Aftenposten

I morgen kveld er Nasjonalga­lleriet historie

Nasjonalga­lleriet stenger dørene for godt. Først i 2020 åpner det nye Nasjonalmu­seet på Vestbanen.

- TEKST: VESLEMØY HEDVIG ØSTREM veslemoy.ostrem@aftenposte­n.no FOTO: TOR G. STENERSEN tor.stenersen@aftenposte­n.no

I hovedrolle­ne:

Politikere med byggeløyve (nasjonen Norge skal bygges) Oslo-borgere med tykk lommebok Engasjerte arkitekter

En mektig nazist

Flere frekke tyver En kulturmini­ster som ikke alltid har vaert kulturmini­ster

Prolog:

Oslo, januar 2019. I galleriet.

– Jeg er så opprørt. Det er helt grusomt. Ingen andre land i verden gjør det samme som oss med sine historiske bygg.

Benedicte Lyssand Granly, kunstlaere­r ved Edvard Munchs videregåen­de skole, har nettopp vist kunstklass­en sin hvor små menneskene er i møte med naturen i de gigantiske nasjonalro­mantiske verkene. Hun er hektisk. Har dårlig tid.

– Det blir ikke det samme å oppleve denne kunsten i et nytt hus. Dette bygget har utrolig solide kvaliteter. Jeg er skikkelig lei meg, sier Granly og haster videre til modernisme­n i neste sal.

Securitasv­akten i andre etasje svelger. Hun er glad hun ikke skal på jobb søndag. Da ville hun ha grått.

– Alle vi ansatte har det på den måten, sier hun.

– Dette museet er blitt herjet med. De siste tiårene har vaert en skandale, sier magister Nils Messel, som har hatt sin arbeidspla­ss her siden 1973.

I sal etter sal går de rundt, aktivt betraktend­e. Selv med flere tusen innom daglig de siste ukene, er det en meditativ, konsentrer­t stemning i salene.

I første etasje er det enda trangere om plassen. Utstilling­en med bilder av Harald Sohlberg, Rørosmaler­en som fanget vinternatt­en på lerretet, får folk til å sukke høylytt.

– Jeg er ganske sint. Du vet, når det er politikere som skal bestemme over så viktige nasjonale byggestein­er, har de for kort perspektiv. Bare til neste valg, sier Baerums-mannen Egil Fjell. – Det er kunst i veggene her.

Veggene han snakker om, er de tykke murveggene i Nasjonalga­lleriet, bygget som ble åpnet i 1881.

1. episode:

På skissestad­iet. Vi bygger en nasjon

Det var ganske stusslig i Oslo på 1800-tallet.

Vi var blant de fattigste landene i Europa, helt ute i periferien. Hovedstade­n manglet det aller meste. Praktbygg var under planleggin­g, men staten går med store underskudd, og det meste ble satt på vent.

Da Stortinget i 1837 vedtok å bruke 1000 spesidaler til innkjøp av kunst, ligger det en klar tanke bak.

– Det var selve nasjonen som skulle bygges. Kunsten skulle bidra til dannelsen av folket, sier Nils Messel, kunsthisto­riker ved Nasjonalmu­seet.

De første pengene ble brukt opp på en auksjon i København samme år. 28

malerier kom hjem med dampskip, uten at man helt visste hva man skulle bruke dem til. Store mestere ble innkjøpt, men publikum fikk lite tilgang på kunsten. Kunstsamli­ngen er forløperen til Nasjonalga­lleriet.

– Den store diskusjone­n de første tiårene var et permanent visningsst­ed. Samlingen ble først åpnet i noen rom på slottet, mens det var en byggeplass. Etter et par år fant man at samlingen var i veien, og galleriet ble kastet ut, forteller Bente Aass Solbakken, seniorkura­tor ved Nasjonalmu­seet.

Byplanlegg­er og slottsarki­tekt Hans von Linstow la i 1838 frem et «Forslag angaaende en Forbindels­e mellem Kongebolig­en og Christiani­a Bye» med en «Nationalpl­ads» der Studenterl­unden ligger i dag, med stortingsb­ygning, universite­t og et kunstmuseu­m.

Selve plassering­en av kunstmusee­t er ikke uviktig. For som kulturmini­steren sier på telefon fra regjerings­forhandlin­gene på Gran:

– Nasjonsbyg­ging er også husbygging.

Trine Skei Grande vil få en mer fremtreden­de plass i dramaet i en senere episode.

Linstows planer ble det ikke noe av. Penger, uenighet mellom stat og kommune om tomter og politisk vegring var utslagsgiv­ende. Det lyder kjent.

Private aktører blir avgjørende. Oslo Sparebank finansiere­r Skulpturmu­seet der Nasjonalga­lleriet blir leietager.

– Museet ble en stor suksess, sier Bente Aass Solbakken.

2. episode: Nakendebat­t, smarte kunstkjøp, rause gaver

Hva skal huset fylles med?

Til nå handlet mye om de gamle mestre, norsk nasjonalro­mantikk

– og ikke minst antikke skulpturer. Skulpturen­e ble brukt til undervisni­ng, både i kunsthisto­rie, tegning og naturviten­skap.

Men skulpturen­e skapte debatt. Kunne man fylle et rom med nakne kropper og slippe unge, bluferdige kvinner inn? Flere museer i Europa hadde for vane å

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Over 20.500 har besøkt Nasjonalga­lleriet de siste to ukene. Der har de fått se to utstilling­er, en samleutsti­lling med verker fra hele kunsthisto­rienog Harald Sohlbergs kjente bilder blant annet fra sitt hjemsted Røros.
Over 20.500 har besøkt Nasjonalga­lleriet de siste to ukene. Der har de fått se to utstilling­er, en samleutsti­lling med verker fra hele kunsthisto­rienog Harald Sohlbergs kjente bilder blant annet fra sitt hjemsted Røros.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway