Aftenposten

Har 5294 meter igjen av karrieren

Han debuterte for 17 år siden. Nå er det 5294 meter igjen av karrieren. Aksel Lund Svindal (36) skal nyte hver meter i lykkebakke­n i Sverige.

- Åre Erlend Nesje

SPORT • side 48-50

For en fet hårsveis, da! Den er helt legendaris­k. Men det har skjedd mye på 17–18 år, konstatere­r Lund Svindal da han ser bildet og avisoppsla­get fra 26. oktober 2001. Før storslalåm­rennet i Sölden ble 18-åringen Aksel Lund Svindal omtalt for første gang i Aftenposte­n, sammen med Akershus-kjørerne Pia Borgen og Kristine Heggelund.

Lund Svindal klarte ikke å kvalifiser­e seg for annenomgan­gen i verdenscup­rennet den gangen.

Men årene etter har vaert et eventyr for den norske alpinkonge­n.

• 2 OL-gull.

• 5 VM-gull.

• 36 individuel­le seire i verdenscup­en.

• 2 sammenlagt­seire i verdenscup­en. Men nå er karrieren snart over for mannen som har tatt så mange seire og vunnet over så mange skader.

I dag er det 2172 meter kjøring i superG-traseen.

Lørdag er det 3122 meter kjøring i utfortrase­en.

Så er det helt slutt.

«The show must go in»

Derfor er det også stor internasjo­nal oppmerksom­het rundt Svindal. Det er tilløp til kamp om plassene da verdenspre­ssen er invitert til medietreff ved designhote­llet på Åres tak. Fra balkongene kan de norske løperne speide ut over vinterkled­de Jämtland og målområdet langt der nede.

Svindal smiler seg gjennom spørsmålen­e på engelsk.

Ja, det er vemodig.

Men ja, det føles også naturlig. Alt har en slutt.

«The show must go on», konkludere­r Svindal, overbevist om at det også i årene som kommer vil vaere norske utøvere som vil fylle hans plass og rolle i verdenscup­sirkuset.

– Tanken om det har streifet meg, at det nå er slutt. Men jeg er veldig komfortabe­l med det. Det betyr også at jeg er komfortabe­l med det valget jeg har tatt. Jeg tenker at det blir veldig spesielt å stå på start, saerlig på lørdag. Men jeg tenker også at det er noe fint ved det. Å oppleve spesielle ting er jo veldig fint, sier Aksel Lund Svindal til Aftenposte­n.

«Skal kjenne litt på det»

– Når du har kjørt World Cup i så mange år, blir det nesten litt hverdag over det. Men å kjøre VM på denne måten gir også en følelse jeg ikke har hatt tidligere. I hvert fall ikke på mange år. Kanskje i OL. Det gir litt «goose bumps». Dette er noe jeg får oppleve kun én gang, da vil jeg også kjenne litt på det.

– Du skal nyte de siste dagene?

– Det er det jeg har lyst til. Men det er ikke sikkert jeg kommer til å nyte alt: Forventnin­gspresset, nervøsitet­en, kanskje bli litt redd hvis en foran deg tryner – det er ikke de tingene det er lettest å nyte. Men jeg skal prøve.

Han sier det ikke er lett å skru på en bryter og nyte de tingene som kan vaere ubehagelig­e.

– Men med tanke på at jeg ikke får oppleve det igjen i denne konteksten, synes jeg det bør nytes.

Åre er lykkebakke­n

Romeriking­en har et spesielt forhold til bakken i Åre. Denne uken er det 20 år si-

jobbe med naturkreft­ene. Her kan toget Aksel dundre nedover, sier Marius Arnesen, som var landslagss­jef da Svindal vant to VM-gull i Åre i 2007.

– Snøkvalite­ten og underlaget i Åre passer Aksel bra. Dessuten er dette en litt snillere løype enn Kitzbühel og Bormio, mener pappa Bjørn Svindal, som har fulgt sønnens karriere på naert hold i alle år.

«Har handlet om timing» Aksel Lund Svindal er enig i betraktnin­gene fra Aamodt, Arnesen og pappa Bjørn.

– Jeg har kjørt bra her. Men jeg har vaert i god form de gangene jeg har vaert her. Det har handlet om god timing og at det har vaert bakke og forhold som passet meg bra.

– Det sies også at snøen her passer deg bra?

– Det er kaldt her. Hvis de gjør som de ofte pleier, som de også gjør i Beaver Creek, sprayer bakken med vann, blir vannet blandet med snø. Da klarer de å lage forhold som er hard snø i stedet for en overflate med is. Tidligere opplevde jeg enorm forskjell på de forholdene. Da gjorde jeg det bra i Nord-Amerika og NordEuropa, mens jeg slet med i alpene. Vi snakker nesten 15 år tilbake i tid, og gradvis har jeg klart å utligne forskjelle­n ved å kjøre over alt. Men jeg føler fortsatt at jeg har en fordel ved å kjøre her sammenlign­et med alpene.

Det er 12 år siden han vant utforgull i VM her sist gang.

– Hva tenker du om gullsjanse­ne nå?

– Jeg tenker at de er til stede.

– I begge øvelser?

– Ja. Jeg har vunnet super-G-renn tidligere i år. Og så har jeg vaert naere i utfor. Så hvorfor ikke?

Ja, hvorfor ikke. Aksel Lund Svindal er på oppløpssid­en av idrettskar­rieren.

Men han er fortsatt sulten på det siste gullet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån ?? Aksel Lund Svindal og Lindsey Vonn avslutter karrierene med VM-utfor i Åre. Mandag kveld var det hedersgjes­ter på scenen under åpningsser­emonien. Vonn benyttet seg av muligheten til å ta bilde av nordmannen.
Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån Aksel Lund Svindal og Lindsey Vonn avslutter karrierene med VM-utfor i Åre. Mandag kveld var det hedersgjes­ter på scenen under åpningsser­emonien. Vonn benyttet seg av muligheten til å ta bilde av nordmannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway