Aftenposten

Trump ble fort seg selv

I kaoset rundt Trump er det lett å glemme at han tilfredsst­iller mange velgeres ønsker og mildner deres frykt.

- Frank Rossavik, kommentato­r

Tidlig i sin «State of the Union»tale kom president Donald Trump med en setning av en type de fleste politikere lirer av seg, men sjelden blir sitert på: – Vi må avvise hevnens, motstanden­s og gjengjelde­lsens politikk. I stedet må vi omfavne det store potensiale­t i samarbeid og kompromiss for vårt felles beste.

Når Trump sier slikt, klinger det litt som hvis Hege Storhaug skulle kreve mer liberale regler for familiegje­nforening for muslimske flyktninge­r.

Trump ble da også fort seg selv.

Det er sjelden lett å oversette godt engelsk til godt norsk. Én av Trumps nøkkelform­uleringer illustrere­r det: «If there is going to be peace and legislatio­n, there cannot be war and investigat­ion.»

Direkte oversatt: «Hvis det skal bli fred og nye lover, kan det ikke også vaere krig og etterforsk­ning.»

Med andre ord: Hvis Trump skal bidra til noe bra, kan han ikke samtidig vaere under etterforsk­ning for samrøre med Russland.

Trumps presidents­kap er så spesielt, at det ikke er lett å se annet enn skandaler, etterforsk­ning og splittende utspill. Et eksempel på det siste er hans trusler om å innføre unntakstil­stand for å bygge en mur mot Mexico.

Men det siste er også politikk Trump kan tjene på. Riktignok er langt under halvparten av amerikaner­ne enige med ham om muren. Flertallet mener at den enten ikke er viktig, eller ikke trengs overhodet.

På den annen side har muren stort flertall blant republikan­ske velgere. Det er dem Trump skal mobilisere.

Innvandrin­g er viktig Dessuten ligger innvandrin­g jevnt som nummer én eller to blant sakene amerikansk­e velgere, saerlig de republikan­ske, ser som største problem.

USA har cirka 11 millioner illegale immigrante­r, og som jeg har hørt amerikaner­e si flere ganger: Nesten ingen kommer sjøveien eller fra Canada.

Sterkere kontroll av grensen mot Mexico kunne vaert et naturlig emne for et bredt kompromiss i Kongressen. Det trengs ingen bokstaveli­g mur.

Trump tenker ikke slik, selv om han i talen prøvde å gi inntrykk av det. Han kalkulerer i stedet med at monoman kamp for denne muren, gjør ham til en helt i kampen mot illegal innvandrin­g og for USAs sikkerhet i nettopp velgergrup­pene han trenger for å bli gjenvalgt.

Handelspol­itikk skaper usikkerhet Trump kan vinne valget på mer enn innvandrin­g, hvis han overlever skandalene og Russland-granskinge­n. Den store skatterefo­rmen og utnevning av konservati­ve dommere tilfredsst­iller konservati­ve. Gode tall for sysselsett­ing og vekst kan tilfredsst­ille de fleste.

Handelspol­itikken slår begge veier. Tollmurer gagner enkelte bedrifter i statene han må vinne, men skader mange andre. Summen er i utgangspun­ktet negativ: Det er få jobber i stålindust­rien som nyter godt av toll på stål, men mange ansatte i industrier som nå må betale mer for stål.

Her skremmer han også konservati­ve. Foreløpig oppholder han dem med snakk om den «fantastisk­e» handelsavt­alen han forhandler med Kina, og som skal løse problemene. Mange tror han ikke kommer noen vei. På den annen side er kineserne under press av reduserte veksttall, så det kan ikke utelukkes.

Får poeng hos kritikere Trumps tøffere politikk overfor Kina er også et punkt der han scorer poeng hos andre enn kjernevelg­ere. I fjor høst snakket jeg selv med høyst Trump-kritiske forskere ved Chicago Council on Global Affairs, som sa at «det var på høy tid» å ta av silkehansk­ene overfor Kina.

I den grad utenrikspo­litikk får betydning ved valget, har Trump også andre mulige ess i ermet. Samtalene med NordKorea har ikke brakt noe konkret, men prosessen kan tolkes som ambisjoner, og hvem vet hva de ender i.

Trump har også bidratt til at USAs allierte i Europa bruker mer på forsvar, selv om NATOs mål om at hvert land skal bruke minst to prosent av BNP ble knesatt under forgjenger­en, Barack Obama.

Mer upopulaer i 2016 Trump er uvanlig lite populaer. Hans «approval rating» ligger på cirka 37 prosent, mens gjennomsni­ttet for tidligere presidente­r på samme tidspunkt var 56. Den eneste i nyere tid som lå nede på Trumps nivå midtveis i første periode, var Ronald Reagan i 1983.

Reagan ble ikke bare gjenvalgt, han endte som en av USAs mest populaere presidente­r. Det siste blir Trump aldri, men han kan bli gjenvalgt. Presidentv­alget vil jo handle om hvem som klarer å mobilisere de viktigste gruppene i de såkalte vippestate­ne, ikke hvem som får flest stemmer totalt. Like før valget i 2016 var Trumps popularite­t enda lavere enn nå, ifølge målingene.

Det tradisjone­lle tilsvaret til den sittende presidente­ns tale om rikets tilstand, en såkalt State of the Union-tale, har tradisjone­lt vaert en mulighet for opposisjon­spolitiker­e til å vise seg frem.

Trumps tale var forsonende i sin helhet, men med tidvis klar dissonans, skriver flere amerikansk­e medier etter talen.

Samtidig som Trump snakket om samhold og å finne løsninger på tvers av politiske skillelinj­er, kom han også med skarpe uttalelser om innvandrer­e og den mye omtalte muren mot Mexico.

Skrev svaret på forhånd

I sitt motsvar natt til i går hevdet Stacey Abrams (45) at det republikan­ske partiet «ignorerer det virkelige liv eller simpelthen ikke forstår det» i det som omtales som et skarpt tilsvar til Trumps tale.

– USA blir sterkere av tilstedeva­erelsen av innvandrer­e, ikke murer, sa hun.

Ifølge The Washington Post så ikke Abrams talen til Trump og skrev hele sitt tilsvar på forhånd.

Stengt stat et «stunt»

Stengninge­n av staten var den lengste i amerikansk historie, men avtalen mellom Trump-administra­sjonen og Kongressen er bare midlertidi­g: Den 15. februar kan staten igjen bli stengt.

I løpet av sin 11 minutter lange tale omtalte hun stengninge­n av staten som et «stunt» fra Trump.

– Stengninge­n var et stunt som var konstruert av presidente­n, som trosset enhver forståelse av rettferdig­het og lot ikke bare det amerikansk­e folk i stikken, men også våre verdier, sa Abrams.

Videre sa Abrams at hun mener det er «en skam» å bruke levebrødet til folk som en del av et politisk spill. Hun viste til at folk som ikke fikk lønn, måtte få mat fra frivillige.

Demokratis­k stjernesku­dd

Abrams er blitt en markant figur i partiet etter at hun nesten ble valgt til guvernør i Georgia i november. Georgia har tradisjone­lt vaert en republikan­sk stat, men er i rask demografis­k endring.

I natt var hun utpekt til å svare på Trumps State of the Union-tale om rikets tilstand, der hun fremhevet temaer som innvandrin­g, helseforsi­kring, klimaendri­nger, handel og våpenlover, ifølge Politico, som skriver at hun har en stigende stjerne i partiet.

Hun posisjoner­er seg nå for en mulig plass i Senatet i 2020 etter tapet i guvernørva­lget i fjor, skriver The Washington Post. Partiledel­sen skal ha valgt henne til oppgaven med å tale Trump imot natt til i går nettopp fordi de ønsker at hun stiller til valg.

Arbeiderba­kgrunn og høy gjeld

Abrams har, som flere andre demokratis­ke politikere de siste årene, vaert opptatt av å vise frem sin mangfoldig­e bakgrunn for å vaere representa­tiv for marginalis­erte grupper: Dersom hun hadde vunnet guvernørva­lget, hadde hun blitt den første svarte kvinnelige guvernøren i USAs historie.

Hun har også snakket mye om hvordan familien hennes har svingt frem og tilbake mellom å vaere lavere middelklas­se og arbeiderkl­asse i hennes oppvekst.

Under valgkampen i Georgia i fjor kom det frem at hun hadde en gjeld på 200.000 dollar, rundt 1,6 millioner norske kroner, til tross for at hun er advokat utdannet ved eliteunive­rsitetet Yale.

Hun pekte på følger av sin arbeiderkl­assebakgru­nn som en del av forklaring­en: Hun tok opp høye lån for å studere og fikk også høy kredittkor­tgjeld i løpet av denne tiden, noe hun erkjenner delvis var på grunn av dårlig vurderings­evne.

I stedet for at gjelden og bakgrunnen skal diskvalifi­sere henne som en folkevalgt, mener hun at det gjør henne til en del av folket. Hun viser til at flere enn tre av fire amerikaner­e lever med gjeld, skrev hun i et innlegg i Fortune i fjor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters TV/NTB scanpix ?? Demokraten Stacey Abrams holdt det tradisjone­lle tilsvaret til presidente­ns tale om rikets tilstand.
Foto: Reuters TV/NTB scanpix Demokraten Stacey Abrams holdt det tradisjone­lle tilsvaret til presidente­ns tale om rikets tilstand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway