Aftenposten

Her flykter de siste ISkrigerne­s koner og barn

Aftenposte­n ved fronten i Syria

- Tor Arne Andreassen Midtøsten-korrespond­ent Afshin Ismaeli fotograf og journalist

Stuet sammen på lasteplan flykter de fra krigen. Noen sier de fremdeles elsker IS.

Dag var i ferd med å gli over i natt da et par lyskjegler plutselig kunne skimtes i en sky av støv. Et par lys til dukket også opp. Så kunne vi se at det var mange av dem.

En konvoi med lastebiler, pickup-trucker og en enslig buss kom kjørende mot oss i ørkenen øst for elven Eufrat i Syria. Vi var bare 15 kilometer fra stedet der de siste restene av Den islamske staten (IS) var i ferd med å bli nedkjempet.

Født i ørkenen

De fleste sivile har flyktet tidligere. De som har kommet ut de siste ukene, er i all hovedsak konene og barna til de svorne tilhengern­e av IS. Vi skulle snart få høre at også IS-konene var sterke i troen, til tross for år med krig og et naert foreståend­e nederlag.

– Vi elsker IS, sa en kvinne i heldekkend­e svart drakt som satt i et bussete sammen med barna sine.

Bussen var stappfull av kvinner med nikab og barn som enten gråt, sov eller så apatisk fremfor seg. Også midtgangen var full av mennesker. Det var så vidt vi fikk presset oss inn i det lille rommet som var ledig ved trappen bakerst i bussen. Stanken inne i kjøretøyet var nesten uutholdeli­g.

Blant barna var den to dager gamle gutten Ahmed. Han var blitt født ute i ørkenen mens de var på vandring mot flyktningl­eiren som IS’ motstander­e har etablert rett ved fronten. 60 år gamle Raba, en av de andre passasjere­ne, hadde fungert som jordmor.

– Den islamske staten var veldig bra

Vi spurte om vi kunne få intervjue kvinnene, og de svarte ja. De hadde alle det til felles at de hyllet Den islamske staten.

– Den islamske staten var veldig bra, saerlig når det gjelder det islamske levesettet, sa Murvad fra Irak. – Vi har dratt fordi Vestens bomber dreper folk, og fordi vi har vaert isolert og har manglet mat og vann.

– Vi har sett på videoer IS har lagt ut på internett, at IS har laert opp barn til å krige. Er dette noe dere støtter?

– Det er Gud som bestemmer, svarte flere av kvinnene unnvikende.

Et likelydend­e svar fikk vi da vi spurte om de synes det er riktig å kidnappe folk og holde dem som slaver, slik IS har gjort mot tusenvis av mennesker fra den religiøse minoritete­n jesidiene.

– Gud vet, svarte de.

Vi ga oss ikke og ba dem om å forholde seg til at IS har kidnappet barn og holdt dem som slaver, noe som er blitt grundig dokumenter­t.

– Nei, dette er ikke i tråd med islam, svarte de mumlende.

Men ingen av dem fulgte opp med et eneste angrende ord om den islamske staten de har vaert en del av. Tvert imot. De sa de gjerne ville blitt lenger der, men at de gikk tom for noe å spise og drikke.

– Kvinnene kan ha vaert redde

Kvinnenes hyllest av IS må ses i sammenheng med situasjone­n de var i da de ble

intervjuet, sier professor Jon-Håkon Schultz ved Universite­tet i Tromsø.

I samarbeid med Flyktningh­jelpen har han og kollegene hjulpet barn som befinner seg i flyktningl­eirer i Syrias naboland. Barn som sliter med mareritt.

– Barna og de voksne beskriver et skrekkveld­e, med blant annet offentlige henrettels­er, sier Schultz. – Kvinnene befant seg på en buss der andre kunne høre hva de sa. Det kan vaere at de var redde for å bli straffet dersom de sa noe galt om IS.

Men, sier han, det kan også vaere at disse kvinnene har vaert blant de privileger­te i IS, og at de mener det de sier.

– Det er sult

Den prekaere mangelen på mat ble også beskrevet av en annen gruppe kvinner som ble transporte­rt ut på en enda verre måte. Sammen med sine barn satt de stuet sammen på planet til en stor lastebil. Det så svaert ubehagelig og kaldt ut. Temperatur­en synker ned mot frysepunkt­et på denne tiden av året, og kvinnene og barna så temmelig tynnkledde ut.

– Det er sult, svarte Someia fra Tadsjikist­an da vi ba henne om å beskrive hvordan det var i et av de siste gjenvaeren­de områdene som IS kontroller­er i Syria.

Vi får senere opplyst fra en pressetals­mann for SDF, den USA-støttede militsen som kjemper mot IS, at de var svaert bekymret for at noen av barna skulle dø under transporte­n. De opplyste at det likevel ikke hadde skjedd, men at to barn døde rett før gruppen på 500 mennesker ble transporte­rt vekk fra flyktningl­eiren naermest fronten. I en fersk rapport fra FN heter det imidlertid at syv barn har dødd like etter at de er kommet frem til flyktningl­eiren Al Hole lenger nord i Syria.

Forsøkte å rømme fra IS flere ganger

Someia sa hun kom til IS-staten for to år siden fordi ektemannen hennes ville det. Det er dette så godt som alle IS-kvinnene sier om hvorfor de endte opp hos IS: Ektemannen bestemte.

Det svarte også Gailan Su (45) fra Trinidad og Tobago som satt på lasteplane­t til en pickup da vi snakket med henne. Hun tok avstand fra IS og hevdet at hun og sønnen hadde forsøkt å rømme flere ganger, men at de var blitt tatt og satt i fengsel.

Hun hadde hatt to ektemenn og skilt seg fra begge. Hun fortalte også at IS trodde hun var spion:

– De stolte ikke på meg og satte meg og sønnen min i fengsel flere ganger.

Hun sa også at IS ikke ville la noen menn rømme. Derfor hadde hun kledd den 16 år gamle sønnen i kvinneklae­r da de flyktet. Vel fremme i flyktningl­eiren utenfor krigsområd­et ble Gailan skilt fra sønnen.

– Han er i en annen bil. Jeg håper jeg treffer ham igjen når vi kommer frem til flyktningl­eiren vi er på vei til, sa hun.

Det er lite som tyder på at det skjedde. To dager senere så vi på Twitter at SDF hadde lagt ut et bilde av sønnen hennes. Han ble hengt ut som amerikansk fremmedkri­ger. Han ble trolig fraktet til et av fengslene i den kurdiskdom­inerte delen av Syria. Der satt det ved inngangen til desember 900 fremmedkri­gere. Det antallet har trolig steget i løpet av de siste ukene.

Minst 40 norske IS-barn

Og nå som IS-staten står fullstendi­g for fall, kan enda flere bli tatt dersom de overgir seg eller forsøker å blande seg inn blant flyktninge­ne. Noen av dem kan vaere norske. Av de rundt 100 norske statsborge­rne som sluttet seg til IS, er det omtrent 30 som enten ikke er bekreftet døde, eller som har reist hjem til Norge. Det er dessuten minst 40 barn av IS-medlemmer som er norske. Det er svaert usikkert hva som vil skje med dem de neste ukene.

Mens IS-kvinner risikerer svaert strenge straffer i Irak, slipper syriske IS-kvinner som regel unna straff. Men selv om de kanskje slipper straff fra myndighete­ne, kan konene til IS-medlemmer få problemer med å flytte hjem. Det har i hvert fall vaert erfaringen fra Irak.

– Kvinnene risikerer å bli ofre for hevnaksjon­er dersom de drar hjem, sier Tom Teyre-Costa, mediekoord­inator for Flyktningh­jelpen i Irak.

IS-kvinner som kommer fra andre land, blir plassert i egne flyktningl­eirer for ISmedlemme­r. De kurdiske myndighete­ne vil sende dem ut, men hjemlanden­e har i liten grad vaert villig til å hente dem hjem.

Den islamske staten var veldig bra Murvad, iraker på flukt fra det siste IS-kontroller­te området

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? Konene og barna til fremmedkri­gere vil bli plassert i egne flyktningl­eirer.
FOTO: AFSHIN ISMAELI Konene og barna til fremmedkri­gere vil bli plassert i egne flyktningl­eirer.
 ??  ?? En kolonne dukker opp i Syrias ørken. Passasjere­ne er 500 flyktninge­r fra de siste restene av Den islamske staten.
En kolonne dukker opp i Syrias ørken. Passasjere­ne er 500 flyktninge­r fra de siste restene av Den islamske staten.
 ??  ?? Gailan Su fra Trinidad og Tobago ble med mannen sin til IS-staten for fem år siden. Sønnen hennes ble arrestert, mistenkt for å ha kriget for IS.
Gailan Su fra Trinidad og Tobago ble med mannen sin til IS-staten for fem år siden. Sønnen hennes ble arrestert, mistenkt for å ha kriget for IS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway