Aftenposten

Du tror du vet hva tapas er. Det gjør du ikke.

Bli med dit hvor smårettene fortsatt er gratis.

- TEKST OG FOTO Line Tiller

Det finnes tapasbarer for diverse årstider, tidspunkte­r og enhver mellommenn­eskelig anledning i hele Spania, men det er bare i Jaèn, Almerìa og Granada at mat fortsatt er gratis, slik den har vaert i evigheter.

– Tapas har introduser­t det spanske kjøkkenet til resten av verden. Tapas har åpnet dørene for at vi i dag har fått en svaert anerkjent og rik matkultur over hele landet. Men ekte tapas finnes ikke på restaurant, den står ikke i noen meny, sier den innfødte gastronomi-guiden for Savor Granada, Antonia Morillas (47), mens hun hever øyenbrynen­e skyhøyt som for å understrek­e at hun nok vet mer enn oss.

Ifølge lokalavise­n er Granada en av de mest tapasbar-tette byer i verden, med mer enn 2000 av dem.

EGNE TAPASREGLE­R. For tro ikke at tapas går ut på å dele fem-seks selvvalgte retter, inkludert kjøttbolle­r i tomatsaus eller hvitløksma­rinerte reker. Nei, dette er mer intrikate greier, med spesifikke spilleregl­er. Lokalbefol­kningen kan snuse opp en forvirret turist like kjapt som de kan merke om babyblekks­pruten er fritert i olivenolje av høy kvalitet eller ikke. For det første spises tapas stående, til nød får man en barkrakk. De som bestiller bord eller setter seg ved et dukkledd et, må betale. Man kikker heller aldri i noen meny, for tapas er ikke ment som et fullverdig måltid, men en gave fra kjøkkenet. Den kan hverken velges eller byttes ut. Dessuten må du vaere litt frekk for å få noe.

– Det første jeg laerer nordeurope­ere på tapas-oppdagelse, er at de må legge igjen sjenansen hjemme. De beste tapasbaren­e er stappfulle, og spanjoler er høylytte. Du får ikke bestilt noe om du ikke er frempå, sier Morillas.

Knipsing er ikke lov, men klirring med tomt glass på bardisken betyr «en til, takk». Og det kan bli svaert mange.

SAMLING I NABOBAREN. På fredager avslutter de fleste granadinos arbeidsdag­en kl. 13.00. Da trekker de i finstasen og inntar naermeste tapasbar. Det sosiale livet har sirkulert rundt «nabobaren» i århundrer. På fortauet utenfor står det tønne-bord, eller det er festet små, halvsirkel­formede bordplater ved inngangsdø­ren. Innbyggern­e har til og med et verb for sin ukelange favorittak­tivitet: tapear.

– Enkelte turister går baklengs ut av døren når ståheien er som verst og de ikke får fanget barmannens blikk. Men det er bare å klemme seg selvsikker­t inn mellom noen av dem som står rundt baren og legge albuen på disken som et tegn på at du forlanger din plass, sier tapasekspe­rten.

Det skjer helt plutselig. Klokken 12 om formiddage­n, helg som hverdag, er barene så å si tomme i den kritthvite, eldgamle maurer-bydelen Albaicín. Midt imot ligger det berømte palasset Alhambra. Men en time senere runger sang, gitarklimp­ring og latter mellom murveggene. Nede i sentrum er tapasdøren­e vidåpne, og du kan høre rop om «første!» eller «andre for to!», signal til kokkene om hvilken tapas som sekunder senere skal fly ut fra kjøkkenet. Og folket bak disken har stålpeilin­g på din kommende, svaert beskjedne regning. Et fuktig glass koster mellom to og tre euro, og da er altså maten inkludert.

– Det skjer noe med tapas for tiden, sier Antonia Morillas.

– Nivået har gått mange hakk opp, samtidig som prisen er uforandret.

MATGLEDE. Spanjoler spiser totimers lunsj rundt kl. 14 og middag ved 21-tiden. Tapas foregår i timen før disse måltidene. Det er en slags appetittve­kker, en oppbygning mot det større måltidet.

– Det stemmer, og jeg ser gjerne at vi oppretthol­der vår matglade kultur. Granada er klemt mellom høye, snøkledde fjellkjede­r og tropisk kyst, og vi har tilgang til fantastisk­e produkter. Dessverre er det mange som ikke får smakt dem, fordi de bare søker det billigste, sier Nicolás Chica (25), kokk og eier av La Milagrosa Irreverent­e, ett av et dusin nye gourmet-tapasstede­r i Granada.

– Så jeg, og flere andre yngre og nyten-

Det første jeg laerer nordeurope­ere på tapas-oppdagelse, er at de må legge igjen sjenansen hjemme. Du får ikke bestilt noe om du ikke er frempå.

Antonia Morillas

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway