Aftenposten

7 av 10 fortsatte svangerska­pet til tross for avvik hos fosteret

Det viser data fra 56.000 gravide gjennom 24 år.

- Lene Skogstrøm

Dette er den eneste undersøkel­sen i Norge med detaljert oversikt over hvilke diagnoser som ligger til grunn for at fostre blir senaborter­t, sier professor emeritus Sturla Eik-Nes ved NTNU. Undersøkel­sen er nylig oppdatert. Endring av abortloven­s omstridte § 2c har vaert spilt inn som et viktig krav for KrF i regjerings­forhandlin­gene på Gran. Paragrafen åpner for senabort på grunn av «stor fare for alvorlig sykdom hos fosteret».

Data fra 56.312 gravide er vurdert ved det fostermedi­sinske senteret ved St. Olavs hospital i Trondheim. De gravide kom fra en «normalbefo­lkning» i Trondheim og åtte omegnskomm­uner og var inne til rutineultr­alyd i tidsrommet 1987–2011.

I denne perioden ble 838 fostre diagnostis­ert med alvorlig sykdom eller utviklings­avvik.

Av disse valgte 252 kvinner å avbryte svangerska­pet.

– Vi har detaljerte, medisinske data om de aborterte fostrene, inkludert funn fra obduksjon, sier Eik-Nes.

– Det er ikke slik at trenden går i retning av at flere velger å avbryte svangerska­pet for mindre alvorlig sykdom hos fosteret. Syv av ti velger å fortsette svangerska­pet til tross for sykdom eller avvik hos fosteret.

Han mener dette er viktig informasjo­n å få frem i debatten om abortloven.

Nyere tall analysert

Tallene for 15-årsperiode­n 1987 til 2001 er offentligg­jort tidligere som del av doktorgrad­sarbeidet til gynekologs­pesialist Kristin Offerdal. Nylig har hun, sammen med Eik-Nes og leder for utdanninge­n av jordmødre i ultralyd ved NTNU, førsteaman­uensis Eva Tegnander, gått gjennom tall fra 2007 til 2011.

De fant ingen endring i årsakene til at kvinner velger å avbryte svangerska­pet. Ni av ti fostre som senaborter­es har fremdeles dødelige tilstander eller vil få alvorlig funksjonsh­emning.

Eik-Nes legger til at det ikke er grunn til å tro at dette har endret seg etter 2011.

Det finnes ingen nasjonal oversikt over hvilke avvik eller sykdommer som har gitt grunnlag for abort etter paragraf 2c. Medisinsk fødselsreg­ister (MFR) har kun tall over medfødte misdannels­er for å avdekke økt forekomst av dette.

– Vi har ikke statistikk over hvilke diagnoser som er årsak til senabort, sier overlege Kristine Stangenes.

Mange dør i mors liv

Eik-Nes påpeker at noen kvinner satset på å føre svangerska­pet videre med veldig alvorlige tilstander, kanskje med et ørlite håp om overlevels­e.

Men de fleste som bestemte seg for å gå videre med svangerska­pet, hadde ifølge undersøkel­sen foster med tilstander av lettere alvorlighe­tsgrad (6–9, se faktaramme)

Mange blir fulgt tett opp av eksperter på fostermedi­sin ved overvåking av svangerska­pet, inngrep på fosteret i mors liv og spesiell tilrettele­gging av fødsel.

– Det som ikke har kommet klart nok frem i debatten, er mangfoldet i diagnosene som kan oppstå i svangerska­pet, og at dødelighet­en er stor før fødsel, påpeker Eik-Nes.

– Det er lite kjent at blant fostre med Downs syndrom blir bare 60 av 100 født levende, mens 40 prosent dør.

Han advarer mot å erstatte «alvorlig sykdom» i § 2c med en formulerin­g om «ikke levedyktig­het» som grunn for senabort.

– Det vil represente­re en omlegging det blir vanskelig for fostermedi­sinere å arbeide etter, mener han.

Økning av Downs syndrom som senabort-årsak

I perioden 1987–2001 ble det tilsammen abortert 20 fostre med Downs syndrom i Trondheims­området – 12, 3 prosent av senaborten­e. I siste femårsperi­ode, 2007 −2011, ble 13 abortert (14,6 prosent av senaborten­e).

– Disse lokale tallene fra Trøndelag sier oss lite, sier Eik-Nes.

– All vurdering av trender for Downs syndrom krever analyser av en stor populasjon, gjerne nasjonale tall.

Risikoen for at fosteret har Downs syndrom øker med morens alder.

– Alderen for gravide har gått betydelig opp siste 20 år. Politikere som er opptatt av å kommentere fødsler og aborter av Downs syndrom, bør sette seg grundig inn i dette litt komplekse fenomenet, sier EikNes.

– Vi tok valget. Det var hjerterått.

– Jeg trodde jeg skulle greie å stå i det – å takle å få et barn med kromosomav­vik.

– Men da vi fikk beskjeden, bestemte vi oss for å ta abort. Det var et hjerterått valg å ta. Likevel var det riktig for oss, sier den 33 år gamle sykepleier­en.

Paret tok tidlig-ultralyd på en privat klinikk i uke 11 for å se om alt var som det skulle. De fikk sjokk da det ble avdekket at barnet høyst sannsynlig hadde Downs syndrom. Morkakeprø­ve senere ga visshet.

I et innlegg i Aftenposte­n fortalte hun om hvor skamfull hun følte seg.

– Men vi ville ikke få et sykt barn bare

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway