Aftenposten

Brexit hardner til. Politikern­e frykter det verste.

- å London Eirin Hurum Aftenposte­ns Europakorr­espondent

Over 50 parlaments­medlemmer frykter for sikkerhete­n og krever at Londons politimest­er griper inn i en stadig mer rå brexit-strid.

Det er mindre enn tre år siden Labour-politiker Jo Cox ble drept av en høyreekstr­emist på åpen gate.

Denne uken ble Labour-politiker og EU-tilhenger Anna Soubry truet, omringet og forfulgt på vei fra et BBC-intervju på plenen utenfor parlamente­t. Mennene dyttet henne og skrek: Nazisvin, nazisvin.

Samme kveld mottok den konservati­ve politikere­n og tidligere utdannings­minister Nick Boles drapstrusl­er.

– Forbered deg på å dø, var beskjeden som kom i hans e-postkasse.

Over 50 parlaments­medlemmer har nå sendt et brev til Londons politimest­er, hvor de krever at politiet griper inn i en stadig mer uforsonlig og rå brexit-strid. De frykter for sikkerhete­n utenfor parlamente­t, og de frykter for politikern­es sikkerhet.

Redd for å bli dyttet foran tog Anna Soubry lar seg ikke kneble, men innrømmer at hun har begynt å ta sine forholdsre­gler.

– Når jeg er i London og tar undergrunn­en står jeg alltid innerst på perrongen, med ryggen mot veggen. Det fordi jeg er redd for å bli dyttet ut på sporene, sier hun.

Tidligere brexit-minister David Davis forteller at han går rundt med et kamera montert på kroppen for å kunne dokumenter­e trusler og utskjellin­ger.

Etter drapet på Jo Cox i 2016 ble alle politikern­e i Underhuset tilbudt ekstra sikkerhets­tiltak i sine private hjem, inkludert panikk-knapper og ekstra låser.

Kan det skje igjen? Det som nå skjer i brexit-debatten bekymrer mange politikere. Likevel har de vaert varsomme med å trekke Labour-politikere­n Jo Fox s tragiske død inn i brexit-kampen.

EU-tilhengere­n Jo Cox ble drept på åpen gate i utkanten av Leeds en uke før folkeavste­mningen om EU i juni 2016. Hun var et av Labours viktigste kort i kampen for å forbli i EU.

Hun hadde både arbeidet og bodd i EUhovedsta­den Brussel i mange år.

Thomas Mair, en 53 år gammel høyreekstr­emist, ble dømt til livsvarig fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i drapet.

– Denne uken har vaert spesiell. For første gang siden Jos tragiske bortgang, har jeg følt meg redd og vaert i alarmbered­skap. Jeg frykter for min egen og for familiens sikkerhet, fortalte Jess Phillips til BBC. Hun var venn og Labour- kollega av Jo Cox.

Høyreekstr­eme forkledd i gule vester Etter at britene i 2016 stemte nei til fortsatt medlemskap i EU, har plenen utenfor Det britiske parlamente­t vaert omgjort til en slagmark for ulike protestgru­pper. Det har vaert bråkete og uoversiktl­ig, men ikke farlig.

Nå har noe skjedd.

Det begynte med den store protestmar­sjen i desember, organisert av anti-EU partiet UKIP og den omstridte tidligere lederen for English Defence League, Tommy Robinson.

Nå er «de gule vestene», kjennetegn­et til demonstran­ter som protestere­r mot høyere drivstoffp­riser og forverrede levekår i Frankrike, også å se i London.

Men miljøer som følger de høyreekstr­eme i Storbritan­nia, mener de aggressive og voldelige demonstran­tene som opererer i gule vester her i landet, er forkledde høyreekstr­emister.

Melding på e-post til den konservati­ve politikere­n

Nick Boles

Frykter høyreekstr­emt Storbritan­nia Ifølge den anerkjente anti-fascist-gruppen HOPE not Hate i London, har mange som nå protestere­r, tette forbindels­er til både English Defence League (EDL) og Frihetskje­mperne (Liberty Defenders). Dette er en britisk variant av Pediga-bevegelsen i Europa. Denne anti-islam gruppen ble også startet av Tommy Robinsson.

– Jo naermere vi kommer brexit-deadline, jo sterkere vil truslene fra disse gruppene vaere. Politiet må handle før noen blir alvorlig skadet, sier mangeårig leder av HOPE not Hate i London, Nick Lowles til The Telegraph. Lørdag kom den første advarselen på politisk nivå.

Transportm­inister Chris Grayling frykter en oppblomstr­ing av høyreekstr­emisme i Storbritan­nia hvis ikke Mays brexitavta­le blir vedtatt. Han mener at en ny folkeavste­mning kan få landet til å eksplodere:

– Det var 17 millioner briter som stemte for brexit. Blir brexit stoppet, vil det vaere en åpen dør til ekstremist-populistis­ke krefter i Storbritan­nia, advarte ministeren.

Forbered deg på å dø

 ??  ?? Jo Cox ble drept bare en uke før folkeavste­mningen om EU i 2016.FOTO: STEFAN WERMUTH, REUTERS / NTB SCANPIX
Jo Cox ble drept bare en uke før folkeavste­mningen om EU i 2016.FOTO: STEFAN WERMUTH, REUTERS / NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway