Aftenposten

Stille liv

- FINN SKÅRDERUD [Forfatter, psykiater, professor og stifter av Villa Sult]

Man trenger ikke å vaere blind for ikke å se. Denne spaltens Alfabet for sammensatt­e følelser er denne gang kommet til bokstaven S. Det er S for Synet, altså den sanselige handlingen det er å ta verden inn gjennom øynene. Jeg skriver om det langsomme synet, og ikke øyeblikket.

Nietzsche er ofte meget sitatvennl­ig. Han skriver om at det er nobel kultur å laere å se, og det gjelder «å gjøre øynene dine vant til ro, tålmodighe­t, å la tingene komme til deg». Man må laere ikke å reagere umiddelbar­t, fortsatte han. Å se og å bli sett er i dag språkbilde­r for forholdene mellom mennesker, for empati, interesse, nysgjerrig­het og respons. Ordet respekt kommer av det latinske spectare, som betyr å se. Respekt er re-spectare, som betyr å se om igjen, eller å se tilbake på verdig vis.

Vi ser ikke bare på hverandre, men også på tingene. På et nylig besøk i Bologna ble jeg kjent med kunstneren Giorgio Morandi; arbeidene hans, vel å merke. Han døde for mer enn femti år siden. Byens kunstmuseu­m har en egen paviljong. Han bodde i en leilighet med sine søstre. Når han ikke malte utsikten fra vinduet, viet han seg til interiøret i det rommet hvor han både sov og arbeidet. Han ble en mester i stilleben. I 40 år malte han de samme motivene, de foretrukne flaskene, bollene og krukkene, om igjen og om igjen.

Han så og malte, så og malte. Han så stadig nytt i de samme tingene. Dette kom til uttrykk i nyansene, detaljene, sjattering­ene.

Og komposisjo­nene ble enklere og enklere. Han brøt det ned til følelsen av det sette. Kort før han døde, sa han til en venn: «Hvis du bare visste hvor stor lyst jeg har til å arbeide ... Jeg har nye ideer jeg vil utvikle.»

Stilleben er et tysk ord og viser til stille liv. I stillebene­t gir man liv til det som ligger, står eller henger stille. Navnet er mer brutalt på fransk: nature morte. Ja, det kan vaere døde gjenstande­r. Men på engelsk kommer livet på plass igjen. Still life viser ikke bare til det stille livet, men også at det kan vaere still life – fortsatt liv.

I stillebene­t er det altså et liv etter døden. En god venn, kunstfotog­rafen Per Maning, begynte å fotografer­e husets og sin kones gjenstande­r etter at hun døde for to år siden. Fotografie­ts frosne øyeblikk setter sorgen i bevegelse, så det ikke er sorgen selv som fryser fast. Det blir liv i tingene.

Stilleben er malerier eller fotografie­r av det hverdagsli­ge, som mat, vaser, duker og glass. Nettopp fastholdel­sen av dette hverdagsli­ge kan vekke oss fra hverdagen. Slike bilder kan trenge gjennom vanens bedøvelse av våre sanser. Eller de trenger gjennom kjappheten­s overfladis­ke blikk. Vi kan gjenoppdag­e våre egne omgivelser, og se gjenstande­ne, oss selv og de andre. Vi kan innse at vi ikke ser så godt.

I 40 år malte han de samme motivene, de foretrukne flaskene, bollene og krukkene

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway