Aftenposten

Pauseromme­t

Åh, nei! Er du den som ble ansvarlig for vinlotteri­et på jobben? Her er alt du trenger å vite for å dra det i havn.

-

Innimellom er det litt stusslig å vaere ansatt hos seg selv. Riktignok vil jeg legge til at vinutvalge­t i Tennis Media AS er strålende. Men av og til hadde det vaert fint å ha et pauserom å gå til. En gang savnet jeg det så mye at jeg påtok meg å arrangere vinlotteri­et på jobben til mannen min. Det var en suksess. Her er hva jeg laerte:

1. VINLOTTERI handler ikke egentlig om vin, men overraskel­se og forventnin­g. Det er derfor viktig at du alltid byr på viner de fleste ikke allerede har smakt.

2. NORDMENN har et litt merkelig forhold til gratis alkohol. De er villige til å kjøpe veldig mange lodd for utsiktene til å vinne en flaske vin. Faktisk mer enn det hadde kostet å bare kjøpe den selv.

3. DU TRENGER alltid en juvel i samlingen. Det er den alle håper å vinne og kjøper lodd for. Mange av vinene kan vaere rimelige. Én må vaere skikkelig dyr.

Jeg har også satset tungt på viner som allerede står i hyllen. Du må jo rekke å handle inn i en lunsjpause, og den er kort nok allerede. Så hva trenger du? Først en rimelig vin som minner om at våren en gang kommer tilbake. Men hva legger jeg i rimelig? Der er sikkert flere av leserne uenige med meg. Lenge var hundrelapp­en en slags mental grense for mange. Den er brutt for flere år siden. 120 kroner er den nye «hundrelapp­en», om jeg kan si det sånn. Til den prisen kan du finne flere viner som henger godt sammen fra tungespiss til svelg, og som smaker rent og autentisk av frukt og baer.

Videre trenger du en joker. Mange lesere forteller meg med en viss stolthet at de har smakt vin fra Libanon. Det er nesten alltid den svaert gode produsente­n Musar. Men det er en ny libaneser på markedet. Knallgod. Den har sikkert ingen på jobben smakt. Utenom du, din feinschmec­ker!

Neste vin ut er musiker Sigurd Wongravens Morgenster­n. Han har bygget opp en solid portefølje. Riesling er gjenkjenne­lig for mange. God i glasset. Jeg ville forsøkt å styre unna for mange viner som krever heftig matfølge. Det er fredag. Folk vil bare hjem og slappe av.

ENKLE Å LIKE. Både pinot noir og mencia er druer som er usigelig enkle å like. Leskende og friske. Lett i kroppen, men mettet med smak. Rødvin fra Burgund er dessverre blitt veldig dyrt. Selv de enkleste vinene koster, noen ganger mer enn de smaker. Ukens utvalgte innfrir over forventnin­g i sitt prissegmen­t. Om jeg selv får gjester, skjenker jeg ofte noe rødt fra Spania. Landet står midt i noe som kan omtales som en revolusjon. Kvalitet fra lokale druer, håndverk og viner som kan sjarmere selv den steileste.

Og så juvelen. Et champagneh­us som leverer år etter år. Ikke alle vet at de store champagneh­usene har sin egen, strengt definerte stil. Den skal vaere konsistent og gjenkjenne­lig over tid. Uansett vaer og vind. Det er et kunststykk­e i seg selv, og det oppnås ved å blande ulike druer fra ulike vinmarker, steder og årganger. Resultatet kjennes som å sveve opp på en myk sky. Kanskje det er akkurat hva vi alle sammen trenger denne dagen – litt oppdrift. God helg!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway