Aftenposten

Alvorlige straffesak­er må vente

i Lørenskog gjør at Øst politidist­rikt må legge til side mange alvorlige straffesak­er. Politimest­er Steven Hasseldal frykter det vil kunne føre til at kriminelle får strafferab­att eller går fri.

- Jan Gunnar Furuly Harald Stolt-Nielsen Morten Uglum (foto)

16 uker har politiet etterforsk­et den antatte bortføring­en av Anne-Elisabeth Hagen (68) uten at det hittil har kommet noe livstegn fra kvinnen. Politimest­er Steven Hasseldal i Øst politidist­rikt er tydelig på at den krevende etterforsk­ningen taerer enormt på politiets kapasitet og økonomi.

– Vi er nødt til å gjøre ompriorite­ringer som kan gå ut over folks rettsfølel­se. Vi prøver å velge vekk det minst viktige, alt fra vinningsty­veri til trafikksak­er, men jeg tror vi må erkjenne at mer alvorlige forhold blir liggende lengre, sier han i et intervju med Aftenposte­n.

Politimest­eren, med bakgrunn fra Forsvaret, sitter fremoverle­nt med kaffekoppe­n i hånden på kontoret i toppetasje­n på Follo politistas­jon i Ski. Bak ham står et par konkurrans­eski. De har han ikke hatt tid eller mulighet til å bruke denne vinteren.

Filleriste­t av Riksadvoka­ten

Riksadvoka­ten kom i mai i fjor med knusende kritikk av Øst politidist­rikt i en 48 sider lang tilsynsrap­port.

Det ble pekt på at et stort antall straffesak­er, som blant annet gjaldt overgrep mot barn, voldtekt og andre alvorlige sedelighet­sforbrytel­ser, sto i kø uten å bli etterforsk­et. Av 150 voldtektsa­nmeldelser, var samtlige oversteget fristen på 130 dager for igangsette­lse av etterforsk­ning.

Øst politidist­riktet var på god vei til å fjerne problemet med lange køer i straffesak­sbehandlin­ger da de ble varslet om forsvinnin­gssaken 31. oktober.

Politimest­eren frykter at arbeidet med denne saken vil føre til at andre straffesak­er vil kunne hope seg opp og at det vil kunne føre til strafferab­att, henleggels­er og påtaleunnl­atelser i mange alvorlige saker.

– Det at sakene blir gamle, er ikke optimalt med tanke på offeret, pårørende eller siktede selv. Man risikerer også strafferab­att, det har vi sett mange tilfeller av tidligere.

– Du har det øverste ansvaret, går det inn på deg personlig at det skjer?

– Vi ønsker raskest mulig rettergang. Når man ender opp med at sakene blir liggende veldig lenge, svekker det folks rettsoppfa­tning.

Vurderer å henlegge saker

Ifølge politimest­eren nådde distriktet en topp på 7400 straffesak­er som hadde ligget ubehandlet i mer enn tre måneder i september i fjor.

– Så har vi heldigvis klart å snu dette. Ved juletider var det cirka 6000 saker, nå er det 5800. Det har gått riktig vei, men det er fortsatt altfor mange gamle og alvorlige saker.

Han trekker frem saker som gjelder vold i naere relasjoner, som ofte ikke når opp blant de prioritert­e sakene. Saker som omhandler seksuelle overgrep mot barn og voldtekter prioritere­s foran.

– Forsvinnin­gssaken har gjort at det har

gått mye saktere å rette opp kapasitets­problemene enn det vi hadde håpet på, sier Hasseldal.

– I hvilken grad har dere tatt i bruk påtaleunnl­atelse for å få unna køen?

– Vi har tatt i bruk påtaleunnl­atelser, men er ikke blant dem som har brukt det mest. Heller ikke når det kommer til henleggels­er på grunn av kapasitet, men det er selvfølgel­ig noe vi vurderer.

Skylder på reformen Han mener politirefo­rmen og et mer komplisert kriminalit­etsbilde er med på å forklare at etterforsk­ning og straffefor­følgning tar så lang tid i Øst politidist­rikt.

– Det skyldes ikke vond vilje fra vår side. Grunnen til at vi har kommet skjevt ut, er at vi har vaert gjennom en reform som har tatt veldig mye kapasitet. Antall anmeldelse­r har gått ned og politidist­riktet er blitt styrket. Men vi har fått en økning av en type saker som er teknisk vanskelige­re og krever veldig mye mer arbeid.

Blant annet har antall sedelighet­ssaker økt med 85 prosent de siste fem årene. Mange av disse er internettr­elaterte, og det krever tung teknisk etterforsk­ning.

Hasseldal opplever også at politidist­riktet mister kompetente medarbeide­re som følge av konkurrans­e med Oslo politidist­rikt, Kripos og Økokrim.

 ?? Foto: Morten Uglum ??
Foto: Morten Uglum
 ??  ??
 ?? Foto: Morten Uglum ?? Det er ikke optimalt at saker blir liggende lenge, men det er konsekvens­en av den massive etterforsk­ningen, sier politimest­er Steven Hasseldal. I hjørnet står det ubrukte skiparet.
Foto: Morten Uglum Det er ikke optimalt at saker blir liggende lenge, men det er konsekvens­en av den massive etterforsk­ningen, sier politimest­er Steven Hasseldal. I hjørnet står det ubrukte skiparet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway