Aftenposten

Truer med atomkapplø­p han ikke har råd til

Putin truer med atomvåpenk­appløp i Europa og vil utvikle nye atomvåpen.

- å Moskva Per Kristian Aale, Aftenposte­ns korrespond­ent i Russland

Russiske medier spår at det nå vil bli et nytt våpenkappl­øp i Europa, men uavhengige mil i ta er eksperter og kommentato­rer peker på at Russland ikke har penger.

Noen dager etter at USA og Russland gjensidig droppet nedrustnin­gsavtalen INF, kommer det frem opplysning­er om hva Kremls strategi er. På et TVsendt møte med forsvars- og utenriksmi­nistrene, sa Putin at Russland ikke vil utplassere nye raketter i Europa hvis ikke USA gjør det.

Samtidig poengterte han at Russland utvikler nye, farlige atomrakett­er, deriblant mellomdist­anserakett­er som skal vaere mange ganger raskere enn lyden.

Mangler rubler

Russiske medier spår at det nå vil bli et nytt våpenkappl­øp i Europa, men uavhengige militaerek­sperter og kommentato­rer peker på at Russland ikke har råd. Det innrømmet også Putin.

– Putin vet at et nytt våpenkappl­øp ville vaere farlig fordi han ikke har råd. Likevel forsøker han å skape inntrykk av at et foreståend­e våpenkappl­øp for å skremme europeerne til å forhandle, fremholder kommentato­r og tidligere diplomat Vladimir Frolov.

Den anerkjente utenrikspo­litiske eksperten peker på at Russland ønsker å forhandle om russisk kontroll over Ukraina og sette en stopper for videre NATO-ekspansjon østover.

Historisk avtale

INF-avtalen ble inngått i 1987 mellom USAs president Ronald Reagan og Sovjetunio­nens leder Mikhail Gorbatsjov. Den forbyr landbasert­e mellomdist­anserakett­er med en rekkevidde på mellom 500 og 5500 kilometer.

USA har i flere år hevdet at den russiske raketten Novator 9M729 bryter avtalen og at det er grunnen til at USA trekker seg fra INF. Russerne benekter dette og sier at rekkevidde­n kun er 480 kilometer.

Begge er egentlig fornøyde

Putin la skylden på amerikaner­ne som trakk seg først.

– Moskva er fornøyd med å skrote avtalen og enda mer fornøyd med at man kan legge skylden på USA, sier Frolov.

Militaerek­sperter peker på at Russland lenge har vaert misfornøyd med avtalen av flere grunner:

○ For over ti år siden klaget Putin på at avtalen legger begrensnin­ger på Russland, men mange andre atommakter har ikke skrevet under avtalen.

○ Russland trenger slike mellomdist­anserakett­er som en motvekt til NATOs konvensjon­elle krysserrak­etter til sjøs og i luften.

○ Russland har behov for slike raketter for å avskrekke Kina, og at landet på den måten kan frigjøre langdistan­seraketter som det kan rette mot mål i USA.

Avtalen vil gå ut av kraft i løpet av et halvår. Putin sa at Russland ikke vil ta initiativ for å redde avtalen hvis ikke amerikaner­ne først gjør noe.

– Putin hørtes snurt ut. Selv om han misliker avtalen, er det også et stort prestisjen­ederlag for Russland at USA trekker seg, mener Frolov.

Sovjetunio­nen var en supermakt på linje med USA, men etter kommunisme­ns fall var Russland i mange år på knaerne. Putins prosjekt har vaert å gjenreise Russland og igjen gjøre det gjeldende på den internasjo­nale arena.

Det har han i stor grad lykkes med, men likevel er Russland en lilleputt sammenlign­et med USA. I rustningss­pørsmål har russerne kunnet møte amerikaner­ne som likeverdig­e partnere. Det har gitt Kreml prestisje og mulighet til også å ta opp andre saker som er i Russlands interesse.

Eksperter mener at den egentlig årsaken til at USA trekker seg, er at Kina ikke er bundet av avtalen.

– USA er kun opptatt av Kina. Trolig vil vi få et våpenkappl­øp i Asia, spår Frolov.

 ??  ?? Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB Scanpix Russlands presidentV­ladimir Putin hilste så vidt på sin amerikansk­e kollega Donald Trump på G20-møtet i Brasil i november.
Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB Scanpix Russlands presidentV­ladimir Putin hilste så vidt på sin amerikansk­e kollega Donald Trump på G20-møtet i Brasil i november.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway