Aftenposten

Livet på Mars

[Hvordan kan det bli å vaere astronaut der?]

- – Aslak Nore

Mauna Loa er et isolert sted på Hawaii i Stillehave­t. I et rustrødt og tørt vulkansk landskap ligger en hvit dom. Fra luften kan den ligne en golfball halvveis nedgravd i bakken. Dette er HI-SEAS (Hawaii Space Exploratio­n Analog and Simulation), et habitat der frivillige tilbringer tid som Mars-forsøkskan­iner for NASA.

Grunnen til at vi ble nysgjerrig­e på dette stedet, er podkasten The Habitat, produsert av nettverket Gimlet Media. Der følger vi seks utvalgte som har takket ja til å tilbringe et år som Mars-astronaute­r inne i domen. De første ni månedene (altså den drøyt 49 millioner kilometer lange reisen til Mars) får de ikke lov å forlate domen i det hele tatt. Når de har «landet» på Mars, får de lov til å gå rundt i vulkanland­skapet, iført romdrakt.

NASA-psykologen­es idé er å finne ut hvordan mennesker håndterer isolasjone­n – og hverandre. Og folkene? Tenk narsissist­er vi kjenner fra reality-TV med høy utdanning. Den ene har så dårlig humor at man blir irritert etter å ha hørt ham et minutt på eteren. Tenk å tilbringe et år med ham!

Programled­er Lynn Levy – som baserer serien på lydopptak fra habitatet – gjør også en god jobb med å forklare alle de praktiske vanskeligh­etene ved romfart du aldri hører Elon Musk fortelle om: toaletter (hvor blir dritten av?), tørrmat, vannmangel og 30-sekunders dusjing. Og hva om noen av «astronaute­ne» forelsker seg i hverandre? The Habitat er fascineren­de lytting.

Podkasten gir kanskje ikke svaret på om menneskehe­ten er naer ved å sette foten på Mars, men i en interessan­t bonusepiso­de heller en historiker kaldt vann over optimisten­e. Helt siden 1960-tallet har NASA sagt at målet er mennesker på Mars i løpet av 20 år. The Martian (2011) Mange har sett den gode filmen, men boken – som går mye dypere inn i vitenskape­n rundt liv på Mars – anbefales helhjertet. Fascineren­de greier.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway