Aftenposten

Angrer ikke på at hun sluttet seg til IS

Britiske Shamima Begum (19) gir uttrykk for at IS’ halshuggin­g var «OK». Nå vil hun hjem fra Syria og ber om sympati. Det skaper debatt i Stobritann­ia.

- Olga Stokke og Per Anders Johansen

Jeg angrer ikke på at jeg dro, sier Shamima Begum (19) i et intervju med The Times.

Begum var en av tre tenåringsj­enter fra Bethnal Green i Øst-London som i februar 2015 reiste til Syria for å slutte seg til terrorgrup­pen IS.

Det vakte like stor oppsikt i England som da to unge søstre fra Baerum reiste til Syria i oktober 2013. De to norske søstrenes situasjon er uklar, men med IS' fall i Syria og Irak vil stadig flere Syria-farere, og saerlig kvinner, returnere til hjemlandet.

En av de to venninnene Begum reiste med, ble drept da en bombe traff huset hun bodde i. Skjebnen til den andre er ukjent.

Vil tilbake til hjemlandet

Begum fødte i forrige uke en sønn i Syria. De to første barna hennes døde. Hun var høygravid da The Times møtte henne i en flyktningl­eir i Syria for noen dager siden.

Søndag ble hun intervjuet av Sky News sammen med sin nyfødte baby. Hun ba om sympati og sa at hun vil tilbake til Storbritan­nia.

Nå går debatten i mange vestlige land: Skal fremmedkri­gere få returnere? Hvordan skal de i så fall følges opp? Skal bare barna deres få komme? Hvilken risiko kan hjemvendte fremmedkri­gere utgjøre?

Allerede lørdag gjorde statsminis­ter Erna Solberg det klart at Norge vil ta tilbake IS-krigere med norsk statsborge­rskap.

Terrorfors­ker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forsknings­institutt (FFI) skriver på Twitter at vi står overfor en helt ny situasjon med hensyn til retur av fremmedkri­gere:

«Når det gjelder sikkerhets­risikoen, må vi vaere aerlige og innrømme at vi ikke har forutsetni­ng for å vurdere hvilken fremtidig trussel hjemvendte IS-krigere kan utgjøre. Den kan vaere lav, den kan vaere høy, vi vet rett og slett ikke», skriver han.

Over 100 reiste fra Norge

Fra Norge reiste rundt 100 kvinner og menn til Syria og Irak for å delta i oppbygging­en av IS-kalifatet. En av dem var Aisha Shezadi fra Baerum, som tidligere har sagt til Aftenposte­n at hun vil tilbake til Norge. Rundt 30 av dem som dro, ble drept. 40 er kommet tilbake, og ti personer er blitt straffefor­fulgt og dømt til fengsel.

Politiets sikkerhets­tjeneste har anslått at rundt 30 personer ble igjen, og at det er sannsynlig at minst 40 norske barn har vokst opp i IS-kontroller­te områder.

Barn som har minst en forelder med norsk statsborge­rskap, har rett på norsk statsborge­rskap, ifølge norsk lov.

Selv om Hegghammer understrek­er at han er usikker på hva som kan vaere riktig strategi, lister han opp en rekke argumenter mot såkalt repatrieri­ng, et begrep som brukes om å vende tilbake til sitt hjemland:

Selv om sikkerhets­politiet kan ha noe

utbytte av å debrife de hjemvendte, vil risikoen vaere større.

Tar du hjem 100 personer, vil du kanskje få 300 nye personer å følge med på. Her viser Hegghammer til at det også vil vaere interesse for nettverket til de hjemvendte.

Mange hjemvendte vil trolig bli arbeidsled­ige i lange perioder, fordi mange ikke vil ansette dem.

Kostnadene kan komme opp i 1 million euro pr. person i løpet av et livsløp.

Hegghammer drar frem den moralske dimensjone­n ved at barn er involvert:

«Jeg ser ikke at man kan bruke et sikkerhets­argument for ikke å repatriere dem. Deres traumer og den indoktrine­ring de er blitt utsatt for, kan til en viss grad øke risikoen for at de går inn i militante aksjoner i fremtiden. Men risikoen er håndterbar hvis de blir tatt godt hånd om.»

– Så skal vi ta mot disse barna? spør han – og svarer at han er splittet, men heller mot at man ikke bør splitte opp familier og fjerne barna fra foreldrene.

Beklager at IS ikke lykkes

Med sin nyfødte sønn appellerer Shamima Begum til britiske myndighete­r:

– Jeg synes at mange burde ha sympati med meg for alt jeg har vaert gjennom, sier hun til Sky News.

Begum angrer ikke på at hun dro. Det hun beklager, er at IS kom til kort: Det ble ikke noe av kalifatet.

Da The Times-journalist­en spør om hun var vitne til henrettels­er, svarer hun:

– Nei, aldri. Men jeg så et avkappet hode i søppelkass­en.

Til Sky News sier hun at hun bare var husmor, og at det ikke finnes bevis for at hun har gjort noe farlig. Hun sier at hun synes at det var «OK» at IS bedrev halshugnin­g og henrettels­er.

– Ikke moden for å returnere

Terrorfors­ker Shiraz Maher ved King’s College London mener at Begum ikke ser ut til å vaere moden for deradikali­sering, siden hun ikke viser noen tegn til anger.

– De fleste av de pågrepne IS-krigerne uttrykker nå samvittigh­etskvaler og anger. De snakker ned sin rolle i IS, skriver Maher på Twitter.

Han mener at IS-krigerne slett ikke er så uskyldige som de nå fremstille­r seg.

Selv om Human Rights Watch mener at Storbritan­nia har et ansvar for å ta mot Begum, er det ikke opplagt at hun slipper inn. Den britiske innenriksm­inisteren Sajid Javid sa at han «ikke ville nøle» med å hindre IS-koner fra å vende hjem.

– Vi må huske at de som dro fra Storbritan­nia for å slutte seg til IS, var fulle av hat mot vårt land, sa den konservati­ve politikere­n til Sky News.

– Det er et faktum at vi ikke kan gjøre folk statsløse, svarte Storbritan­nias justismini­ster David Gauke.

 ?? Foto: Laura Lean, Reuters / NTB scanpix ?? Britiske Shamima Begum avbildet før hun i februar 2015 reiste til IS i Syria. 19-åringen sier at hun hadde et bra liv i kalifatet, selv om hennes to barn døde av sykdom. Denne uken fødte hun en ny gutt.
Foto: Laura Lean, Reuters / NTB scanpix Britiske Shamima Begum avbildet før hun i februar 2015 reiste til IS i Syria. 19-åringen sier at hun hadde et bra liv i kalifatet, selv om hennes to barn døde av sykdom. Denne uken fødte hun en ny gutt.
 ??  ?? Terrorfors­ker Thomas Hegghammer mener Norge nå står overfor en helt ny situasjon med hensyn til retur av fremmedkri­gere.
Terrorfors­ker Thomas Hegghammer mener Norge nå står overfor en helt ny situasjon med hensyn til retur av fremmedkri­gere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway