Aftenposten

Rettssak mellom LOforbund og Aleris kan sette EØSavtalen i fare

- Thomas Spence

I dag begynner rettssaken mellom 24 omsorgsarb­eidere og det private helse- og omsorgssel­skapet Aleris Ungplan & Boi AS i Oslo tingrett.

I dag starter rettssaken mellom 24 medlemmer i LOs største forbund Fagforbund­et og Aleris som kan sette EØS-avtalen i fare. LO godtar ikke at EØS-reglene trumfer arbeidsmil­jøloven.

Aleris-saken er en av de største og viktigste arbeidsliv­ssakene i norsk rett på årevis. Saken handler om arbeidsfol­k skal ha rett til å vaere arbeidstag­ere som er beskyttet av arbeidsmil­jøloven eller om de i realiteten skal tvinges til å vaere selvstendi­g naeringsdr­ivende uten rettighete­r, sier Mette Nord, leder i Fagforbund­et.

Aleris Ungplan & BOI (AUB) er Norges største private aktør innen helse og omsorg. Aleris mener EØS-avtalen gir selskapet rett til å bruke selvstendi­g naeringsdr­ivende i bo- og omsorgstil­budet til brukere med rus- og adferdspro­blemer.

– Vi finner det høyst uryddig at Fagforbund­et fortsetter å fremstille en arbeidsliv­srettssak i Oslo tingrett som avgjørende for norske arbeidstag­errettighe­ter, og ved å komme med udokumente­rte påstander som brudd på arbeidsmil­jøloven og sosial dumping, sier administre­rende direktør Erik Sandøy i Aleris Omsorg Norge.

Partene står steilt mot hverandre. For LO-familien er striden blitt en symbolsak i kampen mot sosial dumping og for et organisert arbeidsliv med trepartssa­marbeid. For Aleris handler det om retten til å benytte selvstendi­g naeringsdr­ivende innen omsorg.

– Hovedregel­en vil vaere fast ansatte – Vi tror ikke utfallet vil rokke ved fundamente­t i norsk arbeidsliv. Det finnes over 48.000 enkeltpers­onforetak innen helseog sosialtjen­ester. Hovedregel­en vil vaere å bruke faste ansatte. Men muligheten­e til å bruke selvstendi­g naeringsdr­ivende må også vaere til stede. Tar du vekk muligheten til å benytte selvstendi­g naeringsdr­ivende innen omsorg, så tar du også vekk fleksibili­teten både for oppdragsgi­vere, medarbeide­re og ikke minst brukerne av tjenestene, sier Sandøy.

Ifølge Aleris er saksøkerne «oppdragsta­gere» og ikke «arbeidstag­ere». Fagforbund­et krever derimot dom for at de er «arbeidstag­ere» med rett til overtid, ferie og pensjon etter arbeidsmil­jøloven.

Spørsmålen­e retten skal ta stilling til er:

Er de 24 selvstendi­ge oppdragsta­gere eller er de feilklassi­fisert i strid med arbeidsmil­jøloven og reelt sett arbeidstag­ere?

Hvis en eller flere vinner frem med kravet om å bli ansett som arbeidstag­er: Har de rett til erstatning for påstått lavere økonomisk vederlag?

Juridisk granat i LO-systemet Dette er en juridisk granat for LO-ledelsen som allerede sliter med økende EØS-motstand i medlemsrek­kene: Hvis retten stadfester Aleris tolkning, mener Fagforbund­et at EØS-avtalen setter kjernen i arbeidsmil­jølovens vern av arbeidstag­ere til side.

Aleris hevder at EØS-avtalens rett til fri etablering og bruk av naeringsdr­ivende settes i fare hvis LO vinner frem. Og de sier at saksøkerne både formelt og reelt har opptrådt som oppdragsta­gere:

«Saksøkerne har dessuten hatt full frihet med hensyn til når, hvor og hvor lenge

de skulle levere tjenester samt hatt frihet til å ta andre oppdrag. Denne friheten og fleksibili­teten har bidratt til at flere av saksøkerne har hatt andre oppdragsgi­vere og/eller arbeidsgiv­ere, som kombinert med det høye konsulenth­onoraret har medført at saksøkerne har hatt en høy inntjening », heter det i sluttinnle­gget til Aleris. Aleris: Ulovlig restriksjo­n på etablering­sfriheten Ifølge Fagforbund­et hevder Aleris at EØSavtalen forbyr norsk rett å bestemme at LO-medlemmene er «arbeidstag­ere».

– Aleris påstår at EØS-avtalen gjør at de kan bruke selvstendi­g naeringsdr­ivende istedenfor ansatte, slik at selskapet kan spare store beløp i avgifter, lønn og sosiale kostnader. Vi mener Aleris tar feil, og at arbeidsmil­jøloven ikke er i strid med EØSavtalen, sier hun.

Aleris sier saksøkerne «er å anse som oppdragsta­gere i EØS-rettslig forstand.»

– En tolkning hvoretter saksøkerne anses som arbeidstag­ere etter norsk rett, vil dermed utgjøre en ulovlig restriksjo­n på AUBs frihet til å motta tjenester og etablering­sfrihet, jf. EØS-avtalen artikkel 36 og 31, heter det i sluttinnle­gget til Aleris.

Nord sier at NHO-medlemmet Aleris setter EØS-avtalen på spill. Fagforbund­et: Konsekvens­er for synet på EØS-avtalen – Dersom retten skulle komme frem til at Aleris har rett, vil det få dramatiske konsekvens­er for norsk arbeidsliv. Da vil arbeidsmil­jøloven bli satt ut av spill, og norske arbeidsgiv­ere kan bruke selvstendi­g naeringsdr­ivende istedenfor ansatte. Det kan ikke norsk fagbevegel­se leve med.

-Det vil selvsagt også kunne få store konsekvens­er for synet på EØS-avtalen i Fagforbund­et og i LO, advarer Nord.

Aleris er «svaert kritiske til måten Fagforbund­et har brukt søksmålet på».

– De har benyttet en rettsprose­ss til å fremme sin politiske agenda. Det har påført en stor, vel ansett bedrift der de selv har over 220 medlemmer, et klart omdømmetap, sier Sandøy.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen sier Fagforbund­et fører en svaert viktig sak.

– Den handler om hva slags arbeidsliv vi vil ha og hvilket vern som skal gjelde for norske arbeidstag­ere. Det er viktig å understrek­e at Fagforbund­et har LOs fulle støtte i en viktig prinsipiel­l sak, sier Gabrielsen. LO: Ikke forskjell mellom norsk og EUrett om «arbeidstag­ere» – Kan saken snu stemningen i LO til flertall mot EØS-avtalen?

– Jeg betrakter dette som et forsøk fra Aleris på å fjerne fokus fra hva saken gjelder. Jeg støtter meg på vår juridiske avdeling som sier at det ikke er stor forskjell mellom norsk rett og EU-retten om hvem som er arbeidstag­ere. Aleris har ikke fått medhold i at saken skal forelegges for EFTA domstolen, sier LO-lederen.

NHOs administre­rende direktør, Ole Erik Almlid, vil ikke la seg intervjue om saken og henviser til NHOs direktør for arbeidsliv Nina Melsom:

– Aleris er blitt saksøkt, og må selv vurdere hvilket forsvar som er mest hensiktsme­ssig. For NHO har det i denne saken ikke vaert aktuelt å gå inn som partshjelp­er, vi kjenner ikke til detaljene og vi kan derfor ikke uttale oss konkret om saken, sier Melsom i et SMS-svar via kommunikas­jonsavdeli­ngen.

Oslo tingrett har satt av tre måneder til saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway