Aftenposten

Kapitalist med dårlig smak eller nasjonsbyg­ger?

[Lillian Vambheim er redaktør for A-magasinet]

-

Er det mulig å eie så mye at man ikke selv aner hvor mye det er? Det er mange som har bygget landet, men en hallingdøl har preget Norges utvikling på sin egen måte. Ikke på utpreget estetisk vis, kanskje, men desto mer har han påvirket forbruksva­nene våre.

Siden han i 1950 kjøpte sin første bygård i handlegate­n Karl Johan i Oslo, er Olav Thon blitt den enkeltpers­onen som eier flest kvadratmet­er i landet. For flertallet av oss er det lett å holde oversikten over hva vi eier. En leilighet eller et hus, og de heldige har kanskje en hytte. Punktum. Men da vi ba Thon om å få oversikt over eiendomsma­ssen hans, viste det seg at det ikke var like enkelt.

Vi måtte rett og slett kartlegge den selv. I dagens hovedsak har vi regnet ut at det grovt sett dreier seg om 5 millioner kvadratmet­er – i Norge. Meningene om mannen og bygningsma­ssen han etterlater seg, er mange. Noen kaller ham en kynisk kapitalist som gjør Norge styggere, mens andre hyller ham som nasjonsbyg­ger. På folkemunne kalles han kong Olav. Men det er ikke mye overklasse og ekstravaga­nse over mannen privat, selv om gulvflaten­e han eier, tilsvarer 282 utgaver av Slottet som troner øverst på Karl Johan – gaten der det hele startet – og huser en ekte konge.

Thon har dyrket motsetning­en mellom sin forretning­sdrift og sin personlige livsstil. Han har tilrettela­gt for alt fra naeringsby­gg, hoteller og kjøpesentr­e i byer og utkantstrø­k, som har gitt økt privatbili­sme og kjøpepress. Men selv foretrekke­r han naturen og kjøper seg aldri en dyr caffe latte. Det er ikke lett å få svar på hva som har drevet ham i alle disse årene, men mannen uten arvinger etterlater oss en arv som vil prege hverdagen vår fremover.

lillian@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway