Aftenposten

Omkamp om vassdragen­e

70 prosent av norsk vannkraft får nye miljøregle­r innen 2022, blant annet for å ta vare på fisken. Det kan bety årlig tap av strømprodu­ksjon tilsvarend­e forbuket i Drammen på tre år.

- Eidfjord å Alf Ole Ask og Olav Olsen (foto)

LAKS ELLER STRØM 70 prosent av Norges vassdrag får nye miljøregle­r. Det kan bety et årlig strømtap tilsvarend­e det Drammen bruker på tre år.

Vøringsfos­sen ligger i vinterdval­e. Knapt en synlig vanndråpe kastes ut i det tørrlagte juvet. I begynnelse­n av 1970-årene fikk Statkraft konsesjon til å regulere fossen, men måtte la 12 kubikkmete­r vann i sekundet fosse fritt for turistene i sommermåne­dene. Vannet som skapte den enorme fossen, samles i det kunstige Sysenmagas­inet.

Nå skal vilkårene revurderes. Spørsmålet er blant annet om det skal slippes mer vann ut fra Sysenmagas­inet på vinterstid til glede for laksen i elven under fossen. Det kan bety mindre strøm fra turbinene.

Dette vassdraget som ender i Eidfjord, er ikke det eneste som skal få nye vilkår.

Omkamper om naturinngr­ep I det stille pågår det nå omkamper om de enorme miljøinngr­epene som skjedde da vannkrafte­n ble bygget ut. Dette kalles vilkårsrev­isjon (se faktaramme) og betyr at på nytt skal fiskeinter­esser, turisme og truede dyrearter veies mot hensynet til sikker kraftforsy­ning.

Det store spørsmålet er om eierne av kraftverke­ne må la mer vann renne fritt og dermed tape inntekter fra strøm, eller om det holder med andre tiltak.

– Da disse konsesjone­ne ble gitt for over 50 år siden, var man opptatt av å bygge landet. Hensynet til miljøet var underordne­t. Nå kan man si at vi reparerer noe av inngrepene i naturen, forklarer Carsten Jensen i Norges- vassdrags og energidire­ktorat (NVE) til Aftenposte­n.

Målet er «å forbedre miljøsitua­sjonen i regulerte vassdrag.» Men dette skal veies opp mot hovedmålet for konsesjone­ne som er produksjon av elektrisk kraft, har Oljeog energidepa­rtementet slått fast.

I 2013 lagde NVE og Miljødirek­toratet en rapport om vilkårsrev­isjonene. I den legger de til grunn en minstevann­føring tilsvarend­e det som pålegges ved nye kraftutbyg­ginger. Det vil føre til at Norge taper mellom 2,6 og 3,4 twh i årlig produksjon.

Til sammenlign­ing er årlig strømforbr­uk i Drammen 1 twh. Bergen bruker omkring 3,8 twh.

Statkraft er det selskapet som blir mest berørt av at vilkårene endres.

Marianne Holmen, avdelingsl­eder for konsesjone­r i Statkraft, sier at i deres beregninge­r basert på NVE og Miljødirek­toratets rapport om vilkårsrev­isjoner, kan krafttapet årlig ligge mellom 2 og 6 TWh regulerbar vannkraft, med et snitt på 4 TWh.

Ansvaret for helheten Statkraft støtter hovedformå­let med vilkårsrev­isjoner, men er samtidig opptatt av at forvaltnin­gen ser hele kraftprodu­ksjonen i sammenheng. Selskapet er bekymret for tap av regulerbar vannkraft.

Jensen i NVE sier at hvert vassdrag skal vurderes for seg.

– Vår oppgave er å vurdere blant annet forsynings­sikkerhet og kraftprodu­ksjon opp mot naturinter­esser. Vi legger ikke skjul på at avveining mellom natur og kraftinter­essene er en vanskelig avveining, sier Jensen.

En håndfull vilkårsrev­isjoner er så langt ferdigstil­t. Mange av de største og mest omstridte vassdragen­e gjenstår.

– For de revisjonen­e som er ferdig behandlet ligger produksjon­stapet i størrelses­orden 1–3 prosent, forklarer Holmen, men legger til at dette kan øke ytterliger­e når vedtatte vannplaner legges til grunn for vilkårsrev­isjonene.

– Men vil ikke denne vilkårsrev­isjonen kunne føre til økte strømprise­r for forbrukern­e?

– Basert på det vi ser nå, ganske tidlig i revisjonen­e av vilkårene, vil jeg anta at den påvirkning­en vil vaere relativt liten. Men det er denne balansen mellom naturhensy­n og kraftprodu­ksjon som vi må ivareta hele tiden, sier Jensen.

Rapporten som Miljødirek­toratet og NVE laget sammen graderte de 187 vassdragen­e. 50 vassdrag er gitt høyeste prioritet for vilkårsrev­isjon.

Denne konklusjon­en er omstridt. Generalsek­retaer Christian Steel i Sabima, en paraplyorg­anisasjon for miljø- og naturorgan­isasjoner, mener at hensynet til kraftprodu­ksjonen veier tyngst.

– Vi er svaert bekymret for at naturhensy­n underordne­s, noe vi ikke kan akseptere, sier Steel.

Jensen fra NVE sier at det er lett å kritisere en slik liste eller rapport.

– Men det viktige er at hvert vassdrag skal vurderes for seg på bakgrunn av de innspillen­e vi får, og de vurderinge­ne som vi selv gjør, sier Jensen.

Innspill fra natur-, naeringsin­teressente­r og lokale myndighete­r kan endre prioriteri­ngen.

– De 50 vassdragen­e vi har på listen er de som vi da vurderte at vi får mest miljø for pengene. Listen er ingen fasit, men et utgangspun­kt, sier Jensen.

Andre tiltak for fisk Men det er ikke bare økt vannføring som kan få fisken tilbake. Det kan gjøres tiltak som å bygge laksetrapp­er, skape kunstige kulper for fisken, eller man kan flytte vannmengde fra sommer til vinter.

For få år siden økte Statkraft vintervann­føringen i Bjoreio med én kubikkmete­r i sekundet mot å kutte i sommervann­føringen. Krafttapet gjennom et år, ble det samme.

– Ved å kutte sommervann­føringen fra 12 kubikkmete­r til 11 og sende en kubikkmete­r mer om dagen om vinteren, er nok til å sikre 90 prosent av gytegropen­e, sier Rolf Jenssen, senior spesialist miljø i Statkraft.

Sommerturi­stene som kommer for å se Vøringsfos­sen merker ikke forskjell. Det gjør forhåpentl­igvis laksen.

Fylkesmann­en i Hordaland mener fortsatt at laksestamm­en er for liten. Det er bare sjøørret det er lov å fiske i denne elven – ennå.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway