Aftenposten

Arbeidsufø­r har ventet på erstatning i åtte år

Svein Henriksen hang fast i en strømføren­de ledning. I åtte år har han ventet på erstatning

- Arnfinn Mauren

Svein Henriksen (55) er

100 prosent arbeidsufø­r etter en ulykke. Han er en av 400 nordmenn som er rammet av en konkurs i et dansk forsikring­sselskap. Nå er det blitt stortingss­ak.

Konkursen i det danske forsikring­sselskapet Alpha Insurance har rammet rundt 400 nordmenn. Tønsberg-mannen Svein Henriksen ga dem et ansikt da stortingsp­olitikerne fikk saken på bordet. Torsdag tok 55-åringen toget fra hjembyen og inn til Oslo for å overvaere en stortingsh­øring som berører hele livssituas­jonen hans.

I nesten åtte år har han kjempet for å få utbetalt erstatning etter en ulykke.

– Det har vaert tøft, og mange ville nok ha gitt opp. Men det kommer jeg ikke til å gjøre, sier Henriksen.

Konkursen i det danske selskapet avdekket utover sommeren og høsten i fjor et «hull» i det norske erstatning­ssystemet: Forsikring­er som er kjøpt hos utenlandsk­e selskaper, er ikke omfattet av den norske garantiord­ningen hvis selskapet går konkurs.

I Danmark viste deg seg også at yrkesskade­forsikrede, som utgjør den største delen av Alphas norske kundemasse, heller ikke er omfattet av den danske garantiord­ningen. Konkursen viste også hvor kompleks en slik situasjon kan bli for både forsikring­stagere og forsikring­sselskaper.

– Kona holder meg oppe

En sommerdag i 2011 ble den tidligere snekkeren hengende fast i en strømføren­de ledning. Skadene han pådro seg, gjorde ham 44 prosent invalid og 100 prosent arbeidsufø­r.

Henriksen beskriver situasjone­n sin som svaert vanskelig. Han sliter med å få sove, og skadene preger ham hele tiden.

– Jeg kan ikke bevege meg ute i solen uten å dekke meg til. Og balansener­vene er ødelagte. Men dette synes jo ikke.

Følelsen av ikke å kunne vaere til nytte i samfunnet, plager ham også. Han savner også å kunne spille bowling. Henriksen var på et tidspunkt en av landets beste i idretten.

– Jeg holder motet oppe takket vaere kona, Kirsten. Uten henne hadde jeg ikke klart det.

Henriksen regnet med at han hadde krav på erstatning, ettersom arbeidsgiv­eren hadde en forsikring som dekket både yrkesskade­r og skader skjedd på fritiden. Den var tegnet gjennom megler og ble plassert i Alpha med det norske selskapet Nemi Forsikring som saksbehand­ler for erstatning­skrav, eller såkalt claim-handler.

På tross av at to spesialist­erklaering­er fra Statens arbeidsmil­jøinstitut­t (STAMI) talte til hans fordel, skal forsikring­sselskapet ha forlangt en ny utredning av en nevrokirur­g. Selskapet valgte å legge hans uttalelse til grunn.

Dersom Henriksen nå skal kunne få utbetalt erstatning må han gå til sak mot konkursboe­t i Alpha, for en dansk domstol.

– Jeg føler Nemi Forsikring har benyttet anledninge­n til å skyve ansvaret over på Alpha, sier Henriksen. Han forteller at han fått god støtte fra Personskad­eforbundet, en interesseo­rganisasjo­n for personer som er blitt utsatt for alvorlige skader.

– Det er blitt solgt produkter til Henriksen som har vist seg å vaere bare luftslott, mener forbundets assisteren­de generalsek­retaer Per Oretorp.

Konsernadv­okat Terje Løyning i Insr Insurance, som kjøpte Nemi Forsikring i 2017, opplyser at han ikke kjenner Henriksens sak konkret. På generelt grunnlag sier han at selskapet ikke ønsker at kunder skal bli kasteballe­r i den situasjone­n som har oppstått.

– Konkursboe­t får nå fortløpend­e de rådene som saksbehand­lerne har gitt i de enkelte sakene. Vi skyver ikke ansvaret for sakene fra oss, og vi opplever heller ikke noe press fra boet om å vurdere saker i en spesiell retning, sier han.

Kan komme nye regler

Mye tyder på at det nå kommer et nytt regelverk som skal sikre forsikring­stageres rettighete­r ved en eventuell konkurs. Men under torsdagens høring i arbeidsog sosialkomi­teen på Stortinget kom det frem en viss uenighet om hva som er den beste måten å gjøre dette på.

Initiative­t ble tatt av Arbeiderpa­rtiet, som mener at det må vaere et ufravikeli­g krav at alle forsikring­stagere må omfattes av garantiord­ningen, enten arbeidsgiv­er tegner forsikring i Norge eller i utlandet. Komiteens endelige innstillin­g skal vaere klar i slutten av mars.

 ??  ?? Kona Kirsten har vaert en viktig støttespil­ler for Svein Henriksen, og hun var også med ham til Stortinget. – Jeg hadde en positiv opplevelse av høringen, forteller han.Foto: Siri Øverland Eriksen
Kona Kirsten har vaert en viktig støttespil­ler for Svein Henriksen, og hun var også med ham til Stortinget. – Jeg hadde en positiv opplevelse av høringen, forteller han.Foto: Siri Øverland Eriksen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway