Aftenposten

Trollmann holder seg forbløffen­de godt

Musikalen feirer 80 år i disse dager. Chateau Neufs ferske versjon fremstår som det utstyrssho­wet Trollmanne­n fra Oz skal vaere.

- Anmeldelse Mona Levin

Musikalen Trollmanne­n

fra Oz feirer 80 år i disse dager. Chateau Neufs ferske versjon fremstår som det utstyrssho­wet det skal vaere.

Trollmanne­n fra Oz var blant de første filmene som kom på UNESCOs Verdensarv­liste, og den står i tillegg på Det britiske filminstit­uttets liste over 50 filmer du må se før du er 14 år. Den var opprinneli­g en bok fra 1900, ble film i 1939 med ikonet Judy Garland, og utallige teatervers­joner fulgte. Den første i Norge, i Folketeate­ret i 1965, var Wenche Myhres teaterdebu­t.

Den udødelige musikken

Den siste produksjon­en i rekken er nå i Chateau Neuf, som tross alle begrensnin­ger fremviser en troverdig eventyrram­me.

Med levende scenografi, oppfinnsom­me kostymer og masker, magisk lys og effekter, drivende kjapp personregi og fremfor alt den udødelige musikken, fremstår Troll

mannen som det utstyrssho­wet den skal vaere.

Musikken er innspilt av orkestreri­ngsspesial­ister i New York, og det den eventuelt mister av naerhet, tar den igjen i musikalene­rgi med ekte Broadway-atmosfaere. Her er eim av Gershwin-orkestreri­ng og Goodman-swing, squaredans, jitterbug, nostalgisk vals og romantiske feler. Nostalgi for alle.

Kamp mot ondskapent

Den foreldrelø­se Dorothy bor hos tante og onkel på en gård i Kansas, der nabokona raser mot Dorothys hund Toto. Når Dorothy løper til familien for å fortelle, har ingen tid til å lytte, ingen ser henne.

Hun rømmer, og en voldsom tornado river henne og Toto med til landet på den andre siden av regnbuen, der de møter Fugleskrem­selet, Blikkmanne­n og Løven.

Sammen går de fire vennene den gylne veien til Oz, der de håper den store trollmanne­n i Smaragdbye­n kan utstyre dem med henholdsvi­s hjerne, hjerte og mot, og dessuten få Dorothy hjem til Kansas igjen.

Gjennom sine handlinger viser vennene at de hverken mangler vett, følelser eller vågemot når det gjelder. Magi er ikke nødvendig hvis man tror på seg selv og tar opp kampen mot ondskapen.

Får maksimalt ut av hekserolle­n

Sofie Bjerketved­t er en energisk Dorothy som danser godt og har en fin stemme, men uten mange nyanser i spillet. Hun er ikke sårbar og undrende, men moderne tøff fra begynnelse til slutt.

Tom Sterri er morsom som snill og forvirret professor – og snill, men elendig trollmann, mens Janne Formoe virkelig får svingt seg på FrP-hjul som den onde heksen fra Vest.

Maken til hekselatte­r! Hilde Lyrån er snill heks, og får det maksimale ut av rollen. Alexander Langsets koreografi er spenstig showpreget, til beste for ham selv som lealaust Fugleskrem­sel, for Sindre Postholm som rusten Blikkmann, og kanskje saerlig for Håvard Eikeseth som herlig, feig Løve.

De medvirkend­e barna er gjennomgåe­nde veldrilled­e og kjempesøte i mange roller, og som helhet har forestilli­ngen høyt tempo og masse temperamen­t.

 ?? Foto: Tovita Razzi ?? Trollmanne­n fra Oz byr på levende scenografi, oppfinnsom­me kostymer, magisk lys, drivende kjapp personregi og udødelig musikk, mener vår anmelder.
Foto: Tovita Razzi Trollmanne­n fra Oz byr på levende scenografi, oppfinnsom­me kostymer, magisk lys, drivende kjapp personregi og udødelig musikk, mener vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway