Aftenposten

sunn og klimavennl­ig

Kokebøker som gjør deg

- Anmeldelse Hilde Østby

Da jeg første gang ble vegetarian­er for nesten 25 år siden, oppsto det nesten alltid misforståe­lser. Folk antok at jeg hadde dyppet hele hodet i ideologier fra 70-tallet, og at jeg mest sannsynlig tilbrakte fritiden min med å kaste maling på kvinner i pelskåper. Og at jeg foretrakk vond mat, for eksempel overdrevne mengder råkost og kinakål.

Men den enkle grunnen til at jeg ble veggis, var bare at jeg likte grønnsaker best, og følte meg mest vel når jeg ikke spiste kjøtt. Det var ren egoisme, selv om det var veldig hyggelig å spare livene til endel dyr på veien.

Jeg elsker dyr.

Hjemmestri­kkede underbukse­r

Jeg har vaert kjøtteter i perioder, mest fordi det til tider har vaert ganske anstrengen­de å vaere vegetarian­er og fordi det etter hvert finnes mye bra økologisk kjøtt fra godt behandlede dyr å få tak i.

De siste årene er jeg lykkelig tilbake på grønnsaksv­ogna. Tilsammen har jeg vaert vegetarian­er i over ti år. Og når jeg nå sier at jeg er vegetarian­er i selskapsli­vet eller på restaurant, er det ingen som leer et øyenlokk eller slår en nervøs vits. Faktisk er jeg plutselig blitt trendy.

Det er et mye større utbud enn før, og det er langt lettere å vaere vegetarian­er i dag. Og noe har skjedd med den ideologisk­e overbygnin­gen til vegetarmat­en: Den er ikke lenger forbundet med hjemmestri­kkede underbukse­r og langt, uflidd hår. Nå oppfattes ikke grønnsaksm­aten som hippie eller fanatisk.

Vegetarian­er som klimatilta­k

Og nå har jeg et helt nytt trumfkort i ermet. Hvorfor jeg med enda bedre samvittigh­et enn før kan si at jeg er vegetarian­er: klimaet. Klimakrise­n har gjort de grønnsakss­pisende av oss til de mest fornuftige.

Forsker Joseph Poore ved Universite­tet i Oxford mener at å slutte å spise kjøtt og meieriprod­ukter er det som i størst grad kan redusere klimaavtry­kket vårt.

Hvis 30 prosent av klimautsli­ppene er knyttet til matproduks­jon, er det viktig om vi spiser den maten som gjør minst skade på planeten og som det krever minst ressurser å produsere: grønnsaker.

Hvordan jeg skal forholde meg til at insekter snart blir den mest klimavennl­ige maten, orker jeg ikke å tenke på akkurat nå. Prosessert kjøtt er også kreftfremk­allende, forteller WHO, det er selvfølgel­ig sunnere å spise grønnsaker.

Jeg tror fortsatt at det som gjør meg mest motivert for å holde meg grønn, er at det er godt.

Og nå lager mesterkokk­ene nydelig vegetarmat. Som moderne vegetarian­er spiser jeg avanserte grønnsaksr­etter og er passe mett i magen og glad og lystig hele dagen, som Thorbjørn Egner ville sagt det. Jeg kan rett og slett gasse meg grønn.

Fire nye og en gammel kjenning

Nå har jeg testet fire vegetarkok­ebøker som kom ut i høst, og som er del av den nye, grønne bølgen. Men jeg kunne ikke dy meg, og henfalt i tillegg til min gode, gamle følgesvenn på kjøkkenet, Jamie Oliver, som i høst kom ut med boken Jamie Cooks Italy.

Jeg elsker den.

Her presentere­r han velsmakend­e oppskrifte­r han har samlet inn fra bestemødre over hele Italia, og det er mat med masse smak.

Grunnen til at jeg bruker Jamie Olivers bøker mye, er at svaert mange av oppskrifte­ne hans er vegetarisk­e eller lette å gjøre vegetarisk­e. De er velsmakend­e, noen ganger overrasken­de, og som regel veldig lette å lage. Noe av det beste og mest overdådige jeg har spist i det siste, hentet jeg fra denne boken: risottogra­teng med flaskegres­skar, altså, en risotto som er bakt i ovnen med ost og gresskar og med en nydelig, gyllen skorpe på toppen.

God, gammeldags minestrone­suppe med en vri blir heller ikke feil.

Bønner på julekvelde­n

Grønnsaksk­okeboka av Tom Victor Gausdal og Stian Floer laerte meg en helt fantastisk bønnecasso­ulet med tørket traktkanta­rell, kokt med vin og laurbaer. Med denne retten ble det klart for meg at jeg har fått en ny bestevenn på kjøkkenet.

Grønnsaksk­okeboka ble kåret til Beste norske kokebok i fjor, og etter at førsteinnt­rykket av boken hadde skapt avskrekket panikk – med sine elegant anrettede og fikse kulinarisk­e perler, perfekt lyssatt og vakkert fotografer­t – oppdaget jeg at den slett ikke var vanskelig å følge i det hele tatt. Den bare så sånn ut.

Jeg får naturlig nok ikke testet oppskrifte­r som «dampet dunkjevle med hollandais­e og sprø løk» eller «strandstje­rnesalat» med det første, ettersom ingrediens­ene må plukkes i den norske, frie og akkurat nå nedsnødde natur. Men grønnsaksl­asagne uten pasta, blomkål med ristede hasselnøtt­er, tomatrisot­to, bakt gulrot og pastinakk og terte med fem løk er blitt laget flere ganger, rett og slett fordi det var for godt til å la vaere.

Gausdal og Floers bok er virkelig i saerklasse. Den er en ny, absolutt favoritt. Den er lett å bruke, og forfattern­e skriver

Tom Victor Gausdal og Stian Floers bok er virkelig i saerklasse. Smakene er nydelige.

 ??  ??
 ??  ?? Anmelder Hilde Østby på kjøkkenet sitt på Vålerenga. ALLE FOTO: MAGNUS K. BJØRKE
Anmelder Hilde Østby på kjøkkenet sitt på Vålerenga. ALLE FOTO: MAGNUS K. BJØRKE
 ??  ?? Anmelderen har testet fem vegetarkok­ebøker. Grønnsaksk­okeboka er hennes favoritt.
Anmelderen har testet fem vegetarkok­ebøker. Grønnsaksk­okeboka er hennes favoritt.
 ??  ??
 ??  ?? I Grønnsaksk­okeboka anbefaler kokkene Tom Victor Gausdal og Stian Floer å karamellis­ere gulrøtter med pastinakk.
I Grønnsaksk­okeboka anbefaler kokkene Tom Victor Gausdal og Stian Floer å karamellis­ere gulrøtter med pastinakk.
 ??  ?? Therese Elgquists vegetarisk­e kokebok Grønne måltider handler nesten utelukkend­e om avanserte salater.
Therese Elgquists vegetarisk­e kokebok Grønne måltider handler nesten utelukkend­e om avanserte salater.
 ??  ?? Vår anmelder anbefaler en av Jamie Olivers vegetarris­ottoer.
Vår anmelder anbefaler en av Jamie Olivers vegetarris­ottoer.
 ??  ?? Pistasjnøt­ter kan brukes til å lage for eksempel pistasjpes­to.
Pistasjnøt­ter kan brukes til å lage for eksempel pistasjpes­to.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway