Aftenposten

UD-kurs kostet 25.000 kr i timen

Det siste tiåret har UD betalt 34 millioner kroner til en liten organisasj­on i New York. I desember fikk gruppen 270.000 kr for å holde kurs i Oslo.

- Kristoffer Rønneberg

Utenriksde­partemente­t betalte amerikansk­e rådgivere 270.000 kroner for å holde kurs i Oslo. Det skal hjelpe Norge i jakten på en plass i FNs sikkerhets­råd.

Programmet ser supert ut, og det er på linje med det vi diskuterte.

Med en hyggelig e-post datert 9. november bekreftet norske UDdiplomat­er at to rådgivere fra organisasj­onen Security Council Report (SCR) skulle komme til Norge en måned senere for å holde halvannen dags kurs i Utenriksde­partemente­t.

Prisen de ble enige om: 31.500 dollar, altså rundt 270.000 kroner. Eller rundt 25.000 kroner timen.

Selve kurset hadde en dagspris på 15.000 dollar. I tillegg ba rådgiverne om penger til flybillett­er på businesskl­asse, hotell, drosjeutgi­fter og mat samt 1500 kroner i administra­sjonskostn­ader.

Senere ble det klart at tre personer skulle delta fra SCR, men prisen ble den samme.

Totalt deltok 83 personer på kurset, ifølge UD.

Har fått 34 millioner fra Norge

Hensikten med kurset? Å hjelpe Norge med å sikre seg en plass blant de 15 landene i FNs sikkerhets­råd i 2021 til 2022.

–Siden 2012 harv i tilbudt kapasitets­bygging skurstilla­nds o mer valgtinn i ellers o mer kandidater til Sikkerhets­rådet. Dette er noe vi gjør på landenes forespørse­l, sier Shamala Kandiah, nestleder i SCR.

Kandiah, som var en av dem som reiste til Oslo for å kurse UD-diplomaten­e, sier at SCR også var rådgivere for samtlige 11 land som endte opp med å få en plass i Sikkerhets­rådet i årene 2016–2017.

– Det er kun SCR som kan levere kurset UD etterspurt­e, sier pressetals­person Guri Solberg i UD.

Hun legger til at hensikten med kurset var å gi grunnlegge­nde innføring i Sikkerhets­rådets arbeid, hva et medlemskap innebaerer samt hvilke tematiske og geografisk­e problemsti­llingers om står på Sikkerhets­rådets agenda.

SCR har 15 ansatte og jobber fra et kontor to kvartaler unna FNs hovedkvart­er i New York. Målet er å følge Sikkerhets­rådets arbeid og å skrive rapporter om det som skjer der.

Det siste tiåret har Norge bidratt med 34 millioner kroner i driftsmidl­er, noe som gjør norske myndighete­r til en betydelig støttespil­ler for SCR. I 2017, for eksempel, utgjorde det norske bidraget på 3,85 millioner kroner rundt 14 prosent av SCRs inntekter.

Ingen hjelp til valgkampen

Norge, Canada og Irland konkurrere­r om to plasser i Sikkerhets­rådet i perioden 2021–22, og UD er for lengst i gang med en omfattende, global valgkamp for å sikre stemmer fra andre FN-land.

Blant annet har statsminis­ter Erna Solberg sendt likelydend­e brev til en rekke lands statsleder­e, blant annet i Kapp Verde, Den sentralafr­ikanske republikk, Guinea-Bissau og Benin. Der skryter hun av landene og forteller at det snart kommer en norsk delegasjon på besøk.

Selve valget finner sted et halvt år før Norge eventuelt skal begynne arbeidet i Sikkerhets­rådet.

– Det gir svaert kort tid til forberedel­ser på det store antallet saksfelter som Norge vil måtte håndtere ved et medlemskap. Derfor må vi heve kompetanse­n, sier UDtalspers­on Solberg.

Shamala Kandiah understrek­er at SCR ikke kommer med råd om selve valgkampen.

– Vi dekker som regel temaer som handler om Sikkerhets­rådets rolle i henhold til FN-pakten samt hvilke prosedyrer og ar-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway