Aftenposten

Hevingen av skipet starter i morgen

Det er aktuelt å kjøpe en ny type krigsskip for å erstatte kampkrafte­n til den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad.

- Mathilde Waale Sveinung Berg Bentzrød

Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) redegjorde i går i Stortinget om forliset av fregatten KNM Helge Ingstad, som skjedde i november i fjor. BakkeJense­n opplyste at hevingen av fregatten ifølge prognosene vil starte i morgen, og at man nå vurderer flere løsninger for å gjenoppret­te den kampkrafte­n som marinen har mistet som følge av Ingstads havari. Det er svaert usikkert om fregatten kan repareres.

En mulighet, sa Bakke-Jensen, er å henge seg på bestilling­er andre land gjør for tiden av enklere overflatef­artøy enn Norges fregatter.

En annen er å kjøpe flere ubåter enn det Norge har planlagt, nemlig fire.

Det er også aktuelt å ikke skrote de seks båtene i marinens MTBvåpen, slik det er planlagt når Forsvarets kampfly F-35 er fullt operative.

Å leie en eller flere fregatter utelukkes som aktuell løsning. Forsvarsmi­nisteren opplyste også at Sjøforsvar­et i samarbeid med Veritas har gjort midlertidi­ge tiltak om bord på Ingstads fire søsterskip, for å hindre overføring av vann mellom vanntette skott.

Havarikomm­isjonen har i en foreløpig rapport påpekt mulige systemfeil ved fregattene her. En permanent løsning på dette pro-

 ?? Foto: Kystverket, Kystvakten/Forsvaret ?? KNM Helge Ingstad kolliderte med et tankskip og sank ved Øygarden i Hordaland i november i fjor.
Foto: Kystverket, Kystvakten/Forsvaret KNM Helge Ingstad kolliderte med et tankskip og sank ved Øygarden i Hordaland i november i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway