Aftenposten

Ro, ro, ro din båt

[Trening & mening]

-

Det som er nytt og spennende for oss, er ofte noe som er laget i plast og har et kult navn. Sånn som wakeboard. Eller SUP-brett. Stand up-padling er jo så bra for balansen og så god trening av de små muskelgrup­pene, og så kult, stående som en høvding i soloppgang­en.

Jada. Men kan ikke det nye også vaere å gjenoppdag­e noe veldig gammelt, som ble glemt bort? Som en robåt i tre. Det noen kaller en tradisjons­båt. Avdanket som ferdselsbå­t. Men ikke som opplevelse. Som estetisk, sanselig, kroppslig erfaring.

Vi er en kystnasjon med en stolt kystkultur, vi er et sjøfolk. Men Norge er blitt et u-land hva gjelder stillegåen­de sjøfartøye­r. Vi er en eneste stor danskebåt, komforten og farten har vunnet på havet også. La oss ta naerheten til sjøen tilbake. La oss ferdes litt oftere kun med seil eller årer, for å høre og se sjøen bedre, for ikke å forstyrrer andre. Og jo naermere sjøen du sitter, jo mindre sannsynlig er det nok at du kaster plast i den.

I år skal jeg begynne å ro. Noen ganger skal det skje om natten, i lyset av månen. Den ideen kan jeg takke Zinnia Gjengstø i Akerselva trebåtfore­ning for. Hun vokste opp i Trondheims­leia, innenfor Smøla og Hitra, der havet står rett inn:

«Pappa tok oss med ut i robåt om natta. Det var sjelden vaer til å kose seg på sjøen på dagtid, men om natta var det ofte blikk stille hos oss. Dette stedet ligger helt ytterst i havgapet. Når himmelen speiler seg i havet her, oppheves grensen mellom himmel og jord. Å ro ute da er som å sveve i rommet.»

– Simen Tveitereid

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway