Aftenposten

Presset mot Maduro øker

-

Norge kunne med fordel ha vaert tydeligere i kritikken både av fjorårets «valg» og regimets bruk av vold mot demonstran­ter. Den norske ordbruken har vaert i overkant rund.

Tw i t ter-meldingen f raden regimekont­rollerte TV-stasjonen V TV, sendt 2. februar, forteller sitt. En film viser en liten punktdemon­strasjonfo­ran Utenriksde­partemente­t i Oslo. Slagordene er rettet mot utenlandsk «innblandin­g» i Venezuela-krisen.

«Hands off Venezuela» står det på et banner. Trolig var partiet Rødt s ungdomsorg­anisasjon, Rød Ungdom, arrangør.

Den spanske teksten som ledsager filmsnutte­n lyder, oversatt: «Det norske folk støtter Venezuelas president.»

Regimet er altså blitt så desperat at et tosifret antall mennesker foran UD blir til «det norske folk».

Så dum kaninforma­sjons krigen bli.

Utspillet fra TV-stasjonen viser også hvor sårbare makthavern­e i landet nå føler seg.

Etter at Nicolás Maduro lot seg «gjenvelge» i en parodi av et presidentv­alg i fjor, og så ble tatt i ed i januar i år, trådte han inn i rollen som diktator. Dermed gjorde en rekke land det klart at de ikke lenger betrakter ham som legitim president.

Korttide t te rer k la erte Juan Guaidó seg som interim s president. Han ledet da nasjonalfo­rsamlingen, den eneste institusjo­nen i Venezuela som har demokratis­k legitimite­t. Parlaments­valget i 2015 var fritt.

Sosialdemo­kraten Guaidó sier at hans mål er å arrangere et snarlig, nytt og fritt presidentv­alg i Venezuela. Demokratie­t skal gjeninnfør­es.

Canada, USA og flere latinameri­kanske demokratie­r anerkjente raskt Guaidó som Venezuelas president.

EU ga først Maduro en frist til å skrive ut nyvalg til presidente­mbetet. Etter at fristen utløp, uten at Maduro etterkom kravet, har det ene EU-landet etter det andre sluttet seg til dem som anerkjenne­r Guaidó.

Maduro-klikken har nå lite støtte i omverdenen. Den kommer stort sett bare fra land med lignende styresett, som Iran, Cuba og Russland.

Norge har lagt seg i en mellomposi­sjon. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) sier at Norge har som prinsipp å anerkjenne stater, ikke regjeringe­r. Hun støtter kravet om nyvalg til presidente­mbetet, men vil ikke anerkjenne Guaidó nå.

Søreide synes å vaere opptatt av å holde kanalene åpne også til Maduro-regimet.

Slik sett svekker Norge den internasjo­nale fronten mot et regime som har mistet enhver demokratis­k legitimite­t.

På den annen side må Norge kunne foreta egne vurderinge­r. I den uoversiktl­ige situasjone­n kan det vaere en fordel med land som spiller ulike roller.

Norge kunne likevel med fordel ha vaert tydeligere i kritikken både av fjorårets «valg» og regimets bruk av vold mot demonstran­ter. Den norske ordbruken har vaert i overkant rund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway