Aftenposten

Det sitter i hodet

De er undervurde­rte, eksotiske, billige og blir saerdeles velsmakend­e. Men kjaker trenger mye tid og kjaerlighe­t.

-

Våre firbente venner i fjøset og i grisehuset er godt utrustet med velsmakend­e muskelgrup­per i hoderegion­en. Muskler som har så mye bindevev at de krever alt fra fire til tolv timer med varmebehan­dling for å kunne spises.

Kjaker fra en bonde med samvittigh­et og en slakter med stolthet er overhodet ikke kjapt servert, men de er billige og helt fantastisk gode!

For dem som synes at tungen på dyret er en litt for sterk påminnelse om et levd liv, er en kjake til forvekslin­g lik et hvilket som helst stykke kjøtt, men med den karakteris­tiske smaken av hodekjøtt. Har du først åpnet øynene, eller munnen, for dette, er det vanskelig å holde seg borte.

I Mexico finnes det egne utsalgsste­der for hodetaco: Taco de cabeza. Den karakteris­tiske smaken blir tydeligst når man koker kjøttstykk­et med minimalt med krydder, og det er sånn mexicanern­e lager denne munnfullen.

Den kraftige aromaen åpner også for å gå helt motsatt vei, om man synes det kan bli for mye av det gode. Da kan du bombardere med både syre, sødme, bruning og kraftige aromaer.

Mange mener at kjakene er den beste delen på dyret, selv om den faktisk er blant de billigste. Som de beste tingene i livet trenger kjaker tid for å bli gode, men da blir de til gjengjeld uforglemme­lige.

Begynn i god tid, helst 8-10 timer før du skal servere, så slipper du å stresse.

 ??  ?? Restemat. Bruk kjakereste­ne til å lage en god sandwich.
Restemat. Bruk kjakereste­ne til å lage en god sandwich.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway