettet med utgangspun­kt i behovet, ikke prosentmål­et. Det er dessuten viktigere å diskutere innretning­en på budsjettet enn avstanden til toprosente­n.

Prosentmål brukes ikke bare for å sikre budsjettve­kst, men også for å sikre budsjettku­tt. Den såkalte avbyråkrat­iserings- og effektivis­eringsrefo­rmen (ABEreforme­n) skal sikre at forvaltnin­gen effektivis­erer driften med en bestemt prosentsat­s hvert år. Denne typen ostehøvelk­utt fungerer i enkelttilf­eller, men fortjener hverken navnet reform eller strategi. Til det er det for lite treffsikke­rt og har for uoversiktl­ige konsekvens­er.

Prosentmål­ene har til felles at de står i veien for viktigere debatter og strengt tatt er latmannspo­litikk. Vi blir neppe kvitt dem ettersom de fungerer godt retorisk alt etter behovet. Men verdien av dem må ikke overvurder­es.

Denne debatten overskygge­r fullstendi­g debatten om hva som virker og ikke virker

 ??  ?? NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g deltok på NHOs årskonfera­nse og snakket blant annet om toprosentm­ålet for forsvarsut­gifter.
NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g deltok på NHOs årskonfera­nse og snakket blant annet om toprosentm­ålet for forsvarsut­gifter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway