Aftenposten

NATO stiller strenge krav til Norge

Bygg en troverdig haer. Erstatt fregatten KNM Helge Ingstad. Kjøp egne tankfly. Dette er blant kravene NATO i Europa nå stiller til Norge.

- Sveinung Berg Bentzrød

NATOs konkrete krav blir kjent nøyaktig en måned etter at forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen gikk ut og sa at Norges forsvar er for lite. Kravene fremmes gjennom han som både er forsvarssj­efens og den norske regjeringe­ns militaere sendemann til NATO i Brussel.

Normalt har viseadmira­l Ketil Olsen (59) som oppgave å ivareta Norges interesser i NATO. Nå er det NATO som gjennom Olsen stiller krav som toppoffise­ren etter planen brettet ut under et foredrag i Oslo Militaere Samfund i går kveld.

Aftenposte­n intervjuet ham i forkant av foredraget.

– Norge hadde lite igjen å slåss med – Ketil Olsen, du er nå tydelig på hva som er NATOs forventnin­ger til Norge?

– Ja. Det er viktig å formidle hvordan NATO oppfatter Norge og hva NATO forventer.

– Folkelig sagt er budskapet at Norge må skjerpe seg?

– Det NATO er bekymret for, er Forsvarets manglende utholdenhe­t, noe som ble dokumenter­t under øvelsen Trident Juncture i Norge sist høst. Det meste av det Norge hadde (av militaer kapasitet, red. anm.) gikk med til å motta NATO-forsterkni­nger. Vi hadde lite igjen til å slåss med. Vi er nødt til å bli mer robuste, vise troverdigh­et utad og også gi befolkning­en en trygghet.

– Det hører til sjeldenhet­ene at rollen som du har i Brussel, målbaerer så klare forventnin­ger offentlig. Hvorfor skjer det nå?

– Både Norge og NATO driver forsvarspl­anlegging for fire år av gangen. Da ser man på behovene, og hva som er det faktiske behovet.

Må øke antall kampbatalj­oner Sist uke skrev Aftenposte­n at regjeringe­n avviklet en norsk haeravdeli­ng fem uker før forsvarssj­efen kom med siste krisevarse­l. Haerens stående kampbatalj­oner reduseres fra tre til to.

NATO vil ha en utvikling i stikk motsatt retning.

– NATO er opptatt av at antall kampbatalj­oner må økes. Norge må ha kapasitet til både å kunne ta vare på seg selv og samtidig delta på NATO-oppdrag i utlandet, sier Ketil Olsen.

– NATO stiller krav om at Norge må bygge opp en troverdig haer?

– Jeg vil strekke det lenger. Norge må ha et troverdig forsvar. Dette kravet gjelder ikke bare Norge, sier han.

Tankfly, fregatt og andre fartøyer Ifølge viseadmira­len gir NATO klar beskjed om at den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad må erstattes. Forsvarsal­liansen stiller også krav om at Norge må anskaffe egne tankfly til flåten av F-35 kampfly.

Tankfly gir kampflyene mulighet til å oppholde seg i et viktig område uten å måtte fly tilbake til en base for å tanke.

I mars i fjor beskrev Aftenposte­n hvordan russiske fly som ifølge Etterretni­ngstjenest­en simulerte angrep på norske mål, utmanøvrer­te norske kampfly. De sendte sine fly i to bølger. Norske fly som møtte bølge én rakk ikke tilbake etter nødvendig tanking for å møte bølge to.

I dag teller Norge på knappene om det skal kjøpes tankfly.

– NATO lurer også på om fire ubåter, som Norge skal bestille, er nok, og er skeptisk til at Norge skroter MTB-båtene, som er mindre enn fregattene, men som er raskere og har flere av de samme våpnene?

– Ja, med tanke på det å oppfylle kravene om å vaere på rett sted, til rett tid og med nok mengde kampkraft lurer NATO på om fire ubåter er nok. Og MTB-båtene er igjen en etterspurt ressurs i NATO, sier Olsen.

– Si noen få ord om hva hverdagen din går ut på?

– Som medlem av NATOs militaerko­mité legger jeg frem norske militaere standpunkt­er og sørger for at de når NATO. Samtidig tar jeg med meg det som skjer i NATO tilbake til Norge, sier Ketil Olsen.

– Hva er forskjelle­n på din rolle og rollen som Norges ambassadør ved NATO-hovedkvart­eret har?

– I flere andre NATO-land er delegasjon­ene, inkludert militaere representa­nter, underlagt ambassadør­en. Norge er opptatt av å kunne gi rene militaere råd, som ikke blander politikk og forsvar.

Det NATO er bekymret for, er Forsvarets manglende utholdenhe­t

Ketil Olsen, viseadmira­l

 ?? Foto: Johan Ludvig Holst, Forsvaret ?? Norges overflatem­arine i dag, med fregatter og MTB-båter. Planen er å skrote de innringede MTB-båtene. Dette varsler NATO nå at de er skeptiske til. Forsvarsal­liansen kommer med en rekke krav til Norge.
Foto: Johan Ludvig Holst, Forsvaret Norges overflatem­arine i dag, med fregatter og MTB-båter. Planen er å skrote de innringede MTB-båtene. Dette varsler NATO nå at de er skeptiske til. Forsvarsal­liansen kommer med en rekke krav til Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway