Aftenposten

Kjent advokat dømt for å ha plantet bevis

Advokat Morten Andreassen er dømt til 30 dagers betinget fengsel for å ha plantet, eller fabrikkert, bevis.

- Frøydis Braathen

Retten mener at Andreassen ringte broren til sin ranssikted­e klient og ba ham plante 37.000 kroner hos deres felles mor. Samme kveld tilsto klienten et ran og forklarte politiet hvor de kunne finne pengene.

37.000 kroner i en skuff

Ifølge dommen formidlet Andreassen blant annet at klienten hadde sagt at pengene skulle ligge i en skuff. Og at «en måtte håpe at det lå 37.000 kroner der når politiet kom dit».

«Han instruerte på denne måten klientens bror om å sørge for at det lå 37.000 kroner på angitt sted og bidro dermed til planting eller fabrikkeri­ng av bevis for å motarbeide politiets etterforsk­ning av straffesak mot sin klient», står det i dom- men fra Nedre Telemark tingrett.

Spørsmålet i retten var om Andreassen hadde brutt straffelov­en § 160 første ledd, som handler om å motarbeide offentlig undersøkel­se av et lovbrudd ved å bidra til at bevis på ulike måter påvirkes.

Telefonsam­taler avspilt i retten

I Andreassen retten ble flere og telefonsam­taler klientens bror spilt mellom av. Aftenposte­n har anonymiser­t navnene til Andreassen­s klient og klientens bror:

Broren: Hei sann, det er NN, broren til

NN.

Andreassen: Hei, du nå sitter jeg på et flytog, så jeg må bare prate litt lavt.

Broren: Ja. Andreassen: Men. Det jeg hørte akkurat var at NN hadde erkjent og tatt 37.

Broren: Ja.

Andreassen: Og han skal ut sammen med de nå og vise hvor de er, og hvis de er der så slipper han ut i kveld.

Anket dommen

Andreassen har anket dommen, og den er derfor ikke rettskraft­ig.

Andreassen­s forklaring er at han kun ønsket å signaliser­e overfor broren at det var klientens ønske at pengene skulle finnes, skriver VG.

– Han er skuffet over denne dommen, men den ble anket straks den ble forkynt. Han mener at bevisene er vurdert feil og at han er dømt med urette, sier forsvarer Erling Olav Lyngtveit til VG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway