Aftenposten

Oslo-avtalen skjulte en stor bløff

- Harald Stanghelle

Det er ikke det spor merkelig at teaterstyk­ket om Oslo-prosessen er blitt en prisbelønt publikumss­uksess i New York og London. Vår tid vil jo så gjerne se tegn på at også idealisme har sin plass på en verdenspol­itisk scene der kynismen dominerer. Vi vil begeistres over at noen tør å drømme. Og tør å leve ut drømmen.

Fortettet politisk dramatikk er dessuten som skapt for teaterscen­en, ikke minst når den løsriver seg fra virkelighe­ten. Og det gjør amerikaner­en J.T. Rogers teaterstyk­ke

Oslo til gagns. Oslo er et helteepos der Terje Rød-Larsen og Mona Juul hylles skamløst for sin aldri hvilende tro på at det umulige er mulig. Da er det ikke plass til andre helter i historien. Det er ekteparet mot røkla.

Derfor reduseres Oslo-prosessens norske tredjemann, Jan Egeland, til et redd og stakkarsli­g vedheng til de to heltene, mens Johan Jørgen Holst latterligg­jøres inntil det ondskapsfu­lle.

Norges avdøde utenriksmi­nisters viktigste bidrag til dette storpoliti­ske dramaet er å stikke kjepper i fredshjule­t. Han løper rundt på Det Norske Teatrets hovedscene mens han ustoppelig utbryter «faen, faen, faen» i forbannels­e over helteektep­arets brudd på spilleregl­ene.

Brutal sannhet

Med tanke på minnet etter den virkelige Johan Jørgen Holst er det vondt å se på. Men nettopp en slik karikatur av virkelighe­ten kan vaere nyttig for oss nordmenn. Mange av oss lever jo fortsatt i troen på at nettopp «vi» gjorde det rette den gang. Det er alle andres skyld at det gikk så forferdeli­g galt.

Sannheten er en annen. Og den er brutal.

Da NRK-journalist­en Odd Karsten Tveit ga ut sine bøker Krig & Diplomati (2005) og De skyldige (2015) var noe av det mest avslørende den solide dokumentas­jonen på hvor lettlurt og naiv Terje Rød-Larsen og hans medsammens­vorne fremstår i det som den gang ble hyllet som en fredsbragd som beveget verden.

Den norske begeistrin­gen over å vaere med på noe stort overdøvet innsikten i Midtøstens kynisme og i det asymmetris­ke maktforhol­det mellom et sterkt Israel og et nesten bankerott PLO.

Bløffens kjerne

Intensjone­n er det imidlertid lite å si på. Men sjelden har så gode intensjone­r fått så katastrofa­le konsekvens­er.

Troen på at den gode stemningen – fremelsket av peiskos i et østfoldsk vinterland­skap – skulle ha langsiktig baerekraft, var en illusjon.

Forakten for de mer normale Midtøstenf­orhandling­ene i amerikansk regi ble en blindsone.

Strategien som innebar at alle de virkelig vanskelige spørsmål ble skjøvet ut av Oslo-avtalen og inn i fremtiden, var et gedigent feilgrep.

Og rollen som nøytrale tilrettele­ggere endte i praksis med at nordmennen­e i en avgjørende sluttfase spilte israelerne­s maktspill.

Dette er dessverre kjernen i den bløffen som ligger skjult i det oppvirvled­e støvet fra all viraken rundt Oslo-prosessen.

Ikke etterpåklo­kskap

Det pinlige er at dette ikke er snusfornuf­tig etterpåklo­kskap.

«Det er opplagt at de som godkjente denne avtalen, ikke har levd under (israelsk) okkupasjon. Hvor er de mest sentrale spørsmålen­e?», spurte en fortvilet Hanan Ashrawi allerede fem dager etter at Osloavtale­n ble signert i «Villa Parafina» i Parkveien.

Hun var ingen tilfeldig stemme. Ashrawi var en høyprofile­rt talskvinne for den palestinsk­e delegasjon­en som satt i de egentlige fredsforha­ndlingene i Washington. De som ble parkert på sidelinjen.

«Vi kjenner israelerne. Innen dere (i PLO) er kommet frem til forhandlin­ger om permanent status, vil Israel ha forandret «fakta på bakken» permanent,» sa Hanan Ashrawi til en splittet PLO-ledelse.

Det palestinsk­e lederskape­t på Vestbredde­n og i Gaza visste hva som foregikk. Og

tragisk nok: De fikk rett.

Blendet av dramaet

Jeg er selv av dem som har strevet med å erkjenne at Oslo-prosessen må kalles et feilgrep.

I en kommentar fra september 1994 foreslo jeg at Terje Rød-Larsen burde få Nobels fredspris. Og på tiårsdagen i 2003 skrev jeg at Oslo-prosessen var bedre enn sitt rykte og «en historisk forutsetni­ng for dagens fredsbestr­ebelser».

Også det viste seg å vaere feil. Dessverre. Kanskje er det fordi det er så lett å bli blendet av dramaet rundt det som skjedde. Det er jo det symbolske og utradisjon­elle som fascinerer ved Oslo-prosessen. Ikke resultaten­e.

Dessuten ville vi jo så gjerne at de skulle lykkes.

Så er det ingen som kan vite hva som ville skjedd om det aldri hadde blitt opprettet noen Oslo-kanal. Det eneste vi vet, er at noe ville skjedd. For tiden fryses aldri på en bestemt dag.

Drøm og mareritt

Det Norske Teatret setter ord som «vaffelmegl­ing» og «draumekana­len» på Osloproses­sen. Kanskje treffer ordene bedre enn tilsiktet.

For det myke og naive norske diplomatie­t tålte ikke møtet med Midtøstens realiteter. Det ble en insisteren­de drøm som raskt ble et våkent mareritt. Da hjalp det lite med Borregaard-vertinne Toril Grandahls utmerkede vafler med rømme og bringebaer­syltetøy.

For viljen til like smertefull­e som nødvendige kompromiss­er fantes ikke da de vakre ordene skulle veksles om til fakta på bakken. Ikke evnen til det heller.

Et kvart århundre etter Oslo-rusen lyser tragedien i dette faktum mot oss fra dagens nyhetsbild­e fra Midtøsten.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM ??
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway