Aftenposten

Ikke alle orker å baere Michelin-stjernene

I går kveld ble de nordiske Michelin-stjernene delt ut. Ikke alle orker å baere dem.

- Joacim Lund, kommentato­r

Jeg trenger ikke Michelin, og de trenger ikke meg. De selger bildekk, jeg selger mat.

Slik oppsummere­r den verdensber­ømte kjøkkensje­fen Marco Pierre White sitt ikke-forhold til Guide Michelin. Avgrunnen mellom dem ble sist aktualiser­t i september, da han ba Michelinin­spektørene ligge unna hans nye restaurant i Singapore.

En gang hadde han selv tre stjerner.

Trøffelhel­t

I 1994 ble 33 år gamle Marco Pierre White den yngste kjøkkensje­fen som noensinne var blitt tildelt tre stjerner i Michelin-guiden. Fem år senere satte hele klodens kulinarisk­e elite trøflene i vrangstrup­en da han ba om å få «levere stjernene tilbake».

Som han formulerte det selv den gangen: «Å oppretthol­de tre stjerner er nokså kjedelig».

Siden er flukten fra Michelin-guiden naermest blitt en bevegelse.

Stjernesku­dd

Før 2019-utgaven av Michelin-guiden gikk i trykken på slutten av fjoråret, ba eierne av den walisiske stjerneres­tauranten Checkers om å få slippe å vaere med. Året før skrotet den franske kjøkkensje­fen Sébastien Bras de tre stjernene familien hans har ivaretatt i 20 år i restaurant­en Le Suquet – men fikk mot sin vilje to stjerner tilbake i årets utgave. Den flamske kjøkkensje­fen Karen Keygnaert gjorde det samme. I et intervju med Munchies forklarte hun avgjørelse­n slik: «Henge opp jakker for gjestene. Klaerne servitøren­e har på seg. De hvite hanskene de har på seg når sølvtøyet dekkes på. Jeg synes slike ting er helt uviktige når jeg går ut for å spise, så hvorfor skal jeg gjøre det i min restaurant? Du mister friheten som kokk når du er med på dette».

Koketterie­r

Det å bli tildelt – eller beholde – stjerner i Guide Michelin er ekstremt krevende. Til gjengjeld kan et måltid i en stjerneres­taurant sammenlign­es med å bytte ut din gamle Honda Civic med en Formel 1-bil.

Mange kjøkkensje­fer som koketterer med at de ikke vil ha stjerner, ville nok aldri fått dem uansett. Og er du utmattet etter å ha klart å karre til deg noen stjerner, er det mer komfortabe­lt å gi dem fra deg frivillig enn at noen legger deg i bakken mens de skraper dem av døren din. Menneskene bak Maaemo, Statholder­gaarden, Kontrast, Galt, Renaa, Sabi Omakase og alle andre Michelin-stjerneres­tauranter andre steder i verden flytter grenser i kokekunste­n. De fortjener respekt og flere gjester som legger igjen flere penger.

Men det er ikke sikkert at de får det. Hverken Michelin eller fine dining har den samme statusen som før. Og i mange situasjone­r kjører en gammel Honda Civic i sirkler rundt en Formel 1-bil.

Vil ha kos

I Europa er utviklinge­n tydelig: Folk er mer interesser­t i restaurant­opplevelse­r enn noensinne. Men de er stadig mindre interesser­t i endeløse, lydløse, formelle måltider med selvutslet­tende betjening. Kjøkkensje­fene som bryter ut av stjerneres­taurantene og starter opp for seg selv, satser ofte på ekstremt høy kvalitet i kjøkkenet, men god stemning og upretensiø­se omgivelser.

Det finnes en del eksempler på at slike restaurant­er har fått stjerner – noen har sikkert sett den fine dokumentar­en Jiro dreams of sushi – men i Europa har Michelin-guiden så langt premiert det i liten grad. Det er en av grunnene til at Michelingu­iden har mistet relevans. Stjernene er fortsatt et kvalitetss­tempel som betyr mye, men folk bruker ikke lenger Michelin-guiden når de skal finne gode spiseopple­velser. De henvender seg heller til Tripadviso­r, bloggere, avisanmeld­elser og venner.

Som om det ikke var nok, møter Michelin dessuten stadig tøffere konkurrans­e fra andre guider.

For eksempel gikk World Restaurant Awards også av stabelen i går, samtidig som de nordiske stjernene ble delt ut. Verdens 50 beste-listen er en annen konkurrent. Eller Chef ’s table-serien på Netflix, for den saks skyld.

Nå kan det imidlertid se ut til at Michelin – med kokkeknive­n på strupen – er i ferd med å tilpasse seg en ny verden.

Kursendrin­g?

Da de franske Michelin-stjernene ble delt ut i slutten av januar, gikk flere av stjernene til restaurant­er som har vaert folkefavor­itter i årevis på grunn av solid håndverk på kjøkkenet og god, livlig atmosfaere, som Paris-restaurant­ene Tomy & Co og Frenchie.

Da Aftenposte­n gikk i trykken i går kveld, var det fortsatt ikke klart hvilke norske restaurant­er som har fått stjerner i år. Det heteste stalltipse­t gikk på at Heidi Bjerkans restaurant Credo i Trondheim ville bli tilgodeset­t med minst én. Det kan i så fall tolkes som en bekreftels­e på at det franske stjernedry­sset er en del av en større trend, og at Michelin sent, men godt har tatt et helt nødvendig strategisk valg.

Michelin-guiden må tilpasse seg en ny verden, hvis den også i fremtiden skal vaere klodens foretrukne restaurant­guide – og ikke bare et dekknavn.

 ??  ??
 ?? Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters/Scanpix ?? Fra fjorårets stjernedry­ss i Paris. I går ble de nordiske stjernene delt ut i Aarhus i Danmark.
Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters/Scanpix Fra fjorårets stjernedry­ss i Paris. I går ble de nordiske stjernene delt ut i Aarhus i Danmark.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway