Aftenposten

Thons kongerike

Han har tjent minst 25 milliarder på eiendom. Det synes over hele Norge.

- TEKST Hilde Lundgaard, Pål Vegard Hagesaethe­r og Fredrik Hager-Thoresen (research) FOTO Signe Dons ILLUSTRASJ­ON Terje Tønnessen

Mange har fått aeren for å ha «bygget landet». Men noen har bygget mer enn andre. Olav Thon er blant dem som har bygget mest. Ingen norsk enkeltpers­on sitter på flere kvadratmet­er enn den 95 år gamle eiendomsko­ngen.

Helt fra han ankom hovedstade­n fra Hallingdal for 78 år siden, har han med usvikelig teft skjønt hvor det har vaert penger å hente.

Hvem vet for eksempel i dag at han drev motebutikk­er for tenåringer og var mannen bak trendy steder som fikk Oslos uteliv til å blomstre på 1980-tallet?

I 1950 kjøpte han sin første bygård på Karl Johan, der kjøpesente­ret Arkaden ligger i dag. Siden har han bygget sitt imperium hus for hus. Mye har han kjøpt, utvidet eller bygget om. Men han har også reist mange store nybygg.

I dag eier Thon kjøpesentr­e, hoteller, utleieboli­ger, utesteder, kinosentre, hyttefelt og en kjemisk fabrikk. På toppen kommer kvartaler med forretning­sbygg, et helt bygdesentr­um i Hallingdal og inntil nylig en halv flyplass. Samt restene av en mur nesten midt i Regjerings­kvartalet.

Men akkurat hvor stort kongeriket er, har ingen – ikke engang Thon selv – kunnet svare på. Før nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway