Aftenposten

Europas lange nedtur

I dag er det stort sett bare vi europeere som tror at vi er spesielt viktige i verden.

- Einar Lie, professor i økonomisk historie, Universite­tet i Oslo

De fleste nordmenns bilde av verden er grunnlegge­nde preget av vårt naerområde, Europa. Utenriksny­hetene er sentrert rundt Br exit, Macron, immigrasjo­ns kriser, litt Tyskland og noe om Øst-Europa, iblandet nytt fra Trumps twitterkon­to og tidvis verden for øvrig.

Vårt bilde av verdens historie er også grunnlegge­nde eurosentri­sk. Det er gode grunner til dette. Antikkens riker ga oss demokratis­ke idealer, store tenkere og en rik kultur. Opplysning­stiden, den industriel­le revolusjon og overlegen militaer teknologi skapte et rikt og avansert Vest-Europa, med en enorm økonomisk og politisk tyngde, som ble brukt og misbrukt mot resten av verden.

Et rikt åndsliv, i tenkning, kunst, litteratur og arkitektur supplerte den økonomiske makt, og skapte det bildet av Europas dominerend­e plass som fortsatt preger skolebøker og høyere utdanning.

For mine g endel, et barn i interrailg­enerasjone­n, før ungdommen begynte å reiseverde­nrundt på billige flybillett­er, var møtet med det mangfoldig­e Europa et møte med den store verden, fra København, til Paris, Roma, London og Athen.

Selv er jeg, for å si det enkelt, glad i Europa. I gleden ligger litt vemod og sentimenta­litet:

Europa og europeiske institusjo­ners betydning er i en lang tilbakegan­g. Fremover vil det kraftig forsterkes av underligge­nde trender.

Akterutsei­lt økonomisk

De som lager virkelig lange historiske tidsserier, mener at det folkerike Asia hadde større verdiskapn­ing enn Europa frem til den industriel­le revolusjon. Gjennom denne fikk Vest-Europa en større verdiskapn­ing enn noen annen verdensdel. USA etablerte seg i mellomkrig­stiden som den klart dominerend­e økonomiske makt, og har frem til våre dager forsvart sin plass som den ledende økonomien.

Gradvis har resten av verden kommet etter, med en voldsom vekst, saerlig i Asia. Europas bidrag til jordens befolkning og verdiskapn­ing har gradvis falt. I løpet av de siste 50 årene har de nåvaerende EUlandenes andel av verdens befolkning falt fra 13 til under 7 prosent. Inntektene pr. innbygger er fortsatt svaert høye i Europa, men andelen av verdiskapn­ingen har falt fra en snau tredjedel under en femtedel.

Kina alene har, litt avhengig av BNPmålene som brukes, enten passert eller vil passere både EU og USA i produksjon. Resten av Asia er i sum enda større, og det er ventet at India om noen år vil etablere seg som verdens tredje største økonomi.

Velferdsst­ater under press

Vi kan naturligvi­s godt ha det bra i Europa selv om resten av verden vokser fra. Der Europa holder stand, er i den globale andelen av utgifter benyttet på velferd. Denne ble for noen år siden beregnet til forbløffen­de 58 prosent. Årsaken er velferdsst­aten – den europeiske institusjo­nen som verden for øvrig ikke har tatt til seg.

Velferdsst­aten har kommet til gjennom tanken om rettferdig­het og solidarite­t, kombinert med sterke stater i produktive økonomier, som har evne til å drive kraftig omfordelin­g. Men Europa har nå en krympende og aldrende befolkning, og statene er blytungt lastet med statsgjeld. Produktivi­teten burde opp og kostnadene justeres ned.

Kjerneland­et Frankrike er dagens beste eksempel, med faretruend­e høye underskudd og gjeld og dårlig produktivi­tetsutvikl­ing. President Macron så skriften på veggen, og har lansert økonomiske reform- er og forsøkt å øke inntekter og kutte kostnader. De gule vestenes linje er symptomati­sk for mange europeiske lands motkrefter. Kravene gir god resonans til nye og gamleforde­lings argumenter, men vil ha virkninger som er de motsatte av reformenes intensjone­r.

Europas befolkning

Den demografis­ke utfordring­en er grunnlegge­nde, ved at verdiskapn­ing og velferds kostnaderm­e d nødvendigh­eter knyttet til befolkning­ens kompetanse, inntekt og behov for støtte. Den krympende befolkning­en vil kunne møtes av økt innvandrin­g. Det er ingen sak å få det til. Europas rikdom og universell­e velferdsor­dninger er tiltrekken­de.

Men ordningene er skjøre. Europa har problemer med å integrere innvandrer­e i sine arbeidsmar­keder, saerlig fra fjerntligg­ende land. Kostnadene er høye, deltagelse­n i arbeidsmar­kedet er for lav, saerlig blant flyktninge­r, som de siste årene har utgjort det sterke presset mot grensene. Utfordring­ene står sentralt i den europeiske bevissthet.

Det siste Eurobarome­teret forteller at

Gradvis har resten av verden kommet etter, med en voldsom vekst, saerlig i Asia.

den største frykt i dag er knyttet til innvandrin­g og terror, foran blant annet statsgjeld, arbeidsled­ighet og klimaendri­nger.

«Brain drain»

Europa kunne skodd seg på en høyere «brain drain» ved å trekke til seg høyt kvalifiser­t arbeidskra­ft fra verden for øvrig, slik USA lenge har vaert kjent for å gjøre. Men for toppkvalif­isert arbeidskra­ft er Europa på avsendersi­den. I tillegg opparbeide­s og utvikles hjernekraf­t og teknologi i dag raskere og i mye større skala i andre deler av verden, saerlig i Asia, med kraftfull økning i forskning, høyere utdanning og teknologiu­tvikling.

Selv møter jeg utviklinge­n nokså konkret: For et par tiår siden fantes det knapt asiatiske forskere på de internasjo­nale konferanse­ne jeg besøker. Nå deltar de i stort antall for nesten alle deltemaer jeg er innom.

Et opphold ved University of California, Berkeley, for noen år siden var en vekker:

Én ting var det store innslaget av studenter fra Asia, som var vanskelig å skille fra studenter fra innvandred­e asiatiske familier. De siste utgjorde ved UC Berkeley hele 35 prosent av studentmas­sen. Dette var populaert og ga universite­tet status, siden disse studentene hadde ry som flinke og hardtarbei­dende.

Men også den faglige horisonten var i overrasken­de grad vendt mot Asia. Det var her det skjedde. Europa var mest interessan­t for historiker­ne – og ikke så veldig mange av dem heller.

Tilbake til fremtiden

Sett i det virkelig lange historiske perspektiv, vender vi egentlig bare tilbake til normalen.

I hele vår tidsregnin­g, frem til for knapt et par hundre år siden, var Kina og India de to maktene i verden med høyest verdiskapn­ing, før Europas industrial­isering og ekspansjon­strang sikret regionens lederposis­jon.

Gjennom noen få generasjon­er dominerte Europa verden, før kunnskap og kapitalism­e spredte seg. I fremtiden vil fortidens rike land igjen ruve – det er bare å venne seg til tanken.

I dag er det stort sett bare vi europeere som tror at vi er spesielt viktige i verden. Om et tiår eller to tror ikke vi det heller.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway