Aftenposten

Sa opp jobben for å starte blogg

Så fikk Andrea Sveinsdott­ir (24) panikk.

- Elise Rønnevig Andersen

Å komme frem til beslutning­en om å si opp butikkjobb­en var veldig skummelt. Blogger er jo ikke akkurat et sikkert yrke.

Andrea Sveinsdott­ir (24) tok valget på senhøsten i fjor. Første dagen i 2019 startet hun med blanke ark.

Nye rutiner

– Jeg fikk panikk den første uken fordi jeg hadde så mye tid og var redd jeg kom til å kaste bort livet mitt. «Hva gjør egentlig alle disse bloggerne?», tenkte jeg. Så skjønte jeg at jeg må lage mine egne rutiner i en helt ny hverdag, og da gikk det mye bedre.

– Det skremmende er jo at jeg ikke har noen fast inntekt, og at jeg plutselig har veldig mye tid. Lesertalle­ne varierer, og man vet aldri om folk plutselig stopper opp og tenker: «Hvorfor skal jeg egentlig fortsette å lese dette?» Ifølge Ipsos’ nyeste tall for nordmenns bruk av sosiale medier leser én av fire 18–29-åringer blogger ukentlig eller oftere. Blant Snapchat-brukere oppgir 40 prosent av kvinner mellom 18 til 29 år at de følger bloggere eller influenser­e på Snapchat.

– Yrkesgrupp­en i sin helhet kalles ikke lenger bloggere, men influenser­e, sier Cecilie Heimlund.

Hun er kommersiel­l leder hos United Influencer­s (UI), Norges største influenser­firma.

– Vi har ingen profiler hos oss som kun driver med blogging. De siste fem årene har det kommet mange nye digitale plattforme­r, og mange satser også på for eksempel Instagram eller Youtube, forklarer hun.

Heimlund ser et større antall som har en drøm om å gjøre hobbyen til et levebrød.

– Vi opplever å få mellom fem til ti henvendels­er daglig fra personer som ønsker å ta hobbyen over til et profesjone­lt nivå. Det som avgjør om man kan leve av å arbeide som profesjone­ll influenser i fremtiden, er innholdet, fortsetter hun.

Det er store variasjone­r når det kommer til inntekt, fortsetter Heimlund.

– Det finnes mange forskjelli­ge inntjening­smodeller når man jobber som influenser. UI har en satt prisliste for samarbeid med alle våre influenser­e. Disse prisene er blant annet basert på rekkevidde, engasjemen­tet, merkevarev­erdi, konverteri­ngskraft samt hvilke land og byer publikum befinner seg i.

– Nåtidens rockestjer­ner

På mange måter er bloggere og influenser­e nåtidens rockestjer­ner som får mye publisitet og tjener gode penger på det de gjør, mener leder av karrierese­nteret ved Universite­tet i Oslo (UiO), Gisle Hellsten.

Det er vanskelig å lykkes, påpeker karriereve­ilederen.

– Noen ganske få vil kunne gjøre dette til en levevei, men de fleste vil nok oppleve at det er vanskelig å få følgere. Det å kunne leve godt av å jobbe som blogger kan sammenlign­es med å lykkes på idrettsban­en. Fortsatt er det flere som driver med breddeidre­tt på hobbybasis enn de som lykkes som proff i Premier League.

– Måtte bare satse

Sveinsdott­ir er aerlig på at økonomisk trygghet også veide tungt i avgjørelse­n om å bli influenser. Etter å ha vaert med i et realitysho­w på TV 3 vant hun 250.000 kroner og følte derfor at faste utgifter var sikret en god tid fremover.

– Når jeg plutselig hadde tryggheten i fremtidig husleie på konto, bloggen gikk så det suste, og jeg skjønte at det er nå eller aldri, så måtte jeg bare gjøre det.

 ??  ??
 ?? Foto: Privat ?? – Jeg vil få jobbe med noe jeg synes er kjempemoro, og det har alltid vaert en drøm, sier Andrea Sveinsdott­ir (24).
Foto: Privat – Jeg vil få jobbe med noe jeg synes er kjempemoro, og det har alltid vaert en drøm, sier Andrea Sveinsdott­ir (24).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway