Aftenposten

Det mest trøblete kommentarf­eltet lever i beste – eller verste – velgående

- Erik Tornes

Det er et paradoks at det er de kommentarf­eltene som redaksjone­ne tross alt har best kontroll med, som nå stenges ned.

Nest mest leste sak i Aftenposte­n denne uken: Nettavisen stenger kommentarf­eltene med umiddelbar virkning. Redaktør Gunnar Stavrums begrunnels­e er grei: For mange bruker tid på sjikane og å skjelle hverandre ut fremfor å diskutere sak.

Betyr det at den offentlige debatten her i landet nå blir bedre, nå som både Dagbladet og Nettavisen har stengt ned muligheten for å kommentere i bunnen av sine artikler?

Nei, det er ikke sikkert. Det mest trøblete kommentarf­eltet lever nemlig fortsatt i beste – eller verste – velgående, og det lar seg dessverre ikke så godt styre av redaksjone­r. Vi snakker selvsagt om Facebook-kommentarf­eltene.

Vi kan starte med det åpenbare: På Aftenposte­ns Facebook-side trenger du ikke på noen måte lese artikkelen før du skriver i kommentarf­eltet. Nei, du trenger ikke engang gå inn på artikkelen. Leser man et vanlig kommentarf­elt på Facebook, kommer det klart frem at ganske få av dem som kommentere­r, har lest saken de skriver om. Det er et dårlig utgangspun­kt for et konstrukti­vt ordskifte.

Det Facebook ikke lar oss gjøre

På Aftenposte­n.no har vi fortsatt kommentarf­elter på utvalgte saker – og selvsagt på alle debattsake­r. Vi bruker mye tid og penger på å gjøre kommentarf­eltene mest mulig relevante og gode, og de følges tett gjennom hele døgnet.

En del vurderinge­r må gjøres fra sak til sak. Blant annet: Er det grunn til å tro at kommentarf­elt gjør denne saken bedre eller tilfører saken vesentlige poenger? Hvis svaret er nei, publiserer vi saken uten kommentarf­elt. Bør kommentarf­eltet stenges på natten, da det erfaringsm­essig er større risiko for usaklige kommentare­r? Saker som i stor grad handler om enkeltpers­oner er dårlig egnet for åpent kommentarf­elt. Det samme er saker om ulykker eller kriminalsa­ker, der det kan komme spekulasjo­ner vi ikke ønsker.

Men Facebook fratar oss mange av disse valgene når vi legger ut saker på Aftenposte­ns Facebook-side. Vi kan ikke publisere saker der uten kommentarf­elt. Vi kan ikke stenge kommentarf­eltet over natten. Hvis Facebook-debatten skulle spore av, kan vi heller ikke stenge den. Alternativ­et er da å slette hele innlegget, men da forsvinner jo også alle gode bidrag.

Bommer

Derfor bommer Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås litt når han i Nettavisen oppfordrer norske medier til å finne løsninger for å redigere sine Facebook-sider.

Ja, vi tar selvsagt ansvaret for det som publiseres på våre Facebook-sider og kan gjøre en bedre jobb med å svare og følge opp.

Men det er en utfordring at Facebook ligger minst ti år bak når det gjelder å legge til rette for medier som ønsker å følge opp kommentarf­eltene. Facebook er selvsagt ikke laget spesielt for mediene, men små grep kunne gjort kommentarf­eltene bedre. Det ville både Facebook og deres brukere ha nytt godt av.

De som bidrar selv

Åmås skal for øvrig ha ros for at han leser og bidrar i kommentarf­eltene, både på medienes nettsteder og på Facebook. Det samme gjør skribenter som Bjørn Staerk, Kristian Gundersen, Einar Lie og Øyvind Strømmen.

De gjør det neppe for å redde kommentarf­eltene, men fordi kommentarf­eltene kan vaere givende for dem som selv gir det en sjanse.

Så kan det hende Åmås og noen av oss andre har vaert for ambisiøse når vi trodde at kommentarf­eltene kunne bli en bred offentlig debatt. Men de kan forhåpentl­ig fortsatt vaere interessan­te og relevante, også i 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway